Alles over quiche, van hoelang in de oven tot bewaren en opwarmen
Ik ben dol op quiche en je ziet dan ook veel recepten hiervoor op Kookidee. Hierin lees je hoe je de bodem en vulling maakt en hoelang de quiche in de oven moet. Maar ik krijg ook vaak vragen hoe je een quiche moet bewaren, of je deze kan opwarmen en of het wel gezond is. Met deze ‘vraag en antwoord’ over quiche hoop ik dat dit voor iedereen wat duidelijker wordt.
- bakken, hoelang in de oven en wat heb je nodig
- bewaren, ontdooien en opwarmen
- quiche bewaren in de koelkast en opwarmen
- quiche invriezen, ontdooien en opwarmen
- andere vragen over quiche
Hoelang moet quiche in de oven en wat heb je nodig?
Een quiche bak je in de oven, dit kan een gewone of een heteluchtoven zijn. Je kan een quiche in een aantal vormen bakken. Hier vind je de vragen die over het bakken van de quiche gaan.
Het hangt een beetje van de ingrediënten af hoelang een quiche in de oven moet. Zelf houd ik meestal een oventijd van 20 tot 25 minuten aan bij een oventemperatuur van 200 graden. Maar elke oven is anders en een recept kan altijd iets afwijken.
Een quiche kan je bakken in een speciale quichevorm of in een springvorm. Wil je vaker een quiche bakken dan is een speciale vorm aan te raden. Deze heeft de traditionele kartelrand en een losse bodem waardoor de quiche er makkelijk uit kan. Bak je er af en toe eentje dan is een springvorm ook prima.
Verwarm de oven altijd voor voordat je de quiche in de oven zet. Meestal is zo’n 15 minuten genoeg, ook al heeft de oven nog niet de juiste temperatuur bereikt. Tip: gebruik een oventhermometer zodat je zeker weet hoe heet deze van binnen is.
Hoe quiche bewaren, ontdooien en opwarmen
Een quiche kan je op meerder manieren bewaren. Dit kan zowel in de koelkast als in de vriezer. Hier vind je de vragen over het bewaren en ontdooien van een quiche en hoe je een quiche moet opwarmen.
Een quiche kan je twee tot drie dagen in de koelkast bewaren. Je moet deze dan wel goed afdekken. Je kan een quiche ook invriezen, dan blijft deze twee tot drie maanden goed.
Een quiche opwarmen doe je in de oven. Komt deze uit de koelkast dan verwarm je hem 10 tot 15 minuten op 160 graden. Als de quiche uit de vriezer komt verwarm je deze 25 minuten op 180 graden.
Heb je een stukje quiche i.p.v. een hele? Dan kan je deze ook opwarmen in een droge koekenpan of hapjespan. Verhit eerst twee minuten zonder deksel op de pan en schuif de quiche heen en weer. Zet hierna nog twee minuten een deksel op de pan en zet het vuur wat lager.
Ja en nee. Je kan een quiche opwarmen in de magnetron maar deze wordt dan vaak wat zompig. Wil je een quiche die nog steeds lekker knapperig is kies dan altijd voor opwarmen in de oven.
Quiche in de koelkast, hoe bewaren en hoelang in de oven
Kies voor de koelkast als je de quiche binnen drie dagen op wil eten. Anders kies je voor de vriezer.
Een quiche kan je twee tot drie dagen in de koelkast bewaren. Pak deze in met vershoudfolie of doe in een afgesloten vershoudbakje.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de quiche op een rooster in het midden van de oven en verwarm deze 10 tot 15 minuten.
Quiche in de vriezer, hoe bewaren en hoelang in de oven
Als je een quiche langer dan drie dagen wil bewaren kies je voor de vriezer.
Als je een quiche wil invriezen moet je deze uit de vorm halen en helemaal af laten koelen. Pak hierna in met vershoudfolie en daarna nog met aluminiumfolie.
Handiger is om de quiche eerst in stukjes te snijden en deze los in te vriezen. Zo kan je de volgende keer precies zoveel uit de vriezer halen als je nodig hebt. Dit kan dan in een stukje vershoudfolie of in een diepvrieszakje. Probeer zoveel mogelijk lucht uit het zakje te krijgen.
Je kan een ingevroren quiche in de koelkast ontdooien, dit duurt gemiddeld zo’n tien uur. Je kan de quiche ook op het aanrecht zetten en deze in twee tot drie uur laten ontdooien. Een hele quiche ontdooien duurt langer dan kleine stukken.
Als je een quiche in de oven wil ontdooien verwarm je deze voor op 180 graden. Haal de quiche uit het folie en ontdooi deze zo’n 25 minuten op een rooster in het midden van de oven. Hou in de gaten of het niet te hard gaat en leg er anders een vel aluminiumfolie over.
Andere vragen over quiche
Tot slot vind je hier nog wat algemene weetjes over de quiche. Heb je nog meer vragen dan kan je me altijd een mailtje sturen.
Een quiche bevat meestal deeg, eieren, room en vaak ook nog kaas. Wel heel erg lekker maar een quiche is dus niet al te gezond. Het is wel een manier om groenten binnen te krijgen als je deze in de quiche verwerkt.
Als je kiest voor een ander soort bodem en een vervanger voor room kan een quiche wel gezonder worden. Dus is een quiche gezond? Nee! Maar als je deze niet dagelijks eet kan je gerust zo nu en dan een quiche maken.
Oorspronkelijk komt de quiche uit de Franse streek Lotharingen, grenzend aan Duitsland. De Franse benaming van deze regio is Lorraine, waar de traditionele quiche Lorraine naar is vernoemd. Vroeger was de regio steeds Frans of Duits, en de naam quiche stamt af van het Duitse Kuchen.
Dat is de enige vraag waar ik geen antwoord op kan geven. Maar kijk gerust eens tussen al mijn quiche recepten en ontdek zelf wat de lekkerste quiche is!