Uien snijden zonder tranende ogen

Uien snijden zonder tranende ogen

Sommige mensen hebben tijdens het snijden van een ui altijd tranende ogen terwijl anderen hier nooit last van hebben. Die tranende ogen ontstaan door een gas dat ontstaat én ontsnapt op het moment dat je de ui gaat snijden. Sommige mensen zijn helaas wat gevoeliger voor dit gas.

Hoor jij bij diegenen die last hebben van tranende ogen? Lees dan snel verder voor een aantal tips en ook jij kan voortaan uien snijden zonder tranende ogen.

Gebruik een scherp mes

Dit is eigenlijk de meest effectieve oplossing. Met een scherp mes beschadig je de ui het minste en ontsnapt er weinig gas. Hoe simpel wil je het hebben?

Uien in de vriezer

Leg de uien even in de vriezer voordat je ze gaat snijden, een kwartiertje is voldoende. Zo ontsnapt er minder gas tijdens het snijden.

Stomend of stromend water

Snijd de uien naast een lopende kraan, de waterdruppeltjes neutraliseren het gas. Hetzelfde principe werkt ook als je een kopje kokendheet (stomend) water naast de snijplank zet. Of drink gewoon een kop thee tijdens het snijden!

Adem door je mond

Door via je mond te ademen heeft het gas minder effect op je ogen. Het vrijgekomen gas reageert op je vochtige tong in plaats van op je ogen.

Kaarsje branden

Heel romantisch en door het vlammetje worden de vrijgekomen gassen aangetrokken. Zelf nog nooit geprobeerd maar wel veel tegengekomen.

Gebruik een vochtig mes

Door de ui te snijden met een vochtig mes reageert het gas op het aanwezige vocht in plaats van op je ogen. Gewoon even onder de kraan houden en verder snijden.

Slok water

Snij de uien terwijl je een slok water in je mond hebt en tranende ogen behoren tot het verleden. Het gas dat uit de uien ontsnapt zoekt namelijk contact met het vocht in je mond in plaats van in je ogen. Een slok wijn mag natuurlijk ook.

Ik ben benieuwd welke tip tegen tranende ogen voor jou het beste werkt. Zelf gebruik ik een scherp mes en heb ik een slok water in de mond, hierdoor heb ik eigenlijk nooit meer last van tranende ogen. Alleen als ik een hele berg uien moet snijden vloeit er nog wel eens een traantje.