Hoe kan je het best groente bewaren

Hoe kan je het best groente bewaren

Groenten kan je op zoveel manieren bewaren dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Regelmatig moet ik dan ook weer even opzoeken of een bos wortels nou wel of niet in de koelkast moet of hoe ik een krop andijvie ook alweer moet bewaren.

Gelukkig is er een handige stelregel hoe je groente nou het best kan bewaren. Zo weet je meteen welke groente wel in de koelkast bewaard moet worden en welke juist weer niet. Hieronder vind je een handig overzichtje zodat ook jij voortaan weet hoe je groenten het best kan bewaren.

Groentesoorten bewaren

Voorgesneden groenten

Bij voorgesneden groenten is het makkelijk, deze bewaar je namelijk altijd in de koelkast. Het maakt daarbij niet uit wat voor soort groente het is, als je het voorgesneden koopt moet het in de koelkast. Niet voor niets ligt het bij de winkel ook in het koelvak.

Ook belangrijk is dat je voorgesneden groente nooit meer gebruikt na de uiterste houdbaarheidsdatum. Ook al ziet de groente er misschien nog goed uit dan kan deze inmiddels toch al vol bacteriën zitten. Zelf koop ik het eigenlijk alleen ‘in noodgevallen’ en snij ik mijn groente het allerliefst zelf.

Bladgroenten en stengelgroenten

Bladgroenten zoals andijvie, spinazie, witlof en sla moet je in de koelkast bewaren. Zo blijven deze het lekkerst en het knapperigst. Bladgroenten zijn gelukkig makkelijk te herkennen, inderdaad aan de bladeren. Hetzelfde geldt voor stengelgroenten als prei, bleekselderij en venkel.

Koolsoorten

Naast bladgroenten moeten ook koolsoorten in de koelkast worden bewaard. Broccoli, bloemkool en spruitjes zijn enkele voorbeelden van koolsoorten.

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten moeten juist buiten de koelkast worden bewaard, maar wél op een koele plek. Het best kan je deze groenten bewaren in je voorraadkast of op een andere koele en donkere plek. Vruchtgroenten zullen in een koelkast juist sneller bederven. Voorbeelden van vruchtgroenten zijn o.a. komkommer, courgette, paprika en tomaat.

Wortel- en knolgewassen

Wortel- en knolgewassen bewaar je ook buiten de koelkast, ook deze kan je het best op een donkere en koele plek bewaren. Voorbeelden van wortel- en knolgewassen zijn o.a. wortels, pastinaak, knolselderij en ui. Eigenlijk alle groenten die onder de grond groeien.

Goede bewaarplekken voor groenten

Groenten die buiten de koelkast moet worden bewaard kan je het best op een koele en donkere plek bewaren. Een voorraadkast is natuurlijk de ideale plek, wij hebben bijvoorbeeld een aparte lade waar we onze groenten in bewaren. Maar natuurlijk heeft niet iedereen die mogelijkheid.

Je kan groenten die buiten de koelkast moet worden bewaard natuurlijk ook gewoon op een plekje in een keukenkast leggen. Of misschien heb je wel ruimte in je meterkast, hier is de temperatuur meestal ook niet hoog en is het in ieder geval donker. Een kelder of eventueel een makkelijk toegankelijke kruipruimte is ook een optie om je groente te bewaren.

Heb je echt geen plekjes in huis dan kan je het ook altijd op het aanrecht leggen. Zorg er dan wel voor dat je groenten niet in de zon liggen en leg er eventueel een dunne theedoek overheen.

Hoe lang je groenten kan bewaren hangt af van het soort dat je hebt. Globaal kan je zeggen dat wortel- en knolgewassen wel enkele weken goed blijven. Vruchtgroenten en koolsoorten zijn iets minder lang houdbaar en voorgesneden groenten alleen tot de uiterste houdbaarheidsdatum.

Handige apps en websites

Weet je het even echt niet meer dan zijn er gelukkig wat handige apps en websites die je kunnen helpen. Zo vind je op de website van het Voedingscentrum een handige bewaarwijzer, hier vul je de groente in en je ziet direct hoe je deze het best bewaard en hoe lang. Ook op de website van Milieu Centraal is een handige groente en fruit kalender te vinden met bewaartips.

Milieu Centraal heeft ook een makkelijke en gratis app uitgegeven van de groente en fruitkalender, deze is zowel voor de iPhone als voor Android te downloaden. In mijn keuken wordt deze app er regelmatig bij gepakt als ik het ook weer eens vergeten ben.

Hoe kan je het best groente bewaren