Fruitvliegjes vangen, hoe kom je er vanaf?

Fruitvliegjes vangen, hoe kom je er vanaf?

Fruitvliegjes, met dit warme weer lijkt het wel alsof het er elke dag meer worden. Als je wat rijper fruit op je fruitschaal of in de keuken hebt liggen ben je ze vast al tegengekomen. Waar ze vandaan komen ben ik nog steeds niet achter, hoe je ervan af komt inmiddels wel.

Want met maar een paar ingrediënten wordt fruitvliegjes vangen een eitje. Zelf heb ik verschillende manieren geprobeerd maar de twee die ik hieronder bespreek werken erg goed als je fruitvliegjes wil vangen. Wil je ook van die fruitvliegjes af dan zou ik dus snel verder lezen.

Hoe kom je van fruitvliegjes af?

Je kan er natuurlijk voor zorgen dat je geen rijp fruit op tafel of in de keuken hebt liggen. Vooral wat rijpere bananen maar ook vruchten als perzik en abrikoos hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op fruitvliegjes. Als je er een paar op je fruit hebt zitten is het leed nog wel te overzien maar als er hele zwermen fruitvliegjes rondvliegen wordt het een ander verhaal.

Fruitvliegjes vangen, hoe kom je er vanaf?

Al het rijpe fruit uit je woning bannen is natuurlijk geen optie, zo’n sappig stuk fruit is namelijk niet alleen voor fruitvliegjes erg lekker. Zelf vind ik het ook heerlijk, lekker om zo uit de hand te eten of bijvoorbeeld in een lekkere fruitsalade of een smoothie. De fruitvliegjes vangen is dus de enige manier om met dit probleem om te gaan.

Een fruitvliegjes val

Wat bij mij goed werkt is een fruitvliegjes val maken. Als het goed is komen ze vooral hier op af en laten ze het fruit met rust. Een makkelijke fruitvliegjes val is om een glas te vullen met een klein laagje wijn- of appelazijn en hier wat water bij te doen. Doe er vervolgens een of twee druppels afwasmiddel bij en je val voor fruitvliegjes is klaar.

De fruitvliegjes komen af op de (niet al te lekker ruikende) geur en duiken vol eetlust op het stinkende goedje. Door het toevoegen van afwasmiddel verbreek je de waterspanning waardoor ze niet meer uit het mengsel van azijn en water komen. Na een paar dagen giet je het glas leeg en zet je weer een nieuwe val voor fruitvliegjes.

Een andere val voor fruitvliegjes

Een andere methode is een kommetje te vullen met hetzelfde mengsel. In dit geval voeg je geen afwasmiddel toe maar span je er een vel vershoudfolie over waar je minuscuul kleine gaatjes in prikt. Het liefst met een speld want de gaatjes met bijvoorbeeld een cocktailprikker zijn eigenlijk al te groot.

De fruitvliegjes komen weer op dit mengsel af en wurmen zich naar binnen door de kleine gaatjes. Nadat ze zich tegoed hebben gedaan aan je brouwsel willen ze weer op pad maar een uitweg vinden ze niet meer. Het voordeel van deze methode is dat je het mengsel zelf minder ruikt.

Hoe vang ik fruitvliegjes?

Zelf gebruik ik de methode met het afwasmiddel. Hier ben je namelijk zo mee klaar en de fruitvliegjes komen er vanzelf op af. Op het moment van schrijven heb ik net weer een nieuwe fruitvliegjes val geplaatst en er zit er alweer een aantal in. Je kan je voorstellen hoeveel dat er aan het einde van de dag zijn.

Heb je zelf ook nog een handige tip voor het vangen van fruitvliegjes? Laat deze achter in een reactie onderaan dit artikel, want misschien zijn er nog véél betere manieren om deze fruitvliegjes te vangen. Ook ben ik benieuwd of deze fruitvliegjes val bij jou net zo goed werkt als bij mij.

Fruitvliegjes vangen, hoe kom je er vanaf?