Hoe kook je de lekkerste spruitjes

Hoe kook je de lekkerste spruitjes

Ik ben een liefhebber van spruitjes, ik hou van de smaak en vind het leuk wat je er allemaal mee kan doen. Je kan ze verwerken in een stamppot, lekker roerbakken en natuurlijk gewoon koken met wat aardappeltjes en een stukje vlees.

Als ik de spruitjes kook gebruik ik altijd een eenvoudig trucje om de meest bittere smaak eruit te krijgen. Zo zijn de spruitjes net wat zachter van smaak en vind ik ze zelf nog lekkerder. Hieronder lees je hoe ik ze bereid. Mocht jij juist wel van die bittere smaak houden dan kook je ze gewoon aan één stuk door.

Spruitjes schoonmaken

Zelf koop ik altijd onbewerkte spruitjes, niet gewassen in ijswater of ontdaan van de buitenste blaadjes. Gewone spruitjes die ik zelf even was en zelf schoonmaak, een werkje van een paar minuten.

Je snijdt gewoon een klein stukje van het stronkje af en drukt met je mes een klein kruisje in het overgebleven stronkje. Eventueel haal je de buitenste blaadjes eraf als deze een beetje bruin zijn en daarna spoel je ze goed af in een vergiet.

Als ik de spruitjes in een stamppot gebruik halveer ik ze altijd nog even, maar als je ze gewoon wilt koken of roerbakken is dat niet nodig.

Nooit meer bittere spruitjes

Als je de spruitjes normaal gesproken te bitter vind dan moet je ze in twee etappes koken. Dit kost je misschien een minuutje extra maar de spruitjes smaken zo veel zoeter.

Zelf kook ik ze altijd de eerste drie minuten in ruim kokend water, als de spruitjes helemaal onder water staan zal je ook niet zo’n spruitjesgeur in je keuken krijgen. Na drie minuten giet ik de spruitjes af, vul de pan opnieuw en breng ze weer aan de kook.

Afhankelijk van de grootte kook je ze dan nog zo’n 5 tot 10 minuten. Prik met een vork in een spruitje om te kijken of ze gaar zijn en giet ze dan af. Lekker met wat nootmuskaat of een klein klontje boter.

Hoe kook je de lekkerste spruitjes