5 ingrediënten – snel & simpel koken

5 ingrediënten – snel & simpel koken

Houd je van snelle en makkelijke maaltijden? Dan is het nieuwe kookboek 5 ingrediënten van Jamie Oliver misschien wel iets voor jou. Het staat vol lekkere recepten waar je – zoals de titel al verklapt – maar vijf ingrediënten voor nodig hebt.

De recepten zijn niet moeilijk en zien er grotendeels overheerlijk uit. Toch knap wat je met maar een paar ingrediënten kan bereiken, al helpt de fotografie natuurlijk ook mee. Hieronder lees je mijn review van 5 ingrediënten van Jamie Oliver, ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.

5 Ingrediënten - snel & simpel koken

Jamie Oliver

Jamie Oliver behoeft waarschijnlijk geen introductie, ik denk dat iedereen deze beroemde kok wel eens heeft gezien. Van de vele kookboeken van Jamie Oliver, zijn televisieprogramma’s of het tijdschrift Jamie Magazine. Je komt Jamie Oliver eigenlijk overal tegen, en terecht want koken kan hij!

Zelf heb ik trouwens een soort haat-liefde verhouding met Jamie Oliver. Ik vind zijn programma’s geweldig, het tijdschrift Jamie erg leuk en zijn kookboeken heerlijk om door te kijken. Toch betrap ik mezelf erop dat ik bijna nooit een recept van Jamie Oliver maak.

Met het kookboek 5 ingrediënten ligt dit anders. Op de een of andere manier lijken deze recepten namelijk veel toegankelijker. Enerzijds omdat je er maar vijf ingrediënten voor nodig hebt, anderzijds omdat dit recepten zijn die je gewoon doordeweeks wilt maken.

5 Ingrediënten - snel & simpel koken

5 ingrediënten

De titel van het boek, 5 ingrediënten, klopt niet helemaal. Jamie Oliver gaat er namelijk vanuit dat je bepaalde ingrediënten als olijfolie, peper en zeezout standaard in huis hebt. Deze ingrediënten vind je niet terug in de ingrediëntenlijst, wel in het recept. Handig om dat eerst even door te nemen als je jouw spullen graag vast klaarzet voor je begint te koken.

Als je deze standaardingrediënten even buiten beschouwing laat zet je met vijf ingrediënten letterlijk een heerlijke maaltijd op tafel. De recepten zijn zoals gezegd makkelijk en snel, je bent er maximaal 30 minuten mee bezig. Met de voorbereiding ben je meestal nog korter bezig, de oven of het fornuis doen dan de rest.

De recepten in het boek zijn te vinden in 11 verschillende hoofdstukken. Behalve de recepten vind je in 5 ingrediënten ook nog een hoofdstuk over voeding in het algemeen. Ook een inleiding en een handig register ontbreken niet. Hieronder vind je een overzicht van de soorten recepten in 5 ingrediënten:

 • Salades
 • Pasta
 • Eieren
 • Kip
 • Vis
 • Groenten
 • Rund
 • Varken
 • Lam
 • Rijst & noedels
 • Zoetigheid

Vooral de eierrecepten en de recepten met rijst en noedels spreken me erg aan. Het lijkt me heerlijk als Jamie Oliver hier nog eens een apart boek aan zou weiden. En dan het liefst met ook maar enkele ingrediënten. De eenvoudige recepten nodigen namelijk echt uit om te koken.

5 Ingrediënten - snel & simpel koken

De recepten in 5 ingrediënten

Zoals je gewend bent van Jamie Oliver zijn de recepten in 5 ingrediënten erg compleet. Je ziet direct voor hoeveel personen het is en hoelang je er mee bezig bent. Ook de ingrediëntenlijst is erg duidelijk en voorzien van een mooie foto van ieder ingrediënt. Daarnaast vind je onder ieder recept een duidelijke tabel met voedingswaarden.

De recepten zelf zijn erg helder beschreven. Er wordt duidelijk uitgelegd wat je precies moet doen en de recepten zijn dan ook makkelijk zelf te maken. Geen rare bereidingen of ingrediënten, gewoon simpele en snelle recepten. En niet onbelangrijk, ook nog eens lékkere recepten.

5 Ingrediënten - snel & simpel koken

5 ingrediënten kopen

Als je op zoek bent naar een leuk en makkelijk kookboek met lekkere recepten kan ik je 5 ingrediënten zeker aanraden. De 130 recepten in het kookboek zijn makkelijk te maken en hebben weinig tijd en ingrediënten nodig. Dit maakt het boek perfect voor iedereen die snel en simpel wil koken en daarbij wel wat inspiratie kan gebruiken.

Ben je een wat gevorderde thuiskok dan biedt 5 ingrediënten misschien wat weinig uitdaging. Toch vind ik 5 ingrediënten zelf een aantrekkelijk kookboek, vooral als je niet teveel na wilt denken en na een drukke dag snel iets wilt koken. Je kan 5 ingrediënten kopen bij Bol.com of terecht bij je lokale boekwinkel.

5 Ingrediënten - snel & simpel koken

Bekijk bij Bol.com

Tip: zoek je nog meer inspiratie met slechts enkele ingrediënten? Bekijk dan ook zeker het 5 or less-kookboek en het Skinny six-kookboek van Chickslovefood eens!