Smaakvrienden groenten

Smaakvrienden groenten

Af en toe heb je van die kookboeken waarvan je weet dat je die blijft gebruiken. ‘Smaakvrienden groenten’ van Angélique Schmeinck is zo’n kookboek. Al is kookboek niet de juiste benaming omdat het op geen enkel ander traditioneel kookboek lijkt.

Smaakvrienden groenten is meer een onuitputtelijke bron van culinaire inspiratie. Een boek dat je openslaat en doorbladert waarna je vol nieuwe ideeën je keuken instapt. In onderstaand artikel lees je meer over Smaakvrienden groenten en waarom ik helemaal verknocht ben aan dit geweldige ‘kookboek’.

Smaakvrienden groenten, Angélique Schmeinck

Angélique Schmeinck

Trouwe kijkers van 24Kitchen kennen Angélique Schmeinck vast al. Zij presenteert hier verschillende programma’s als The Taste of Cooking, Culi College en Impress Your Friends. Maar behalve presenteren kan Angélique Schmeinck veel meer.

Zo is zij één van de slechts twee vrouwelijke Nederlandse Meesterkoks. Angélique is o.a. bekend van CuliAir, een vliegend restaurant in een luchtballon waar zij gerechten bereidt met de warme lucht van de ballon. Daarnaast schreef ze verschillende kookboeken waarvan ik hier Smaakvrienden groenten bespreek.

Angélique Schmeinck

Smaakvrienden groenten

Smaakvrienden groenten is een boek dat compleet anders is dan andere boeken. In Smaakvrienden groenten vind je namelijk slechts een paar beknopte recepten. De rest van het boek bestaat uit inspiratie waarbij ruim 80 groenten centraal staan.

Angélique bedacht hiervoor het concept ‘smaakvrienden’. In het kort uitgelegd leer je lekkere en bijzondere combinaties van ingrediënten kennen. Tomaat en mozzarella is hier een bekend voorbeeld van, twee smaakvrienden die altijd bij elkaar passen. Maar zo zijn er nog veel meer te ontdekken.

Smaakvrienden groenten, Angélique Schmeinck

Hoe werkt het boek

Smaakvrienden groenten is dus geen traditioneel kookboek. Verwacht vooral geen pagina’s vol kant-en-klare recepten. Wat je wel in het boek vindt zijn veel schema’s. Bijvoorbeeld zoals in de afbeelding hierboven waarbij de kapucijner centraal staat.

In zo’n schema vind je diverse groepen zoals ‘vlees-wild-gevogelte’, ‘kaas-zuivel-ei’ en ‘kruiden-spijzen’. Ook zijn er de kopjes ‘technieken’ en ‘bereidingen’. Hier maak je op gevoel een aantal keuzes uit en daarmee ga je aan de slag. Bijvoorbeeld gegratineerde kapucijners met Parmezaanse kaas en bacon. Klinkt lekker toch?

Op deze manier kom je tot nieuwe smaakcombinaties en ontwikkel je daadwerkelijk je eigen recepten. In een recensie op Bol.com las ik een mooie beschrijving:

‘Sinds ik het heb, zeg ik tegen iedereen dat wat wij tot voor kort als kookboeken kenden, eigenlijk Ravensburger Iedereen Kan Schilderen is. Of je nu vlakjes met een cijfer vult met de bijbehorende kleur of 250 gram van dit en 100 gram van dat bij elkaar voegt. Smaakvrienden heeft (bijna) geen vastomlijnde recepten maar inspireert’.

Treffender kan ik het niet verwoorden.

Smaakvrienden groenten, Angélique Schmeinck

Technieken en bereidingen

Een ander belangrijk onderdeel in Smaakvrienden groenten is het hoofdstuk Technieken & bereidingen. Hierin wordt dieper ingegaan op allerlei technieken en soorten bereidingen, dit komt weer van pas bij het uitvoeren van een recept.

Er wordt kort maar duidelijk besproken hoe bepaalde technieken en bereidingen precies moeten worden gedaan. Ook vind je hier veel tips en ideeën om er net weer een andere draai aan te geven. Zo kan je niet alleen met ingrediënten experimenteren maar ook met de bereiding hiervan.

Smaakvrienden groenten, Angélique Schmeinck

Culinair breinflitsen

Achterin het boek vind je tenslotte nog het onderdeel Culinair breinflitsen. Je leert zo creatief te denken als je op zoek bent naar een ingrediënt of oplossing. Zo voorkom je dat je naar gangbare ingrediënten grijpt terwijl er zoveel lekkere en originele alternatieven zijn.

Bijvoorbeeld bij het kopje ‘zoet’. Als je een gerecht wat zoeter wilt maken ben je al snel geneigd om suiker of honing te pakken. In het schema ‘zoet’ worden tal van opties getoond om hier creatief mee om te gaan. Zo vind je allerlei soorten stroop, siroop en suiker maar ook alternatieven als gedroogd fruit, marsepein of zoete witte wijn.

Smaakvrienden groenten, Angélique Schmeinck

Smaakvrienden groenten kopen?

Je ziet het, Smaakvrienden groenten is een boek dat je op een heel andere manier laat denken. Smaakvrienden groenten is net als de Groentebijbel een ‘kookboek’ dat mij op het lijf geschreven is. Voor mij is het een oneindige bron van inspiratie waar ik weer veel nieuwe recepten mee kan gaan proberen.

Vind je het leuk om te koken en heb je zin om zelf recepten te verzinnen? Dan is Smaakvrienden groenten een boek dat niet mag ontbreken in je boekenkast en dat je direct moet bestellen. Met alle informatie en inspiratie dat je in dit boek vindt heb je eigenlijk geen ander kookboek meer nodig. Hou je van duidelijke recepten die je makkelijk kan volgen dan is Smaakvrienden groenten misschien meer iets voor de toekomst.

Smaakvrienden groenten is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com of te bestellen bij je lokale boekhandel. Behalve Smaakvrienden groenten is ook het boek Smaakvrienden fruit te bestellen, ook van Angélique Schmeinck.

Smaakvrienden groenten, Angélique Schmeinck

Bekijk bij Bol.com