Het hartige bakboek

Het hartige bakboek

Het hartige bakboek is het nieuwste kookboek van Rutger van den Broek. In het bakboek vind je maar liefst 60 hartige bakrecepten en 70 variaties daarop. Het hartige bakboek is dus een bron van inspiratie voor iedereen die graag hartige baksels maakt.

In Het hartige bakboekRutger bakt van kaasvlinders tot tartelettes – vind je dus volop lekkere bakrecepten. Van heerlijke broodrecepten tot hartige taarten en van lekkere tussendoortjes tot hartige borrelhapjes. Hieronder lees je mijn review van Het hartige bakboek.

Rutger van den Broek

Rutger van den Broek

Zeg je Rutger van den Broek dan denk je automatisch aan bakken. Rutger was namelijk de winnaar van de allereerste editie van Heel Holland Bakt. Met zijn bakkunsten imponeerde hij de jury en hij was dan ook de terechte winnaar van het eerste seizoen.

De afgelopen jaren zijn er al verschillende bakboeken van Rutger van den Broek verschenen. Inmiddels is Bakbijbel, Rutger bakt van A tot Z is een van mijn favoriete bakboeken geworden. Het hartige bakboek is het allernieuwste kookboek van Rutger.

Het hartige bakboek, Rutger van den Broek

Het hartige bakboek

De eerdere bakboeken van Rutger van den Broek waren vooral gericht op zoete recepten. In Het hartige bakboek kom je, zoals de titel al verklapt, alleen maar hartige bakrecepten tegen. Stuk voor stuk recepten waarvoor je eigenlijk meteen de keuken in wil duiken.

Het hartige bakboek is verdeeld in verschillende onderwerpen en er is voor iedereen wel iets in te vinden. Of je nu op zoek bent naar eenvoudige basisrecepten, recepten voor allerlei soorten brood of naar een lekkere hartige taart. Na de foto vind je een overzicht van de verschillende soorten recepten in het boek.

Het hartige bakboek, Rutger van den Broek

Indeling van Het hartige bakboek

  • Basisrecepten
  • Klein maar fijn
  • Lekker voor tussendoor
  • Mandvol broodjes
  • Brood op de plank
  • Van plaat tot taart
  • Groots gebakken
  • Bijna helemaal zelf gebakken

Daarnaast zijn er hoofdstukken gewijd aan de basisingrediënten die je nodig hebt, de bakbenodigdheden die je in huis dient te hebben en de begrippen en technieken die worden gebruikt. Kortom, een erg compleet bakboek waarmee bijna iedereen wel mee aan de slag kan.

Het hartige bakboek, Rutger van den Broek

Basisrecepten

Zoals gezegd vind je in Het hartige bakboek lekker veel recepten. Bij de basisrecepten wordt aan de hand van duidelijke stappen en foto’s erg goed uitgelegd hoe je de basis voor veel hartige baksels moet bereiden. Als je deze basis beheert kan je de meeste recepten zonder alteveel moeite zelf maken.

Zo vind je bij de basisrecepten o.a. verschillende bereidingen voor bladerdeeg. Zelf vind ik dat een van de lastigste deegsoorten om te maken maar met deze varianten moet het zeker lukken. Ook brooddeeg, quichedeeg en pizzadeeg vind je bijvoorbeeld terug tussen de basisrecepten.

Het hartige bakboek, Rutger van den Broek

Daarnaast worden verschillende bereidingen voor de vulling zoals ragout, tomatensaus en pesto behandeld. In de recepten verderop in het boek wordt regelmatig naar de basisrecepten verwezen. Ook kan je deze basisrecepten weer gebruiken in je eigen creaties, erg handig dus.

Het hartige bakboek, Rutger van den Broek

De hartige bakrecepten

Ook de bakrecepten in Het hartige bakboek zijn weer erg duidelijk. Als je de eerdere bakboeken van Rutger kent zal dit je trouwens niet verrassen. De heldere uitleg, het duidelijke overzicht van de ingrediënten en de makkelijk te volgen stappen werken erg prettig.

De bakrecepten zijn erg gevarieerd en maken gebruik van verschillende technieken. Van manchegokoekjes met tijm tot cheddarstengels en een lekkere focaccia tot heerlijke gehaktbroodjes, je komt ze allemaal tegen in dit leuke bakboek. En als je de stappen en bereidingen aanhoudt zet ook jij deze hartige baksels zo op tafel.

Het hartige bakboek, Rutger van den Broek

Alle recepten zijn bovendien voorzien van prachtige foto’s waar je direct trek van krijgt. De foto’s zijn wat donkerder en stoerder dan in de eerdere boeken maar zijn stuk voor stuk fantastisch. Dit is trouwens een trend die je momenteel in veel andere kookboeken tegen zult komen.

Wat mij ook erg aanspreekt zijn de lekkere variaties die bij veel recepten gegeven worden. Hiermee kan je met slechts een paar kleine aanpassingen een compleet nieuw bakrecept bereiden. Op de 60 bakrecepten vind je maar liefst 70 lekkere varianten, genoeg te bakken dus.

Het hartige bakboek, Rutger van den Broek

Het hartige bakboek kopen

Ben je liefhebber van bakken en zet je ook graag eens wat hartigs op tafel? Dan is Het hartige bakboek van Rutger van den Broek een regelrechte aanrader. Of je nu iets hartigs zoekt voor een feestje, voor tussendoor, de lunch of lekker ‘s avonds… in Het hartige bakboek kom je het allemaal tegen.

Door de duidelijke uitleg van de technieken en recepten is dit boek denk ik geschikt voor iedereen die van bakken houdt. Ook de wat moelijkere bakrecepten zijn thuis prima te bereiden. Je kan Het hartige bakboek kopen bij Bol.com of bij een boekwinkel in de buurt. Ik denk dat dit geweldige kookboek een waardevolle aanvulling is in iedere keuken.

Het hartige bakboek, Rutger van den Broek
Het hartige bakboek, Rutger van den Broek

Bekijk bij Bol.com