Zelf basilicum kweken

Zelf basilicum kweken

Basilicum is een kruid dat ik erg veel gebruik in de keuken. Het is heerlijk door een salade, als smaakmaker op een pastamaaltijd, op een lekkere pizza of om bijvoorbeeld pesto mee te maken. Kortom, basilicum mag bij mij niet ontbreken in de keuken. Gelukkig is zelf basilicum kweken heel erg makkelijk en heb ik het dus altijd op voorraad.

Je kent vast wel die kruidenplantjes die je in de supermarkt kan kopen. Basilicum, tijm en rozemarijn zijn bijvoorbeeld bijna overal wel te koop. Deze kruidenplantjes kosten je hooguit een paar euro, als je dat vergelijkt met de verpakte verse kruiden ben je dus heel goedkoop uit. En al helemaal als je het plantje in leven kan houden.

Ik zal binnenkort ook wat andere kruiden bespreken, maar ik begin met het kweken van basilicum. Dat is het kruid dat ik zelf erg veel gebruik in mijn keuken en dat ook nog eens het makkelijkst te kweken is. Heb je eenmaal een plantje dan heb je altijd de beschikking over verse basilicum en hoef je geen dure voorverpakte basilicum meer te kopen.

Hoe kweek je basilicum

Basilicum kan je het best houden op een zonnige plek, bijvoorbeeld op een vensterbank die minimaal een paar uur per dag zon heeft. Bewaar je basilicum in de schaduw dan zal het plantje het niet goed doen. Eventueel kan je basilicum ook buiten kweken, ook dan is een zonnige plek van belang. Pas wel op voor slakken, ook die zijn er dol op.

Je moet de basilicumplant om de dag water geven, of vaker als de blaadjes slap beginnen te hangen. Dit doe je door het plantje met potje en al een paar minuten in een bakje water te zetten. Via de onderkant van het potje zuigt de plant zich vol en neemt precies genoeg water op om te blijven groeien.

Dit werkt stukken beter dan bewateren van bovenaf. Als je dit om de dag herhaalt én je plantje in de zon staat zal je basilicumplant het goed blijven doen. Als je wil kan je de plant ompotten en in een wat grotere pot zetten, zolang deze maar gaatjes aan de onderkant heeft zodat je hem op deze wijze kan blijven bewateren.

Zelf basilicum kweken

Hoe knip je basilicum

Als je eenmaal een mooie plant hebt kan je eindeloos basilicum oogsten. Je knipt er gewoon de benodigde hoeveelheid af en de plant groeit vanzelf weer aan. Onbeperkt verse basilicum voor maar een paar euro, is dat niet hartstikke mooi?

Over hoe je basilicum moet knippen verschillen de meningen een beetje. Ik heb beide manieren geprobeerd en ze werken allebei. Ik zal hieronder uitleggen hoe je basilicum kan oogsten zodat je basilicumplant blijft leven.

Basilicum oogsten

Je moet de hoeveelheid basilicum die je nodig hebt er met een schaar afknippen. Hierbij knip je het hele takje inclusief blaadjes zover mogelijk bij de onderkant af. Van dit takje haal je dan daarna de blaadjes af die je verder kan gebruiken in je recept.

Door zover mogelijk aan de onderkant te knippen kan de plant vanaf die tak weer verder groeien. Zo heb je na een tijdje weer een nieuwe tak met verse blaadjes basilicum.

Waar knip je precies?

Daar verschillen de meningen dus over. De een zegt dat je zover mogelijk naar onder moet knippen, de ander zegt dat je precies boven de twee onderste blaadjes moet knippen. Ik wissel het een beetje af maar heb niet echt het idee dat dit iets uitmaakt.

Knip je het helemaal van onder af dan heb je een kaal stukje in je plant dat weer aangroeit. Knip je net boven de onderste twee blaadjes dan blijft het wat groener. Doe gewoon waar je zelf zin in hebt, als je een volle plant hebt zie je bijna geen verschil.

Recepten met basilicum

Basilicum is een heerlijke smaakmaker die veel in de Italiaanse keuken wordt gebruikt. Zoals ik al zei kan je het verwerken tot pesto, in olie of op een warm of koud gerecht. Hier vind je alle recepten met basilicum op Kookidee, er zit vast wel iets voor je tussen.

Zelf basilicum kweken