Hartstikke mediterraan, Jansen & Jansen

Hartstikke mediterraan, Jansen & Jansen

Wil je genieten van heerlijke gerechten én gezond en fit leven? Dan is Hartstikke mediterraan van Jansen & Jansen waarschijnlijk wel iets voor jou. Dit leuke kookboek staat namelijk vol makkelijke recepten uit de mediterrane keuken. En laat ik daar nou net dol op zijn!

De recepten uit deze regio staan momenteel sowieso al in de spotlight. De eenvoudige maar smaakvolle gerechten hebben namelijk een positieve invloed op je gezondheid. Hieronder lees je mijn review van Hartstikke mediterraan van Annemieke en Janine Jansen. Kijk dus snel verder om meer over dit mooie kookboek te weten te komen.

Jansen & Jansen

Jansen & Jansen zijn twee zussen die al vanaf jonge leeftijd bewust met voeding bezig zijn. Dit omdat hun vader om gezondheidsredenen vetarm en later ook zoutarm moest eten. Bewust eten werd voor beide zussen dan ook een tweede natuur. Eerder schreef het duo al het kookboek Hartstikke Lekker, voorkomen is beter dan genezen. Ook hierin staat o.a. de mediterrane keuken centraal. Dit eerdere boek is destijds helaas aan mijn aandacht ontsnapt maar ga ik ook zeker nog eens goed bekijken.

Annemieke is in het dagelijks leven cardioloog in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. In de praktijk maakt zij dus dagelijks mee welke invloed voeding op onze gezondheid heeft. Zus Janine is zelfstandig grafisch vormgever, fotografe en kok. Samen een prima combinatie als basis voor een kookboek.

Hartstikke mediterraan, Jansen & Jansen

De mediterrane keuken

In Hartstikke mediterraan staat de mediterrane keuken dus centraal. Een keuken die bekend staat om de eenvoud van de gerechten die desondanks een rijke smaak hebben. Dit omdat er gebruik wordt gemaakt van pure, verse en gezonde producten die op een verantwoorde manier worden bereid.

Hierdoor staat de mediterrane keuken ook bekend als een van de gezondste keukens ter wereld. Vooral op het gebied van hart- en vaatziekten heeft het mediterrane dieet een positief effect. Dit is ook de reden dat de mediterrane keuken het hart van de zussen Jansen heeft gestolen. Met Hartstikke lekker en nu ook Hartstikke mediterraan als gevolg.

Hartstikke mediterraan, Jansen & Jansen

Hartstikke mediterraan

De ondertitel van Hartstikke mediterraan is langer, fitter en slanker leven dankzij de mediterrane keuken. Waar in hun eerdere boek nog uitstapjes waren te vinden naar andere keukens is dat in dit boek niet het geval. Alle recepten zijn gebaseerd op authentieke recepten uit de Méditerranée.

Ze volgen hierbij het voorbeeld van andere culinaire grootheden als Claudia Roden, Elizabeth David en natuurlijk Jamie Oliver. Een belangrijke bron van inspiratie voor beide zussen is ook Harold McGee. Van zijn hand verscheen ooit het boek Over eten en koken. Wetenschap en cultuur in de keuken.

Hartstikke mediterraan, Jansen & Jansen

Indeling

Ook de indeling van Hartstikke mediterraan is geïnspireerd op het boek van deze Harold McGee. Gekozen werd om de onderwerpen te groeperen naar de verschillende soorten eetwaren. Hierbij wordt uitgegaan van wat volgens de zussen van belang is voor de gezondheid. Het resulteerde o.a. in de volgende hoofstukken:

  • Zuivel & eieren
  • Vlees & vis
  • Groentes
  • Kruiden & specerijen
  • Zaden, granen, peulvruchten & noten
  • Deeg & beslag
  • Fruit & zoet

Verder vind je in Hartstikke mediterraan een zeer uitgebreide inleiding over de reden en opbouw van dit kookboek. Ook wordt een aantal basisingrediënten besproken en is er een apart hoofdstuk met berekeningen, hierover later meer. Een kort hoofstukje is gereserveerd voor oerb(r)oer Maarten, de broer van beide zussen. Tot slot kan je via het register snel recepten terugvinden op titel en ingrediënt.

Ieder onderdeel in Hartstikke mediterraan wordt vooraf gegaan door een leuke en interessante inleiding. Hierin wordt meer verteld over bepaalde keuzes en waarom deze gemaakt werden. Tussen alle recepten door vind je veel informatie over bepaalde producten. Grotendeels op wetenschappelijke basis maar op een vlotte en duidelijke manier geschreven.

Hartstikke mediterraan, Jansen & Jansen

De recepten

Zoals eerder vermeld zijn alle recepten in het kookboek gebaseerd op de mediterrane keuken. Het boek heet Hartstikke mediterraan, had je soms iets anders verwacht? Juist hierdoor was mijn aandacht op dit boek gevallen. Ik ben dol op de mediterrane keuken waarbij ik zelf een voorkeur heb voor de Italiaanse keuken.

De recepten in het boek stellen me gelukkig niet teleur. Toen ik het kookboek binnen kreeg heb ik tijdens het doorbladeren al verschillende briefjes tussen de bladzijden gestopt. Er staat veel in wat me aanspreekt en voor een kookboek is dat niet onbelangrijk. Het is goed te zien dat de mediterrane kookwijze in Hartstikke mediterraan gerespecteerd blijft. Verwacht dus niet al te complexe recepten waar je juist de lekkerste gerechten mee kan maken.

Hartstikke mediterraan, Jansen & Jansen

De recepten zijn erg duidelijk geschreven en voorzien van een goede ingrediëntenlijst. Bijna alle ingrediënten zijn bovendien makkelijk verkrijgbaar. Bij de supermarkt, groenteboer en visboer kom je echt een heel eind. Alle recepten zijn voorzien van mooie foto’s waardoor je het boek met plezier gebruikt.

Onder ieder recept vind je een overzichtje met o.a. voedingswaarden, de hoeveelheid vetten, zouten en nog veel meer. Dit maakt het boek ook erg geschikt voor mensen die een bepaald dieet moeten volgen. Op sommige pagina’s vind je meerdere korte recepten. De voedingswaarden hiervan vind je achterin het boek onder het kopje berekeningen.

Een klein minpuntje vind ik het ontbreken van de bereidingstijd. Zelf kan ik daar wel mee leven, de meeste recepten zijn namelijk redelijk snel te maken. Je kookt vooral op gevoel maar dit kan voor sommigen juist een belemmering zijn. Laat je daardoor echter niet afschrikken, door in de pan te kijken zie je zelf wel of het goed gaat of niet.

Hartstikke mediterraan, Jansen & Jansen

Hartstikke mediterraan kopen?

Als je mijn review goed hebt gelezen heb je intussen wel begrepen dat ik Hartstikke mediterraan een geweldig boek vind. De leuke achtergrondinformatie, de heerlijke recepten en de schitterende foto’s zorgen ervoor dat ik direct uit het boek wil koken. Een groter compliment is voor een kookboek natuurlijk niet denkbaar.

Tel daarbij op de je niet alleen lekker maar ook nog eens heel gezond en bewust kookt en het is duidelijk. Hartstikke mediterraan is een kookboek dat niet mag ontbreken als je lekker en bewust wil eten. Binnenkort verschijnt er een recept op Kookidee dat ik uit dit boek heb gemaakt.

Ik kan je alleen maar aanraden om Hartstikke mediterraan meteen te bestellen. Zo kan je zelf direct met de lekkere en gezonde recepten aan de slag gaan.

Hartstikke mediterraan, Jansen & Jansen

Bekijk bij Bol.com