Ottolenghi Simpel, Yotam Ottolenghi
Ottolenghi Simpel van Yotam Ottolenghi is al tijden een van de bestverkochte kookboeken. En niet alleen in Nederland maar eigenlijk wereldwijd. Ik kreeg dan ook een paar keer de vraag waarom ik nog geen review van Simpel op Kookidee had staan. Want ik hou toch zo van simpele recepten?
En ja, ik houd van lekkere en makkelijke recepten. Maar omdat ik ook de eerdere kookboeken van Yotam Ottolenghi heb dacht ik dat dit kookboek niet makkelijk zou zijn. En daar bleek ik dus even finaal naast te zitten. Daarom alsnog een welverdiende review van Ottolenghi Simpel waarin je alles leest over dit populaire kookboek.
Yotam Ottolenghi
Yotam Ottolenghi is geen onbekende in de culinaire wereld. Nog sterker, ik denk dat iedereen die van lekker koken en eten houdt de naam Ottolenghi wel eens voorbij heeft zien komen. Yotam Ottolenghi schreef verschillende kookboeken waarvan Plenty tot voor kort misschien wel de bekendste was.
Ottolenghi is de zoon van een Italiaanse vader en Duitse moeder en groeide op in Israël. In 1997 kwam hij in Engeland terecht waar hij een kookopleiding volgde. Na werkzaam geweest te zijn in verschillende restaurants begon hij verschillende traiteurszaken onder de naam Ottolenghi. In 2011 opende hij het beroemde restaurant NOPI. Ook schrijft Yotam Ottolenghi voor de Engelse krant The Guardian.
Mediterrane keuken
Yotam Ottolenghi staat o.a. bekend om zijn voorliefde voor de mediterrane keuken. In zijn gerechten kom je invloeden van verschillende eetculturen tegen. Dit zie je aan de gebruikte ingrediënten en dan vooral aan de kruiden die Ottolenghi gebruikt. Denk hierbij aan smaakmakers als harissa, sumak en za’atar.
Hoewel Yotam Ottolenghi zelf geen vegetariër is worden in zijn gerechten vooral groenten gebruikt. Door gebruik te maken van de aparte kruiden en verrassende combinaties zijn dit stuk voor stuk spannende en vooral erg lekkere gerechten. Zijn eerdere kookboeken staan vol met dit soort recepten, en ook in Ottolenghi simpel kom je deze weer tegen.
Simpel?
Als je de eerdere kookboeken van Ottolenghi kent zal ‘simpel’ misschien vraagtekens bij je oproepen. Door de vele ingrediënten die hierin worden gebruikt worden veel kookliefhebbers toch afgeschrikt. Ik heb een aantal van zijn eerdere kookboeken maar heb hier niet veel gerechten uit gemaakt. Deels omdat veel recepten nogal complex waren en veel exotische ingrediënten nodig hadden die niet altijd even makkelijk te krijgen zijn.
Ottolenghi simpel is gelukkig een heel ander soort kookboek geworden dan zijn vorige boeken. Nog steeds kom je de kenmerkende Ottolenghi recepten tegen maar nu in een veel toegankelijkere vorm. Dat betekent gelukkig nog steeds veel groenten en kruiden maar nu allemaal een stuk eenvoudiger te bereiden.
Simpel!
Simpel heeft voor iedereen een andere betekenis. Voor de een betekent simpel een eenvoudig gerecht met weinig ingrediënten. Voor een ander kan simpel juist weer een goed voor te bereiden gerecht zijn waar je op het moment van opdienen weinig tijd aan kwijt bent.
In Ottolenghi simpel worden zes manieren van simpel aangehouden. De recepten in het kookboek zijn voorzien van leuke letter-icoontjes waaraan je direct kan zien ‘hoe simpel’ een recept is. Dit kunnen één of meerdere vormen van simpel zijn. Deze zes soorten simpel worden aangegeven met zes letters die samen – hoe briljant! – het woord ‘simpel’ vormen.
S. (Snel)
De recepten die aan zijn gegeven met de letter S zijn snelle recepten. Dit betekent dat je deze gerechten binnen 30 minuten op tafel hebt staan.
I. (Ingrediënten)
De recepten die zijn aangegeven met de letter I zijn recepten die minder dan 10 ingrediënten nodig hebben. Gangbare ingrediënten als olijfolie, peper en zout worden hierbij trouwens niet meegeteld.
M. (Maak van tevoren)
De recepten met de letter M zijn recepten die je voor een groot deel van tevoren kan maken. Dit zijn meestal wat ingewikkeldere recepten die iets meer tijd nodig hebben. Op het moment van opdienen heb je er bijna geen omkijken meer naar.
P. (Provisiekast)
De recepten met de letter P zijn recepten die vooral producten gebruiken die je waarschijnlijk in de provisiekast hebt. Denk hierbij aan olijfolie, tonijn uit blik of bijvoorbeeld rijst en blikken peulvruchten. Wel moet je de provisiekast iets uitbreiden met de door Ottolenghi gebruikte kruiden als sumak, za’atar en zwarte knoflook. In het boek wordt uitgelegd waar je deze kunt vinden en waarom je deze in huis moet hebben.
E. (Eenvoud)
De recepten met de letter E staan voor recepten die eenvoudiger zijn dan je denkt. Bijvoorbeeld gebak en ijs of recepten die je eerder in een restaurant verwacht. De gerechten uit dit hoofdstuk laten zien dat deze inderdaad een stuk makkelijker te maken zijn dan je misschien vooraf dacht.
L. (Lui)
De recepten met de letter L staan tot slot voor recepten waar je bijna niets aan hoeft te doen. Gebak dat je niet hoeft te bakken, lekkere eenpansgerechten of rijst die je in de oven bereidt. Stuk voor stuk lekkere recepten waarbij het gemak de mens dient en je niet al te druk bezig hoeft te zijn.
De indeling van het boek
Het boek is op een logische manier opgebouwd. De inleiding legt je de (hierboven al kort beschreven) simpel-methode uitgebreid uit. In de inleiding lees je ook meer over de ingrediënten die niet in je provisiekast mogen ontbreken. Ook de smaakmakers komen in de inleiding aan bod.
Verder is Ottolenghi simpel onderverdeeld in de volgende hoofdstukken. Je ziet dat ondanks de nadruk op groenten ook aan de liefhebbers van vlees en vis wordt gedacht.
- Brunch
- Rauwe groenten
- Gare groenten
- Rijst, granen en peulvruchten
- Noedels en pasta
- Vlees
- Vis
- Desserts
Verder zijn er aparte hoofdstukken voor ‘simpele maaltijdsuggesties’, feesten en de Ottolenghi ingrediënten. Via het register kan je makkelijk een recept terug vinden.
De recepten
Zoals gezegd zijn veel recepten uit Ottolenghi simpel inderdaad simpel te maken. Als je zorgt dat je de benodigde kruiden en smaakmakers in huis hebt hoef je voor een recept niet veel andere ingrediënten te kopen. Dit is ook de kracht van het kookboek, je maakt echt bijzondere en lekkere gerechten waar je niet al teveel moeite voor hoeft te doen.
De recepten uit het boek zijn voorzien van een duidelijke ingrediëntenlijst. Ook de bereiding is door de goed beschreven en overzichtelijke stappen voor iedereen duidelijk. Bij ieder recept vind je een korte inleiding met leuke feitjes en praktische tips. De recepten lezen net zo lekker weg als het uiteindelijke gerecht dat op je bord beland.
Bovendien zijn de recepten voorzien van mooie foto’s waarvan je direct ziet dat je met Ottolenghi te maken hebt. De gerechten spatten door de mooie kleuren, de groene kruiden en de prachtige fotografie letterlijk uit het boek. Het is een stijl van koken waar ik erg van hou en die met de recepten uit het boek ook thuis haalbaar zijn.
Ottolenghi simpel kopen?
Vind je het leuk om eens op een wat andere manier te koken dan kan ik je Ottolenghi simpel echt aanraden. In tegenstelling tot zijn eerdere boeken zijn de recepten een stuk toegankelijker en inderdaad simpeler te maken. Een deel van de recepten zet je snel op tafel op een doordeweekse dag, voor andere recepten heb je meer tijd nodig.
Ottolenghi simpel is een leuke manier om kennis te maken met de keuken van Ottolenghi. Veel groenten, mooie producten en spannende combinaties die je gewoon thuis kan maken. Misschien nodigt het je wel uit om uiteindelijk ook zijn andere kookboeken eens te bekijken.
Je koopt Ottolenghi simpel eenvoudig bij Bol.com waarna je het vanzelf thuis krijgt gestuurd. Ook kan je terecht bij je lokale boekhandel waar ze dit populaire kookboek vast op voorraad hebben. En anders kunnen ze het zeker voor je bestellen. Ik denk dat je als liefhebber van de mediterrane keuken veel plezier zal beleven aan Ottolenghi simpel.