Pastabijbel, Roberta Pagnier

Pastabijbel, Roberta Pagnier

Als je Kookidee vaker bezoekt weet je inmiddels wel dat ik dol ben op de Italiaanse keuken, en op pastagerechten in het bijzonder. Het zal dus geen verrassing zijn dat Pastabijbel van Roberta Pagnier niet mag ontbreken in mijn steeds groter wordende collectie kookboeken.

Pastabijbel is onderdeel van de serie kookbijbels waarvan ik BBQBijbel, Groentebijbel en Visbijbel al eerder besprak. In de serie kookbijbels vind je verder ook nog Bakbijbel, Pizzabijbel en Vleesbijbel. Uiteraard allemaal in mijn bezit maar ik heb er nog geen reviews over geschreven. In de onderstaande review lees je mijn mening over de Pastabijbel.

Pastabijbel, Roberta Pagnier

Roberta Pagnier

Pastabijbel is geschreven door Roberta Pagnier. Je kent haar misschien wel van de programma’s Cucina Moderna en De makkelijke maaltijd op 24Kitchen. Roberta is geboren in Amsterdam maar dankzij haar Italiaanse moeder kreeg ze de smaak van het koken al jong te pakken. Het is niet verwonderlijk dat juist de Italiaanse keuken haar het meest aanspreekt.

Naast het presenteren van kookprogramma’s maakte Roberta ook kookvideo’s voor Het Parool en schreef ze meerdere kookboeken. Naast Pastabijbel schreef ze ook de kookboeken Zoete Spruiten en Heerlijk Italiaans. Op de website van 24Kitchen zijn veel lekkere recepten van Roberta Pagnier terug te vinden, en in de Pastabijbel vind je er nog véél meer.

Pastabijbel, Roberta Pagnier

Pastabijbel

Pastabijbel is zoals gezegd onderdeel van de serie kookbijbels. Als je deze geweldige kookboeken al kent weet je ongeveer wat je kan verwachten. Duidelijke recepten, handige tips, uitgebreide beschrijvingen en stap-voor-stap foto’s zorgen ervoor dat ook deze kookbijbel weer een heerlijk kookboek is.

De ondertitel van Pastabijbel is van agnolotti tot rigatoni en van tagliatelle tot zite. In het kookboek vind je dan ook zo’n 130 recepten met maar liefst 33 pastasoorten. Bekende soorten pasta als spaghetti en tagliatelle maar ook minder gangbare pastasoorten als linguine en paccheri. Er gaat echt een wereld voor je open als je al deze soorten pasta ziet. Het walhalla voor de echte pastaliefhebber dus.

Pastabijbel, Roberta Pagnier

Zelf pasta maken

In de Pastabijbel leer je natuurlijk hoe je zelf pasta kan maken. Aan de hand van duidelijke foto’s word je stap voor stap ingewijd in de wondere wereld van zelfgemaakte pasta’s. De een wat makkelijker dan de ander. Je ziet aan de hand van duidelijke pictogrammen welke keukenspullen je dient te gebruiken en de foto’s verduidelijken alles op een heldere manier.

In de uiteindelijke Italiaanse recepten wordt verwezen naar deze pastasoorten. Maar ook als je zelf pasta maken wat minder leuk vindt kan je dit boek zeker kopen. Veel pastasoorten zijn namelijk gewoon kant-en-klaar verkrijgbaar in de supermarkt. En ook kan je het boek prima gebruiken als inspiratie om zelf combinatie’s en recepten te bedenken.

Pastabijbel, Roberta Pagnier

De recepten

Naast de recepten voor het zelf maken van pasta vind je ook recepten voor heerlijke Italiaanse maaltijden in de Pastabijbel. Vegetarisch, met vlees of vis… je komt het allemaal tegen in dit leuke kookboek. Van de bekende spaghetti alla carbonara en de spaghetti vongole tot minder bekende pastamaaltijden als pizzoccheri alla valtellina en maccheroni al forno rossi. Alleen de namen van deze gerechten doen mij al watertanden, laat staan als je de foto’s bij de gerechten ziet.

Ieder recept wordt kort ingeleid met leuke feitjes en persoonlijke herinneringen. Er wordt duidelijk verteld welke ingrediënten je nodig hebt voor het pastadeeg voor dat recept en wat je nodig hebt voor de rest van het recept. De meeste ingrediënten zijn prima verkrijgbaar bij de wat beter gesorteerde supermarkt, voor mij altijd een belangrijk iets bij een kookboek. En mocht je iets toch niet kunnen vinden dan kan je terecht bij een delicatessenzaak of op internet.

Pastabijbel, Roberta Pagnier

Handig om te weten

Mocht je zelf veel pasta’s uit de Pastabijbel willen maken dan heb je hier speciale keukenspullen voor nodig. In het begin van Pastabijbel worden deze uitgebreid toegelicht maar het is handig dit vantevoren te weten. Gelukkig zijn veel van deze keukenspullen voordelig te krijgen bij je eigen kookwinkel of online. Hier vind je bijvoorbeeld een ruim assortiment pastagereedschappen bij Kookwinkel.nl maar ook Bol.com heeft veel voor de bereiding van pasta.

Hierbij moet je denken aan zaken als een pastamachine (toevallig nog eentje achterin een keukenkastje?), een pastawieltje, een goede keukenrasp of bijvoorbeeld een plankje voor het bereiden van gnocchi. Je zal niet alles nodig hebben maar het is in ieder geval handig om te weten als je de Pastabijbel wilt kopen. Maar ook zonder deze extra keukenspullen zal je veel plezier beleven aan dit kookboek.

Pastabijbel, Roberta Pagnier

Pastabijbel kopen?

Ben je net zo dol op de Italiaanse keuken als ik? Dan zou ik geen moment twijfelen en de Pastabijbel van Roberta Pagnier vandaag nog bestellen. Net als alle andere kookbijbels is de Pastabijbel een geweldig kookboek waar je ontzettend veel plezier aan zal beleven. Zowel voor de beginnende kok als de gevorderde thuiskok biedt Pastabijbel je zoveel lekkere recepten dat dit boek niet mag ontbreken in je collectie.

Je kan de Pastabijbel bestellen bij Bol.com en dan heb je hem morgen nog in huis. Ook bij je lokale boekwinkel of kookwinkel kan je waarschijnlijk wel terecht voor dit leuke kookboek. Hopelijk heeft deze review je een beetje inzicht gegeven of de Pastabijbel van Roberta Pagnier iets voor je is. Ik weet bijna zeker dat je geen spijt zal krijgen van dit geweldige kookboek.

Pastabijbel, Roberta Pagnier
Pastabijbel, Roberta Pagnier

Bekijk bij Bol.com