Ei koken? Zo kook je het perfecte ei

Ei koken? Zo kook je het perfecte ei

Ik ben dol op eieren, en een ei koken doe ik eigenlijk zonder na te denken. Toch wordt mij vaak de vraag gesteld hoe je een lekker hard of zacht ei kookt. Hier leg ik je er alles over uit en geef ik je nog wat tips voor handige hulpmiddelen. Al heb je voor een perfect gekookt eitje eigenlijk alleen een steelpan of kookpan, een kookwekker en wat water nodig.

Geroosterd brood, gekookt ei en jus d'orange voor het ontbijt

Verschillende eiermaten

Eieren zijn te koop in verschillende maten, deze variëren van S (small) tot XL (extra large). Hoe groter je eitje is hoe langer je deze moet koken. De klasse van je ei vind je altijd op de eierdoos. Vaak zitten er verschillende klassen in een doosje, maar je ziet het verschil vrij makkelijk. Hoe lang je een ei moet koken hangt enigszins af van de maat of klasse.

Een klein ei kook je iets korter. Staan er in de tabellen hieronder verschillende tijden dan houd je voor een klein ei (S) de kortste tijd aan. Voor een groot ei (L) of extra groot ei (XL) houd je de langere tijd aan. Het middelgrote ei (M) zit er een beetje tussenin.

Ei koken met koud water

Zelf kook ik altijd mijn eieren door deze op te zetten met koud water. Door de eieren met koud water op te zetten heb je namelijk minder kans dat de schil barst. Zorg er altijd voor dat de eieren helemaal onder water staan voor het beste resultaat. Komt je ei bovendrijven dan is deze niet meer vers. Vervang deze direct voor een vers ei.

Zodra het water kookt start je de kookwekker en houd je de volgende tijden aan.

Hoe wil je jouw ei?Houd deze tijd aan
Zachtgekookt ei3-4 minuten
Halfzachtgekookt ei4-5 minuten
Hardgekookt ei7-8 minuten

Ei koken met kokend water

Je kan er ook voor kiezen de eieren direct in kokend water te koken. Voor een zachtgekookt ei maakt de tijd niet veel uit. In de andere gevallen duurt het koken van je ei een fractie langer. Groot nadeel van deze methode is dat je ei sneller barst als je deze in kokend water doet. Een tip is om dan een scheutje natuurazijn bij het water te doen. Dit zorgt ervoor dat het eiwit direct stolt zodra dit uit het ei loopt.

Deze methode wordt vaak gebruikt als je een waterkoker of Quooker hebt. Je kan hiermee direct kokend water opzetten waardoor je een paar minuten eerder klaar bent. Breng het water eerst aan de kook in een pan of doe er kokend water in. Doe er dan de eieren in en breng opnieuw aan de kook. Zodra het water weer kookt houd je de onderstaande tijden aan.

Hoe wil je jouw ei?Houd deze tijd aan
Zachtgekookt ei3-4 minuten
Halfzachtgekookt ei5-6 minuten
Hardgekookt ei8-10 minuten
Een ei koken in een pannetje water

Hulpmiddelen bij het koken van je ei

Zoals je hier boven al kan lezen valt het koken van een ei dus heel erg mee. Maar voor wie toch wat extra hulp kan gebruiken zijn er verschillende hulpmiddelen te koop. Van elektrische eierkokers tot meekokende eierwekkers.

Eierkokers

Met een speciale eierkoker wordt al het werk voor je gedaan. Je doet de eieren in de eierkoker en stelt de gewenste hardheid in. De eierkoker doet de rest. Bijvoorbeeld deze eierkoker van Gadgy voor 7 eieren, en hier vind je nog veel meer eierkokers. Hiermee wordt een ei koken wel heel erg makkelijk.

Je ei koken met een elektrische eierkoker

Egg timer

Deze eierwekker kook je mee met de eieren. Van buiten naar binnen verkleurt deze steeds iets meer. Zo zie je meteen hoe hard de eieren zijn. Zelf gebruikte ik er altijd een van het merk Egg-Perfect maar er zijn ook goedkopere opties. Bijvoorbeeld deze eierwekker van Orange85.

Meekokende eierwekker

Eierprikker

Een eierprikker is vooral handig als je een ei in kokend water kookt. Door een klein gaatje in de bolle kant te prikken verlaag je de druk op de schil. Dit voorkomt dat het ei barst door het grote temperatuurverschil. Er zijn verschillende soorten eierprikkers te koop. Bijvoorbeeld deze eierprikker van GEFU.

GEFU eierprikker

Meer over eieren

Ik schreef al eerder wat handige keukentips over eieren. Zo lees je hier hoe je kan controleren of een ei nog vers is. In een ander artikel geef ik verschillende tips hoe je voorkomt dat een ei kapot kookt. En natuurlijk vind je op Kookidee ook heel veel recepten met eieren.