Zo bak je de perfecte biefstuk

Zo bak je de perfecte biefstuk

Een biefstukje is zo’n stukje vlees dat je niet heel vaak eet. En als je het dan eens op je bord hebt liggen is het jammer als deze te taai of juist te rood is. Als je de stappen uit dit artikel volgt bak ook jij voortaan de perfecte biefstuk. Want als je het eenmaal door hebt is een lekkere biefstuk bakken eigenlijk heel erg makkelijk.

Soorten biefstuk

Biefstukken heb je in alle soorten en maten. Het bekendst is de runderbiefstuk maar je hebt ook biefstuk van paarden en lammeren. Daarnaast kan je ook weer verschillende delen van het dier als biefstuk eten. Denk bijvoorbeeld aan haasbiefstuk of kogelbiefstuk.

De haasbiefstuk is het lekkerste stukje, biefstuk met een wat grovere draad maar met een uitzonderlijk zachte vezel. De lekkerste biefstuk is misschien wel biefstuk van Waygu rund, maar dit is ook meteen een van de de duurste. Kies gewoon een lekker stukje, en het liefst biologisch.

Kamertemperatuur

Haal de biefstuk een ruime tijd voor je deze gaat bereiden alvast uit de koelkast. Zo kan de biefstuk een beetje op temperatuur komen en komt deze nog lekkerder uit de pan.

Zelf hou ik altijd een half uur tot een uur aan. Ik leg de biefstukjes dan op een bord met daarop een velletje keukenpapier. Vlak voor ik de biefstuk ga bereiden dep ik de onderkant nog even droog en kan deze de pan in.

Boter smelten

Biefstuk vind ik het lekkerst als je deze in een klontje boter bakt. Ik verwarm mijn koekenpan altijd goed voor zodat deze goed warm is. Als ik er dan de boter in doe smelt deze meteen, als de boter mooi bruin is kan je de biefstuk in de pan doen.

Tegenwoordig bak ik mijn biefstukjes trouwens in een mengsel van boter én olijfolie. Als je een grillpan gebruikt heb je zelfs geen boter nodig, smeer de biefstuk dan heel dun in met wat olijfolie en leg deze direct op de hete grillpan.

Kruiden

Zelf doe ik alleen wat peper op mijn biefstuk voor ik deze in de pan leg. Zout zorgt ervoor dat je biefstuk minder mals wordt omdat deze het vocht onttrekt. Sommigen doen zelfs de peper er achteraf op, ik vind het op mijn manier het lekkerst.

Blijf bewegen

Als de biefstuk eenmaal in de pan zit blijf ik deze over de bodem van de pan schuiven. Zo kan de biefstuk niet aanbakken en wordt de buitenkant overal heerlijk mals. Ik gebruik hier een eenvoudige spatel voor of een vleestang.

Hoelang bakken

Ik eet mijn biefstuk het liefst rosé, de binnenkant is dan net niet rauw meer. Om een biefstuk rosé te bakken bak je deze twee minuten aan elke kant. Voor een rode biefstuk houd je één minuutje per kant aan en voor een doorbakken zo’n drie tot vier minuten.

Nooit prikken

Als je de biefstuk om moet draaien of uit de pan moet halen gebruik je een vleestang. De grootste fout is om met een vork in je biefstukje te prikken. Zo loopt al het sap eruit en wordt deze droog, niet doen dus.

Laten rusten

Als je biefstukje klaar is kan je deze het best nog even laten rusten. Ik houd altijd dezelfde rusttijd aan als de biefstuk in de pan heeft gelegen. Een rosé biefstuk laat ik dus vier minuten rusten voor ik deze aansnijd. Ik leg de biefstuk altijd op een velletje aluminiumfolie. Wikkel hem nooit in het folie want dan zal de biefstuk door garen en wordt deze taaier.

Door een biefstuk te laten rusten kunnen de sappen zich goed door het vlees verspreiden en is deze overal even sappig. Ook voorkom je zo de bekende rode plas als je de biefstuk eenmaal aansnijdt. Zodra je de biefstuk te rusten legt kan je deze lekker kruiden met wat zout en nog wat extra peper.

Met deze tips bak ook jij voortaan de perfecte biefstuk. Heb je nog andere tips dan hoor ik dat graag van je.

Zo bak je de perfecte biefstuk