Koken met Karin – Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek, Karin Luiten

Koken met Karin – Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek, Karin Luiten

Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek is een klassieker die eigenlijk niet mag ontbreken op Kookidee.nl. Ook ik ben namelijk groot voorstander van het koken met verse ingrediënten, iets wat je al lang wist als je mijn recepten kent.

Dit leuke kookboek uit de Koken met Karin-serie is al verschenen in 2015 en nog steeds actueel. De hoogste tijd dus om eens met jou te delen waarom ik fan ben van dit kookboek. Mijn mening over Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek vind je hieronder, maar eerst zal ik je eens vertellen waarom ik nu ineens aandacht besteed aan dit al lang bekende kookboek.

Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek

365 Dagen Challenge

Karin Luiten staat op dit moment weer volop in de belangstelling vanwege een marketingactie van Honig. Onder de noemer 365 Dagen Challenge eet een gezin een jaar lang dagelijks een maaltijd met daarin een Honig-product. Via Facebook is de familie te volgen om te laten zien dat je ook met pakjes en zakjes gevarieerd kan eten.

Als er nou één ambassadeur is in Nederland die tegen pakjes en zakjes strijdt is dat Karin Luiten. Bekend van de vele kookboeken die zij schreef, de wekelijkse rubriek in Trouw en haar website Koken met Karin. Karin Luiten kon dan ook niet toe blijven kijken en lanceerde een tegen-initiatief: 365 dagen ZONDER pakjes.

Hiermee wil zij juist laten zien dat je zonder pakjes en zakjes net zo gevarieerd en een stuk lekkerder en gezonder kan eten. Veel van deze pakjes en zakjes bevatten namelijk een flinke hoeveelheid zout en andere smaakmakers. Bovendien zijn veel van deze pakjes en zakjes onnodig omdat je ook zonder gevarieerd en uitgebreid kan koken.

Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek

Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek

In Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek zijn de kookboeken Koken met Karin zónder pakjes en zakjes 1 en 2 gebundeld. Het resultaat is een lekker dik kookboek vol makkelijke, lekkere en gezonde recepten. Vol verse en gezonde ingrediënten en eenvoudig thuis te bereiden.

In dit kookboek vind je tal van bekende kant-en-klaar gerechten maar dan helemaal zelf gemaakt. Je hebt er dus geen pakjes en zakjes voor nodig en zet toch iedere keer weer een lekkere maaltijd op tafel. Gelukkig is Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek geen anti-kookboek maar een leuke manier om te laten zien hoe je zelf gezond en lekker kookt. Net zoals ik dat graag doe!

Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek is bijzonder leuk vormgegeven. Als je bekend bent met Karin Luiten weet je wat je kan verwachten bij haar recepten: veel leuke illustraties die zijn gecombineerd met mooie foto’s zonder opsmuk. Kortom, een no-nonsens kookboek waar je meteen uit wil beginnen te koken. En betere reclame kan een kookboek wat mij betreft niet hebben.

Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek

De recepten van Karin Luiten

De recepten van Karin Luiten zijn niet alleen leuk vormgegeven, ze zijn ook nog eens heel erg duidelijk. Aan de hand van eenvoudige stappen bereid je zonder problemen alle recepten die in Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek staan. En dat zijn er héél wat, onderverdeeld in de volgende hoofdstukken:

 • Soep
 • Saus
 • Arrdappel
 • Salades & erbij
 • Pasta
 • Rijst & noedels
 • Kip
 • Vlees
 • Vis
 • Vega
 • Toetjes
 • Gebak
 • Broodbeleg

Ieder hoofdstuk wordt vooraf gegaan door een illustatie met daarin een aantal kant-en-klaargerechten. Hierin zie je in één oogopslag welke ingrediënten er gebruikt worden als je de pakjes en zakjes-versie gebruikt. Je ziet dat dit vooral zout, conserveermiddelen, smaakversterkers en E-nummers zijn. In de recepten die erop volgen vind je deze uiteraard niet terug.

In deze review zie je een aantal pagina’s uit het hoofdstuk soep. Zo krijg je een goede indruk van de opbouw van de recepten en het kookboek. Maar ook de andere recepten uit Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek zijn het maken zeker waard. Je vindt dan ook echt allerlei soorten lekkere gerechten in dit kookboek. Van bekende klassiekers tot alledaagse recepten met een lekkere twist, zonder poespas en met gangbare ingrediënten.

Doe je een kleine greep uit de recepten in Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek dan kom je veel lekkers tegen. Van een heerlijke erwtensoep tot caesarsalade, van aardappelkroketjes tot rodekool met appeltjes en van kip tandoori tot Hollandse stamppotjes, Maar ook recepten om zelf pindakaas of bijvoorbeeld roze koeken te maken zijn aanwezig. Kortom, voor ieder moment van de dag is er genoeg inspiratie te vinden in dit kookboek.

Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek

Voor wie

Door de grote variatie in gerechten, de toegankelijke recepten en de duidelijke uitleg is Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek van Karin Luiten eigenlijk voor iedereen geschikt. Voor de wat gevorderde hobbykok zullen er misschien wat minder verrassingen instaan maar biedt het kookboek nog genoeg inspiratie.

Ben je niet zo’n held in de keuken maar wil je toch graag gezond koken? Dan is Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek echt een aanrader. Met bijna 200 recepten vind je voldoende inspiratie om regelmatig wat nieuws op tafel te zetten. En door het regelmatig koken van de recepten krijg je vanzelf de handigheid om zelf te variëren. Ook ik kom nog steeds op ideeën terwijl ik de afgelopen jaren zelf ook honderden recepten heb bedacht.

Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek

Mijn mening over pakjes en zakjes

Ik kook zelf al jaren zonder pakjes en zakjes maar heb dit in het begin zoals velen wél gedaan. Beef teriyaki, de bekende lasagne-pakjes en veel andere kant-en-klaargerechten zijn ook bij mij niet onbekend. Toen ik koken steeds leuker begon te vinden ben ik hier vanzelf vanaf gestapt en merkte ik dat je ook zonder die producten heerlijke maaltijden op tafel kan zetten.

Als je het af en toe gebruikt is daar volgens mij niets mis mee. Maar om nog dagelijks met deze bekende pakjes en zakjes te koken komt niet meer in me op. Ik kan me trouwens ook niet herinneren wanneer ik dat voor het laatst heb gedaan. In ieder geval al vele jaren geleden. Zelf koken en variëren vind ik nu veel leuker en haal ik veel meer voldoening uit. En de recepten die ik tegenwoordig maak deel ik bijna dagelijks met je via mijn website en op Facebook.

Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek

Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek bestellen

Wil je Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek bestellen dan kan je o.a. terecht bij Bol.com. Als je het kookboek bestelt heb je het in de meeste gevallen al de volgende dag in huis, of je haalt je bestelling af bij je Albert Heijn. Koop je het liever in de winkel kijk dan eens bij je lokale boekhandel. Omdat het een wat ouder kookboek is kan je het best even informeren of het op voorraad is.

Ook de andere kookboeken van Karin Luiten zijn trouwens het bekijken waard. Maar met Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek haal je al een kookboek in huis waar je een hele tijd mee vooruit kan.

Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek

Bekijk bij Bol.com