Koekjesbijbel, Rutger van den Broek
Zoals je waarschijnlijk wel weet ben ik groot fan van de kookbijbels. Onlangs verscheen de Koekjesbijbel van Rutger van den Broek en deze moest ik natuurlijk meteen hebben. Want behalve fan van de serie kookbijbels ben ik ook groot liefhebber van het bakken van koekjes.
Nu had ik al andere boeken van Rutger van den Broek én bijna alle kookbijbels. Ik wist dus wat ik ongeveer kon verwachten en dat klopte helemaal. Nog sterker, de Koekjesbijbel was zelfs nog leuker dan ik had gedacht. Hieronder lees je mijn review van de Koekjesbijbel en ontdek je waarom deze niet mag ontbreken in je collectie kookboeken.
Rutger van den Broek
Als je net zo dol bent op bakken als ik is Rutger van den Broek vast geen onbekende van je. Als winnaar van Heel Holland Bakt ken je Rutger waarschijnlijk al van de televisie. In het seizoen waarin Rutger winnaar werd bakte hij iedere week weer de lekkerste koekjes en taarten.
Ook na het winnen van Heel Holland Bakt bleef Rutger van den Broek bakken en schreef hij al meerdere bakboeken. Zo verschenen al eerder Rutger Bakt, Rutger Bakt Feestelijk en de Bakbijbel. Stuk voor stuk boeken waar de bakliefhebber blij van wordt en met de Koekjesbijbel is dat niet anders!
Rutger bakt van amandelkrullen tot Zeeuwse speculaas
De Koekjesbijbel van Rutger van den Broek is dus het nieuwste bakboek dat Rutger schreef. Het boek heeft de ondertitel ‘Rutger bakt van amandelkrullen tot Zeeuwse speculaas’. Je vindt in dit geweldige boek dan ook tal van recepten van A tot Z. In totaal maar liefst 170 recepten voor koekjes in alle soorten en maten.
Het is al een hele kunst om 170 verschillende koekjes te bakken maar ook het verdelen in hoofdstukken was een leuke uitdaging. Rutger heeft hierbij gekozen voor de volgende indeling, ik licht kort toe wat voor soort koekjes je in ieder hoofdstuk kan verwachten.
- Brosse koekjes: koeken met een brosse structuur zoals spritsen
- Rijke koekjes: koekjes die verrijkt zijn met bijvoorbeeld chocolade of noten
- Kruidige koekjes: koekjes die op smaak worden gebracht met specerijen, bijvoorbeeld speculaas
- Luchtige koekjes: koekjes die lekker luchtig zijn zoals krakelingen
- Chewy koekjes: koekjes die zacht van binnen en knapperig van buiten zijn
- Delicate koekjes: koekjes die makkelijk verkruimelen maar heel lekker zijn
- Amandelkoekjes: koekjes waarbij amandelen de basis zijn
- Gevulde koekjes: dit zijn twee koekjes met daartussen een vulling
- IJzerkoekjes: hiermee bedoelt Rutger koekjes die je met een wafelijzer bakt
- Stukwerk: geen gladde muren maar koekjes die je bij de bakker per stuk koopt
- Hartige koekjes: hartige koekjes met bijvoorbeeld kaas, tijm en zout
Indeling van de Koekjesbijbel
Behalve de 170 onweerstaanbare koekjesrecepten vind je natuurlijk nog veel meer informatie in de Koekjesbijbel. Zo worden verschillende bakbegrippen en -technieken als au bain-marie en temperen duidelijk uitgelegd. Ook het overzicht met basisingrediënten zoals meel en bloem, bakpoeder en bakingsoda en allerlei soorten suiker is erg verhelderend om door te lezen.
Natuurlijk ontbreken ook tips voor het bakken én bewaren van koekjes niet en vind je een duidelijke uitleg over alle keukengerei die in het boek voorbij komt. Wat ook in alle kookbijbels terugkomt is een hoofdstuk met how-to’s waarin met duidelijke foto’s verschillende bereidingen en recepten voor bijvoorbeeld amandelspijs, karamel of het uitrollen van deeg worden uitgelegd.
Tot slot vind je in de Koekjesbijbel verschillende basisrecepten die in de verschillende koekjesrecepten worden gebruikt. Denk hierbij aan het maken van vanille-extract (dat koop je vanaf nu nooit meer kant-en-klaar), botercrème en het zelf maken van speculaaskruiden. Stuk voor stuk eenvoudige maar onmisbare recepten die je gebakken koekjes naar een hoger niveau zullen tillen.
De koekjesrecepten uit de Koekjesbijbel
Net als in alle andere kookbijbels zijn ook de recepten in deze Koekjesbijbel geweldig van opzet. Bij ieder koekjesrecept vind je een korte intro, een duidelijke ingrediëntenlijst en een foto waarvan je gaat watertanden. Het recept zelf wordt in een aantal duidelijke stappen uitgelegd waardoor volgens mij iedereen hier mee aan de slag moet kunnen.
Sommige koekjes zijn misschien wat lastiger maar in principe zou iedereen met de Koekjesbijbel uit de voeten kunnen. Boven ieder recept vind je handige icoontjes waaruit duidelijk wordt welke bakbenodigdheden je nodig hebt. Ook de hoeveelheden die je met een recept maakt zijn duidelijk aangegeven.
Het enige minpuntje vind ik zelf dat de totale tijd dat je met een recept kwijt bent niet in één oogopslag te zien is. Dit vind je wel terug als je het recept even doorleest maar zelf vind ik het handig als ik dat aan het begin van het recept kan zien. Maar dat is dan ook het enige minpuntje dat ik heb kunnen ontdekken.
Conclusie
Vind je het net als ik leuk om zelf koekjes te bakken dan mag de Koekjesbijbel niet ontbreken in jouw keuken. Met maar liefst 170 recepten staat er genoeg lekkers tussen om direct mee aan de slag te gaan. En dat geldt voor zowel de beginnende thuisbakker als de wat verder gevorderde koekjesbakkers.
Ook vind ik het leuk dat naast de bekende koekjes ook minder bekende koekjes voorbij komen. Dit nodigt uit om verschillende soorten koekjes te gaan bakken en ook ik kwam genoeg nieuwe koekjes tegen die ik niet kende. De snickerdoodles bijvoorbeeld, een koekje met kaneel waar ik nog nooit van had gehoord maar dat ik gewoon moét proberen. Binnenkort te vinden op Kookidee dus!
Bestellen
Je kan de Koekjesbijbel vinden bij je boekhandel en waarschijnlijk ook bij een goed gesorteerde kookwinkel. Nog makkelijker is het om de Koekjesbijbel te bestellen bij Bol.com waarna je deze de volgende dal al in huis hebt. Hier kan je trouwens ook terecht als je nog bakspullen mist die in het boek gebruikt worden. Bestel de Koekjesbijbel dus vandaag nog en ik weet zeker dat je er heel veel plezier van zult hebben!