Blue Zones kookboek, Dan Buettner

Blue Zones kookboek, Dan Buettner

In het Blue Zones kookboek van Dann Buettner vind je 100 recepten om 100 mee te worden. Deze recepten komen uit de vijf blue zones. Dit zijn de vijf gebieden op de wereld waar de bevolking het oudste wordt. Niet alleen komt dit door een gezonde leefstijl maar vooral door de manier waarop deze mensen eten. In Het Blue Zones kookboek vind je recepten en tips om ook gezonder te leven.

Foto van een tafel vol eten uit het Blue Zones kookboek van Dan Buettner

Wat zijn de blue zones?

De blue zones zijn ontdekt door Dan Buettner, een onderzoeker van National Geographic. Hij kwam erachter dat in een aantal gebieden op de wereld de mensen ouder werden en gezonder bleven:

  • Sardinië in Italië
  • Okinawa in Japan
  • Ikaria in Griekenland
  • Nicoya in Costa Rica
  • Loma Lima in Californië

Dan Buettner keerde later terug naar deze gebieden en verzamelde de recepten van de lokale bevolking. Dit zijn vooral plantaardige recepten die door Dan in een modern jasje werden gestoken. In het Blue Zones kookboek vind je 100 van deze recepten terug.

Overzicht van de inhoud van het kookboek

Over het Blue Zones kookboek

Dan Buettner schreef al meerdere boeken over de blue zones. Met het Blue Zones kookboek combineert hij mooie verhalen en foto’s met heerlijke recepten. Dit maakt het een feestje om door het kookboek te bladeren. Het is geen droog kookboek maar een inspirerend boek voor wie gezond wil koken.

Je vindt in het boek niet alleen recepten uit de vijf blue zones. Ook vind je in het boek uitleg over de principes van een gezonde levensstijl. En het gezonde dieet dat je met dit kookboek kan volgen hoort daar ook bij.

Een foto van gestoomde paarse zoete aardappels, een van de recepten uit het boek

De recepten

Zoals je al kon lezen vind je in het Blue Zones kookboek maar liefst 100 lekkere recepten. Deze zijn net zoals de blue zones zelf verdeeld over de vijf gebieden. Zo vind je in het boek recepten als een pizza Sardijnse stijl uit Sardinië en een kaneel-rijst-vanilleshake uit Costa Rica. Maar ook gestoomde paarse zoete aardappels uit Japan en een winterse aardappelsalade uit Griekenland.

De recepten zijn gebaseerd op oude lokale recepten maar dan in een modern jasje. Bij ieder recept vind je een korte inleiding met allerlei leuke informatie. Niet alleen over het recept of de belangrijkste ingrediënten maar ook over de streek. Dit maakt het ook een informatief boek waar je zeker veel van op kan steken.

Een van de recepten uit het Blue Zones kookboek

Alle recepten worden duidelijk uitgelegd met een paar eenvoudige stappen. Hierdoor zijn alle recepten makkelijk thuis te maken. Boven ieder recept vind je de bereidingstijd en voor hoeveel personen je het maakt. En naast ieder recept staat een duidelijke ingrediëntenlijst. Wat het helemaal af maakt zijn de schitterende foto’s die bij de recepten te vinden zijn. Zoals ik al eerder zei, het Blue Zones kookboek is echt een feestje om door te kijken en te gebruiken.

De gebruikte ingrediënten

In het kookboek zijn niet alle ingrediënten even gangbaar. Misschien had je dit al verwacht van een kookboek met recepten van over de hele wereld. Toch zijn veel van de gebruikte ingrediënten prima verkrijgbaar in Nederland. Bij de recepten vind je tips waar je deze ingrediënten kan vinden. Vaak gewoon in de supermarkt maar ook bij de toko en zelfs online.

Chocolademousse uit het Blue Zones kookboek van Dan Buettner

Toch is het soms wat moeilijker om een bepaald ingrediënt te vinden. In die gevallen worden door Dan Buettner verschillende alternatieven vermeld. Hierdoor kan je alle recepten uit het Blue Zones kookboek toch prima maken.

Het Blue Zones kookboek kopen?

Zoals je hierboven misschien al hebt gemerkt ben ik erg enthousiast over het Blue Zone kookboek van Dan Buettner. Niet alleen door de mooie foto’s en verhalen maar ook zeker door de recepten. Niet alle recepten spreken me natuurlijk aan maar met 100 recepten staat er genoeg voor mij in.

Het is een leuk kookboek om de blue zone methode te leren kennen. En door de grote veelzijdigheid aan recepten heb je totaal niet het idee dat je met ‘een gezond dieet’ bezig bent. Je kan gewoon lekker koken en eten, van een snelle soep tot een gezonde chocolademousse. Je kan het Blue Zone kookboek bestellen bij Bol.com of vraag ernaar bij je lokale boekwinkel. Bij Bol.com kan je ook enkele pagina’s van het boek inkijken.

Omslag van het Blue Zones kookboek

Bestel bij Bol.com