Indorock, Vanja van der Leeden

Indorock, Vanja van der Leeden

Indorock werd vorig jaar uitgeroepen tot Gouden Kookboek. Niet voor niets want dit boek van Vanja van der Leeden is heerlijk. Letterlijk en figuurlijk. De liefde voor de Indonesische (of is het nou Indische?) keuken spat van iedere pagina af. Maar dan overgoten met een modern sausje. Lees hieronder mijn review van Indorock en ontdek of dit kookboek iets voor jou is.

Indorock, Vanja van der Leeden

Vanja van der Leeden

Liefhebbers van de Indonesische keuken kennen Vanja misschien al. Op haar website deelt ze al langer heerlijke recepten. Daarnaast is ze food styliste en schrijft ze over eten. Een kookboek ontbrak nog. Met Indorock is daar gelukkig verandering in gekomen. Ik zal je proberen te vertellen waarom ik daar blij van word.

Indorock, Vanja van der Leeden

Indorock

Indorock is een heerlijk kookboek. Zodra je het boek open slaat wil je de pannen en vijzel pakken en aan de slag gaan. Dit komt niet alleen door de recepten. Ook de manier van schrijven en de spetterende foto’s dragen daar aan bij. Kortom, een boek waar je als kookliefhebber heel vrolijk wordt.

Indorock, Vanja van der Leeden

Indonesische of Indische keuken

Als je de titel leest ga je uit van de Indonesische keuken. Maar ook de Indische keuken wordt niet vergeten. Deze twee kunnen eigenlijk niet los van elkaar gezien worden. Beide namen worden dan ook door elkaar gebruikt in het boek. Kies gewoon voor ‘Indo’, zit je altijd goed! En dat past eigenlijk wel bij dit fusion kookboek.

Fusion!

Fusion houdt niets anders in dan het door elkaar gebruiken van verschillende invloeden. Want de Indonesische (of Indische) keuken zoals wij die kennen is al een fusion keuken. Met invloeden van Nederland tot China, en juist daarom zo veelzijdig én lekker. Met Indorock gaat Vanja nog een stapje verder. Ze geeft een geheel eigen draai aan veel gerechten. Of ze verzint ze gewoon helemaal zelf, nouveau indo dus.

Indorock, Vanja van der Leeden

De recepten

Als je de Indonesische keuken kent zullen sommige recepten je bekend voorkomen. Deels door de gebruikte ingrediënten, deels door de manier van bereiden. Maar verwacht zeker geen traditionele recepten, zo’n kookboek is Indorock namelijk niet. Wat je maakt zijn namelijk moderne gerechten die gelukkig wel vol smaak zitten. En zo waan je je toch in Indonesië.

De Indonesische keuken is geen snelle keuken. Voor veel recepten zal je de tijd moeten nemen. Dit maakt Indorock dus meer een kookboek voor in het weekend. Heerlijk bezig zijn in de keuken terwijl je huis naar die lekkere kruiden begint te ruiken. Natuurlijk staan er ook wel wat snellere recepten tussen. Dat kan dus ook.

Indorock, Vanja van der Leeden

De recepten worden duidelijk geschreven en zijn voorzien van echt geweldige foto’s Deze zijn gemaakt door Remko Kraaijeveld. Een food fotograaf die ‘toevallig’ de man van Vanja is. Een goede combinatie, in ieder geval voor dit kookboek.

Ieder recept begint met een korte introductie. Je vindt er bovendien een duidelijke ingrediëntenlijst en indicatie hoelang je bezig bent. Sommige wat lastigere bewerkingen worden uitgelegd op de bij het kookboek behorende website. Ben je handig in de keuken dan zijn alle recepten prima te doen. Ben je iets minder handig? Dan kom je er ook wel uit!

Indorock, Vanja van der Leeden

Bumbu’s en sauzen

Een van de belangrijkste ingrediënten van de recepten zijn de zogenaamde bumbu’s. Een mix van gedroogde specerijen en verse kruiden. Met een vijzel meng je deze tot een pasta die vaak als basis dient. Je kent de bumbu’s misschien van de supermarkt of toko. Voor de recepten uit Indorock maak je deze echter zelf. Achterin het boek vind je hier de recepten voor. Net als voor verschillende sauzen.

Deze komen weer terug bij de andere recepten. De ingrediënten worden apart vermeld. En dat is wel zo overzichtelijk. Maar kijk dus wel even goed voor je de boodschappen gaat doen. Anders kan je de gebruikte bumbu niet bereiden.

Indorock, Vanja van der Leeden

Ingrediënten

De gebruikte ingrediënten zijn soms gangbaar, soms ook niet. In een goed uitgeruste supermarkt is veel te vinden. Maar voor de echt goede ingrediënten moet je naar de toko. Dit maakt het misschien iets minder toegankelijk maar is het ritje zeker waard.

Tegenwoordig zijn veel ingrediënten gelukkig ook online te bestellen. Handig als er geen toko in je omgeving zit. Bijvoorbeeld bij de Oriental Webshop of Asian Foodlovers. Maar toch, zit er wel eentje in jouw omgeving ga dan zeker eens langs.

Indorock kopen?

Moet je Indorock kopen? Dat hangt af van wat voor thuiskok je bent. Lijkt het je leuk om Indonesische, Indische of Indo-gerechten te maken met een moderne twist? Dan is Indorock een kookboek dat niet mag ontbreken in je keuken. Niet alleen voor de recepten. Ook voor de geweldige foto’s en leuke teksten. Neem er lekker de tijd voor en je staat versteld wat je thuis kan maken. Klik hier om Indorcok te bestellen.

Indorock, Vanja van der Leeden

Ben je meer van de traditionele Indonesische gerechten? Of wil je een kookboek met snelle recepten? Dan is Indorock misschien niet het juiste kookboek. Al zou ik het toch zeker een kans geven. Bij Bol.com vind je een inkijkexemplaar. De foto’s bij deze review komen daar ook vandaan.

Bestel Indorock bij Bol.com