Makkelijk een ei pocheren

Makkelijk een ei pocheren

Ik ben dol op gepocheerde eieren, heerlijk zoals de fluweelzachte dooier eruit komt. Zelf eieren pocheren was niet mijn grootste hobby, het mislukte nogal eens. Maar gelukkig kan je met deze handige tip voortaan heel makkelijk een ei pocheren. Heerlijk op een krokante toast of als topping op een gerecht.

Pocheren is niets anders dan iets heel zachtjes laten garen. Bij het pocheren van een ei doe je dat in water dat net onder het kookpunt is. Je breekt het ei boven het water en het pocheert vanzelf… als het goed is. Zelf eieren pocheren gaat een stuk makkelijker als je deze manier aanhoudt.

Makkelijk eieren pocheren

Om zelf een ei te pocheren heb je weinig nodig. Een pan met water dat net niet kookt en een vers ei. Als het water de juiste temperatuur heeft laat je het ei voorzichtig in het water glijden waarna het in een paar minuten gaar is. Maar toch gaat dit regelmatig mis. Met een paar hulpmiddeltjes die je al in huis hebt gaat het stukken makkelijker.

Makkelijk een ei pocheren

Je hebt hiervoor alleen nog wat vershoudfolie, een beetje olijfolie en een klein kopje nodig. Je breng in een pannetje een laag water aan de kook, hierna zet je het vuur zo laag dat het water niet meer borrelt. In de tussentijd doe je een stukje vershoudfolie in een kopje en smeer je dit in met wat olijfolie. Hierna breek je het ei voorzichtig boven het kopje zodat de dooier heel blijft.

Makkelijk een ei pocheren

Hierna haal je het vershoudfolie met het ei daarin voorzichtig uit het kopje. Draai de bovenkant bij elkaar zodat het ei een beetje bol komt te staan. Zorg dat er zo weinig mogelijk ruimte overblijft boven het ei en knoop het vershoudfolie goed dicht.

Makkelijk een ei pocheren

Hierna laat je het folie met het ei voorzichtig in het pannetje heet water zakken. Zet de kookwekker op drie minuten en laat het eitje rustig pocheren in het vershoudfolie. Zorg ervoor dat het water niet meer gaat koken.

Makkelijk een ei pocheren

Je zal zien dat het eiwit langzaam begint te stollen, dit zie je aan het wit worden van de inhoud van het folie. Na drie minuten haal je je gepocheerde ei voorzichtig uit de pan en legt dit neer op je werkblad.

Makkelijk een ei pocheren

De buitenkant van het ei is nu volledig gestold terwijl de dooier nog fluweelzacht is. Knip de bovenkant net onder het knoopje nu voorzichtig open. Haal het vershoudfolie voorzichtig van het ei en je gepocheerde ei is klaar.

Makkelijk een ei pocheren

Gebruik je gepocheerde ei direct. Bijvoorbeeld op een geroosterde boterham of als topping op een andijviestamppotje of zo. Snijd het gepocheerde ei voorzichtig een stukje open om de dooier eruit te laten lopen. Je ziet het, zelf eieren pocheren is supermakkelijk als je deze manier aan zal houden.

Zelf eieren pocheren volgens Jamie Oliver

Ik kwam op deze tip na het zien van dit filmpje van Jamie Oliver. Hierin zie je nog een aantal andere manieren om zelf makkelijk eieren te pocheren.