Chinese takeaway, Kwoklyn Wan

Chinese takeaway, Kwoklyn Wan

Chinese takeaway – meer dan 70 favoriete Chinese gerechten – is een kookboek van Kwoklyn Wan. In dit kookboek vind je lekkere recepten voor traditionele Chinese afhaalmaaltijden. Van de klassieke loempia tot een heerlijke tjaptjoi, en van snelle recepten tot maaltijden waar je de tijd voor moet nemen. Hieronder lees je mijn recensie over Chinese takeaway van Kwoklyn Wan.

Chinese takeaway, Kwoklyn Wan

Kwoklyn Wan

Kwoklyn Wan is een ‘derde generatie’ kok die letterlijk opgroeide in de Chinese keuken. Zijn grootvader opende in 1962 een Chinees restaurant in Leicester. De vader van Kwoklyn kwam als vanzelfsprekend in dit restaurant te werken. In 1978 opende zijn vader een eigen Kantonees restaurant.

Zoals je kan verwachten werkte ook Kwoklyn zelf in het restaurant van zijn vader. Uiteindelijk werd hij op zestienjarige leeftijd fulltime chef in ‘The Panda’, een restaurant dat zijn vader in 1983 kocht. Hierna was Kwoklyn op allerlei andere gebieden actief. Zo begon hij o.a. een Kung Fu school, een truckers restaurant en een street food bar. Ondanks al deze activiteiten bleef koken zijn grootste passie. Chinese takeaway is daar inmiddels een van de resultaten van.

Kwoklyn Wan

Over Chinese takeaway

Chinese takeaway bevat allerlei soorten recepten uit de Chinese keuken. Omdat Kwoklyn Wan uit Engeland komt verschillen de recepten wel met die van de Chinese restaurants uit Nederland. Dit komt omdat de Nederlandse restaurants zich meer richten op de Chinees-Indische keuken. In Engeland vind je in deze restaurants juist veel gerechten uit de de Kantonese en Sichuankeuken.

Veel recepten zullen je gelukkig wel bekend voorkomen. Denk hierbij aan mihoen, gebakken rijst (nasi goreng), foeyonghai en tjaptjoi. Ook klassiekers als loempia’s en saté vind je terug in het boek. Maar het grootste deel van de recepten is toch gebaseerd op de maaltijden in Engelse Chinese restaurants. Gelukkig maakt dit Chinese takeaway niet minder interessant!

Chinese takeaway, Kwoklyn Wan

De inhoud van Chinese takeaway

Chinese takeaway is opgedeeld in de volgende soorten recepten:

  • Voorgerechten en soepen
  • Kip en eend
  • Zeevruchten
  • Rund en varken
  • Groenten
  • Rijst en noedels
  • Broodjes en zoetigheden

Daarnaast vind je in het boek een hoofdstuk over de Chinese etiquette en gebruiken. Een ander hoofdstuk is gewijd aan de verschillende Chinese kooktechnieken. Ook wordt een apart hoofdstuk volledig gewijd aan het onderhouden en inbranden van de wok. Achterin het boek vind je een handig hoofdstuk over de basisvoorraad die je in huis moet hebben. Via het register kan je tenslotte de recepten makkelijk terugvinden.

Chinese takeaway, Kwoklyn Wan

Over de recepten

De recepten in Chinese takeaway zijn erg duidelijk en thuis goed te maken. De recepten zijn goed geschreven en voorzien van een duidelijke ingrediëntenlijst. Deze ingrediënten zijn grotendeels gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. Voor een aantal ingrediënten zal je misschien moeten uitwijken naar de toko. Ieder recept is bovendien voorzien van een mooie foto waar je direct honger van krijgt.

Aan de hand van duidelijke icoontjes zie je de voorbereidingstijd, bereidingstijd en het aantal personen. Ook als er iets gemarineerd moet worden is dit aangegeven met een icoontje. Ieder recept is bovendien voorzien van een korte inleiding. Let wel goed op, want soms kloppen de tijden niet helemaal. Er wordt namelijk in sommige gevallen verwezen naar een ander recept. De bereidingstijd van dat recept is dan niet meegenomen!

(Voorbeeld: voor de geroosterde eend met shiitakes moet je de geroosterde eend apart bereiden. Dit terwijl de iconen aangeven dat je met dit recept 12 minuten bezig bent.)

Chinese takeaway, Kwoklyn Wan

Makkelijk te maken

Met je standaard keukenspullen kom je een heel eind. Een goede wok is natuurlijk onmisbaar, net als een goed koksmes. Ben je trouwens wat meer gevorderd in de keuken? Dan is een echt Chinees koksmes een goede investering. In het hoofdstuk Chinese kooktechnieken worden alle materialen besproken.

Met deze keukenspullen kan je de meeste recepten uit Chinese takeaway snel maken. Door de duidelijke uitleg volg je gewoon de stappen om je favoriete Chinese maaltijd op tafel te zetten. Heb je deze recepten eenmaal onder de knie dan kan je aan de slag met meer bewerkelijke recepten. Langzaam gegaard vlees, complete rijsttafels en gestoomde broodjes bijvoorbeeld.

Chinese takeaway, Kwoklyn Wan

Chinese takeaway kopen

Hou je van de Chinese keuken van de bij ons bekende Chinese restaurants? Dan is Chinese takeaway een echte aanrader. Met de leuke en toegankelijke recepten bereid je lekkere Chinese maaltijden zoals je ze kent. Dat een deel van de recepten vooral in Engeland populair zijn maakt daarbij eigenlijk niet uit. Alle recepten zien er namelijk even lekker uit.

Je kan Chinese takeaway bestellen bij Bol.com. Natuurlijk kan je ook terecht bij je lokale boekwinkel om Chinese takeaway te kopen.

Chinese takeaway, Kwoklyn Wan

Bekijk bij Bol.com