Alles over quiche, van hoelang in de oven tot bewaren en opwarmen

Alles over quiche, van hoelang in de oven tot bewaren en opwarmen

Ik ben dol op quiche en je ziet dan ook veel recepten hiervoor op Kookidee. Hierin lees je hoe je de bodem en vulling maakt en hoelang de quiche in de oven moet. Maar ik krijg ook vaak vragen hoe je een quiche moet bewaren, of je deze kan opwarmen en of het wel gezond is. Met deze ‘vraag en antwoord’ over quiche hoop ik dat dit voor iedereen wat duidelijker wordt.

Quiche met prei, rode ui, spekreepjes en oude kaas

Hoelang moet quiche in de oven en wat heb je nodig?

Een quiche bak je in de oven, dit kan een gewone of een heteluchtoven zijn. Je kan een quiche in een aantal vormen bakken. Hier vind je de vragen die over het bakken van de quiche gaan.

Hoelang moet quiche in de oven?

Het hangt een beetje van de ingrediënten af hoelang een quiche in de oven moet. Zelf houd ik meestal een oventijd van 20 tot 25 minuten aan bij een oventemperatuur van 200 graden. Maar elke oven is anders en een recept kan altijd iets afwijken.

Welke vorm kan je het best gebruiken?

Een quiche kan je bakken in een speciale quichevorm of in een springvorm. Wil je vaker een quiche bakken dan is een speciale vorm aan te raden. Deze heeft de traditionele kartelrand en een losse bodem waardoor de quiche er makkelijk uit kan. Bak je er af en toe eentje dan is een springvorm ook prima.

Moet je de oven voorverwarmen?

Verwarm de oven altijd voor voordat je de quiche in de oven zet. Meestal is zo’n 15 minuten genoeg, ook al heeft de oven nog niet de juiste temperatuur bereikt. Tip: gebruik een oventhermometer zodat je zeker weet hoe heet deze van binnen is.

Traditionele quiche vorm met losse boden en hoge rand om te bakken in de oven, niet te gebruiken om te bewaren of voor opwarmen

Hoe quiche bewaren, ontdooien en opwarmen

Een quiche kan je op meerder manieren bewaren. Dit kan zowel in de koelkast als in de vriezer. Hier vind je de vragen over het bewaren en ontdooien van een quiche en hoe je een quiche moet opwarmen.

Hoe kan je een quiche bewaren?

Een quiche kan je twee tot drie dagen in de koelkast bewaren. Je moet deze dan wel goed afdekken. Je kan een quiche ook invriezen, dan blijft deze twee tot drie maanden goed.

Hoe kan je een quiche opwarmen?

Een quiche opwarmen doe je in de oven. Komt deze uit de koelkast dan verwarm je hem 10 tot 15 minuten op 160 graden. Als de quiche uit de vriezer komt verwarm je deze 25 minuten op 180 graden.

Heb je een stukje quiche i.p.v. een hele? Dan kan je deze ook opwarmen in een droge koekenpan of hapjespan. Verhit eerst twee minuten zonder deksel op de pan en schuif de quiche heen en weer. Zet hierna nog twee minuten een deksel op de pan en zet het vuur wat lager.

Kan je quiche opwarmen in de magnetron?

Ja en nee. Je kan een quiche opwarmen in de magnetron maar deze wordt dan vaak wat zompig. Wil je een quiche die nog steeds lekker knapperig is kies dan altijd voor opwarmen in de oven.

Quiche in de koelkast, hoe bewaren en hoelang in de oven

Kies voor de koelkast als je de quiche binnen drie dagen op wil eten. Anders kies je voor de vriezer.

Hoe bewaar je quiche in de koelkast?

Een quiche kan je twee tot drie dagen in de koelkast bewaren. Pak deze in met vershoudfolie of doe in een afgesloten vershoudbakje.

Hoe warm je quiche uit de koelkast op?

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de quiche op een rooster in het midden van de oven en verwarm deze 10 tot 15 minuten.

Quiche in de vriezer, hoe bewaren en hoelang in de oven

Als je een quiche langer dan drie dagen wil bewaren kies je voor de vriezer.

Hoe moet je een quiche invriezen?

Als je een quiche wil invriezen moet je deze uit de vorm halen en helemaal af laten koelen. Pak hierna in met vershoudfolie en daarna nog met aluminiumfolie.

Handiger is om de quiche eerst in stukjes te snijden en deze los in te vriezen. Zo kan je de volgende keer precies zoveel uit de vriezer halen als je nodig hebt. Dit kan dan in een stukje vershoudfolie of in een diepvrieszakje. Probeer zoveel mogelijk lucht uit het zakje te krijgen.

Hoe moet je een quiche ontdooien?

Je kan een ingevroren quiche in de koelkast ontdooien, dit duurt gemiddeld zo’n tien uur. Je kan de quiche ook op het aanrecht zetten en deze in twee tot drie uur laten ontdooien. Een hele quiche ontdooien duurt langer dan kleine stukken.

Hoe moet je quiche ontdooien in de oven?

Als je een quiche in de oven wil ontdooien verwarm je deze voor op 180 graden. Haal de quiche uit het folie en ontdooi deze zo’n 25 minuten op een rooster in het midden van de oven. Hou in de gaten of het niet te hard gaat en leg er anders een vel aluminiumfolie over.

Andere vragen over quiche

Tot slot vind je hier nog wat algemene weetjes over de quiche. Heb je nog meer vragen dan kan je me altijd een mailtje sturen.

Is quiche gezond?

Een quiche bevat meestal deeg, eieren, room en vaak ook nog kaas. Wel heel erg lekker maar een quiche is dus niet al te gezond. Het is wel een manier om groenten binnen te krijgen als je deze in de quiche verwerkt.

Als je kiest voor een ander soort bodem en een vervanger voor room kan een quiche wel gezonder worden. Dus is een quiche gezond? Nee! Maar als je deze niet dagelijks eet kan je gerust zo nu en dan een quiche maken.

Waar komt quiche vandaan?

Oorspronkelijk komt de quiche uit de Franse streek Lotharingen, grenzend aan Duitsland. De Franse benaming van deze regio is Lorraine, waar de traditionele quiche Lorraine naar is vernoemd. Vroeger was de regio steeds Frans of Duits, en de naam quiche stamt af van het Duitse Kuchen.

Wat is de lekkerste quiche?

Dat is de enige vraag waar ik geen antwoord op kan geven. Maar kijk gerust eens tussen al mijn quiche recepten en ontdek zelf wat de lekkerste quiche is!

Quiche met broccoli, paddenstoelen, cashewnoten en oude kaas