Niven 80/20

Niven 80/20

Niven Kunz is een topkok en een groentefreak, een geslaagde combinatie als je weet dat hij pas 33 jaar is en al tien jaar een Michelinster heeft. In zijn eigen Restaurant Niven serveert hij iedere dag weer de mooiste gerechten waarbij hij de 80/20 regel aanhoudt: 80% groente, 20% vlees of vis. Zo, nu weet je meteen waar de titel van zijn kookboek vandaan komt.

Niven bewijst dat groenten niet saai hoeven te zijn, je kan er namelijk zoveel meer mee dan ‘s avonds koken bij de aardappelen en verwerken in roerbakgerechten. Ik dacht van mezelf dat ik al creatief bezig was met het bedenken van andere bereidingen van groenten. Niven Kunz tilt het niveau nog een stukje hoger en inspireert mij om nog meer met groenten te gaan doen.

Niven 80/20

Minder vlees en vis

Niven 80/20 is geen vegetarisch kookboek, al zullen vegetariërs natuurlijk volop genieten van zijn recepten. Een stukje vlees of vis mag, maar met mate. Achter die gedachte schuilt een stukje bewustzijn, als we namelijk gebruik willen maken van de beste kwaliteit vlees of vis hoeft dit niet het belangrijkste deel van een gerecht te zijn.

Enerzijds omdat de huidige manier van consumeren een probleem op zal leveren in de toekomst, het steeds massaler produceren van vlees en vis is niet echt gunstig voor onze mooie planeet. Aan de andere kant betaal je meer als je een goede kwaliteit vis of vlees wilt. Door de verhoudingen te veranderen en volgens de 80/20 regel te koken kan je dus heerlijke gerechten maken met de beste kwaliteit ingrediënten, en toch betaalbaar.

Niven 80/20

Over het kookboek

In Niven 80/20 vind je verschillende hoofdstukken met recepten:

  • 100% groenten
  • 80% groenten/20% vlees
  • 80% groenten/20% vis, schaal- en schelpdieren
  • 100% vocktails
  • 100% desserts

Van volledige groentengerechten tot mooie combinaties met vlees en vis dus. En als klap op de vuurpijl nog eens bijzondere cocktails met groenten en heerlijke desserts. De recepten zijn echt heel duidelijk beschreven en vertellen zelfs tot in detail hoe je de borden mooi opmaakt. Ook vind je bij ieder recept een wijnadvies, heel erg handig.

Voor een aantal recepten heb je wat bijzondere keukenapparatuur nodig, maar met een beetje improvisatie kom je een heel eind. Heb je bijvoorbeeld geen Monolith grill? Gebruik dan een grillpan of de barbecue. Misschien niet helemaal hetzelfde maar je hoeft natuurlijk niet alles één-op-één over te nemen. Je laten inspireren noem ik dat.

Niven 80/20

Prachtige fotografie

Naast recepten vind je in Niven 80/20 een erg mooie inleiding waarin Niven zijn filosofie met je deelt. Ook mooie verhalen en informatie over ingrediënten en lokale producenten zal je tegenkomen. Alle recepten en verhalen zijn bovendien voorzien van prachtige foto’s. Kortom, een schitterend kookboek waar ik heel veel plezier aan ga beleven.

Niven 80/20 is o.a. te koop bij Bol.com en via de website van Restaurant Niven. Lijkt het jou ook wel iets om als een echte topchef nog lekkerder met groenten te leren koken dan is Niven 80/20 een echte aanrader. Ik weet nu al dat dit kookboek tot mijn favoriete kookboeken gaat behoren.

Niven 80/20

Bekijk bij Bol.com