Groente!

Groente!

Zodra ik de naam Niven Kunz ergens lees of hoor is mijn interesse gewekt. Niven Kunz is een pionier in de keuken en dé groentechef van Nederland. Onlangs verscheen het nieuwe kookboek Groente! van Niven Kunz waarbij groente natuurlijk een belangrijke rol speelt.

In Groente! vind je een groot aantal lekkere recepten om thuis meer met groenten te doen. De recepten zijn echt heel makkelijk en er worden gangbare ingrediënten gebruikt die je gewoon in de supermarkt kan kopen. Hieronder lees je mijn review van Groente! van Niven Kunz.

Groente!, Niven Kunz

Niven Kunz

Niven Kunz is de beste groentechef van ons land, zijn restaurant Niven is al drie keer op jaar uitgeroepen tot beste groenterestaurant van Nederland. Ook Michelin weet zijn gerechten te waarderen want Restaurant Niven heeft al sinds 2010 een Michelinster.

Niven Kunz heb je trouwens al eerder voorbij zien komen op deze site, een tijd geleden verscheen al het boek Niven 80/20 dat ik ook besprak op Kookidee. Ook in Niven 80/20 speelde groente de hoofdrol, al waren die recepten wat ingewikkelder dan die in Groente!.

Groente!, Niven Kunz

80/20

80/20 is de filosofie van Niven Kunz waarbij 80% van je maaltijden uit groente bestaat. Groente is dus de basis van je maaltijden en aan de hand daarvan kies je eventueel voor vlees of vis dat daarbij past. Groente! is dus geen vegetarisch kookboek al heeft groente wel de overhand.

Zelf zegt Niven hier in zijn nieuwe kookboek het volgende over: ‘Met dit boek hoop ik jou te inspireren vanuit groente te gaan koken. Dus eerst naar de groenteman of groenteafdeling in de supermarkt en dan pas beslissen of je er vlees of vis bij doet.’.

Groente!, Niven Kunz

Groente!

Waar in Niven 80/20 de recepten soms wat ingewikkelder waren ligt bij Groente! de nadruk vooral op makkelijke recepten. Recepten dus die je op een doordeweekse dag snel thuis kan maken met ingrediënten die bijna overal verkrijgbaar zijn.

Dit maakt Groente! een heerlijk kookboek voor iedereen die zonder al te veel poespas wat vaker groente op tafel wil zetten. Als je culinaire hoogstandjes verwacht zal dit boek je misschien tegenvallen, voor alle anderen is Groente! een waardevolle aanvulling in je keuken.

Groente!, Niven Kunz

Het kookboek

Groente! is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken die ik hieronder voor je op een rijtje heb gezet:

  • Intro
  • Ontbijt
  • Hapjes en voorgerechten
  • Soepen
  • Salades
  • Hoofdgerechten
  • Bijgerechten
  • Nagerechten
  • Sappen
  • Register

In deze hoofdstukken vind je heerlijke gerechten als een avocado-makreelsalade, gepofte biet met aardbei of bulgur met mais. Maar ook een heerlijke risotto met bospeen, een makkelijke wortel-walnotencake of een paddestoelensoep met walnoot komen voorbij. Stuk voor stuk lekkere groenterecepten die door een simpele twist net iets extra krijgen.

Groente!, Niven Kunz

De recepten

Zoals ik hierboven al vermelde zijn de recepten niet al te moeilijk. Hierdoor is Groente! het ideale kookboek voor iedereen die zonder al te veel moeite en tijd iets lekkers op tafel wil zetten. De recepten zijn duidelijk beschreven met heldere stappen, sommige recepten zijn voorzien van handige tips.

Ook vind je bij een aantal recepten schitterende foto’s, niet alle recepten zijn overigens van foto’s voorzien. De ingrediëntenlijst bij ieder recept is duidelijk en overzichtelijk, je ziet direct wat je voor een bepaald recept nodig hebt en welke voorbereidingen je eventueel moet doen. Ook wordt de bereidingstijd bij ieder recept duidelijk aangegeven.

Groente!, Niven Kunz

Groente! kopen?

Of je Groente! moet kopen hangt af wat je van het boek verwacht. Als je op zoek bent naar makkelijke en lekkere groenterecepten voor doordeweeks is Groente! zeker een aanrader. De recepten zijn duidelijk en makkelijk, de ingrediënten goed verkrijgbaar en de gerechten klinken erg lekker.

Zoek je een groentekookboek met culinaire hoogstandjes en echt verrassende recepten? Dan kan je beter op zoek gaan naar een tweedehands exemplaar van Niven 80/20. Ben je enthousiast over dit kookboek? Je kan Groente! kopen bij Bol.com of bij je plaatselijke boekhandel.

Groente!, Niven Kunz | Kosmos Uitgevers | ISBN 9789021564722

Groente!, Niven Kunz

Bekijk bij Bol.com