Zo blijven je keukenmessen langer goed

Zo blijven je keukenmessen langer goed

Voor mij zijn goede keukenmessen onmisbaar. Ik heb verschillende soorten keukenmessen die ik bijna dagelijks gebruik. Ze moeten lekker in de hand liggen en vooral scherp zijn en blijven. Met deze handige tips blijven ook jouw keukenmessen langer goed en kan je er nog langer plezier van hebben.

In het verleden schreef ik trouwens al eens een stukje over keukenmessen. Hier lees je welke messen ik zelf gebruik en volgens mij onmisbaar zijn in iedere keuken. Hieronder kan je verder lezen hoe je jouw keukenmessen langer goed kan houden. Stuk voor stuk praktische tips die je heel makkelijk toe kan passen.

Berg je keukenmessen goed op

In het verleden lagen mijn keukenmessen los in een besteklade. Naast het feit dat ze zo lastiger te pakken waren kwamen de lemmeten regelmatig tegen elkaar aan. Het gevolg was dat de messen sneller bot werden en zelfs beschadigden. Nu ik dit niet meer doe blijven mijn messen in een perfecte staat.

Een goede manier om je keukenmessen op te bergen is gebruik te maken van een messenblok. Hier steek je de messen in en komen ze dus niet tegen elkaar aan, bovendien kan je ze zo snel pakken wanneer je ze nodig hebt. Ook kan je een magnetische strip voor messen aan de muur monteren waar je jouw messen aan ophangt.

Bij Bol.com vind je verschillende soorten messenblokken en magnetische strips in het assortiment. Let goed op of een messenblok zwaar genoeg is zodat deze niet om kan vallen.

Zo blijven je keukenmessen langer goed

Snijd er geen plastic mee

In het verleden betrapte ik mezelf er vaak op dat ik een verpakking opensneed met het keukenmes dat ik dan toevallig bij de hand had. Dit werkt natuurlijk prima maar voor je keukenmessen is het niet goed. Door plastic te snijden verliest een keukenmes scherpte en wordt sneller bot.

Dit komt doordat tijdens het opensnijden van plastic er miniscule deeltjes aan je mes blijven plakken. Hoe vaker je dit doet hoe eerder je jouw mes weer moet laten slijpen. Gebruik hier dus gewoon een schaar voor of een eenvoudig aardappelmesje dat nog geen euro kost.

Messen scherpen en slijpen

Bij regelmatig gebruik ontkom je er niet aan dat je messen minder scherp worden. Het is dus verstandig je messen tussendoor regelmatig te ‘scherpen’, dit kan je doen met een aanzetstaal of messenscherper. Zelf gebruik ik hiervoor een handige keramische messenscherper die niet veel kost. Zodra ik merk dat een mes iets minder goed snijdt haal ik deze een paar keer door de messenscherper.

Na verloop van tijd ontkom je er niet aan een mes opnieuw te laten slijpen. Hier kan je allerlei messenslijpers voor kopen maar voor een goed keukenmes laat ik dat toch liever aan de specialist over. Veel kookwinkels bieden deze service waarbij je messen vaak worden meegegeven aan een ouderwetse messenslijper. Als je dit om de paar jaar doet en je een goed mes hebt kan een keukenmes levenslang meegaan.

Keukenmessen afwassen

Keukenmessen was ik altijd met de hand af, vaak zelfs tussen het snijden door als ik meerdere ingrediënten moet snijden. Ook droog ik het daarna direct af en berg ik het mes meteen op als ik het niet meer nodig heb. Het kost je totaal geen tijd en het is een stuk beter voor je keukenmes.

In de vaatwasser kunnen restjes eten en andere materialen in aanraking komen met je lemmet. In het minst gunstige geval hechten deze zich aan je keukenmes waardoor deze weer sneller bot kan worden. Ook kunnen deze restjes zich na verloop van tijd in het keukenmes gaan bijten, niet doen dus.

Zo blijven je keukenmessen langer goed

Snij op een goede ondergrond

Ook de ondergrond waarop je snijdt heeft invloed op de scherpte van je mes. Je hebt houten, plastic en zelfs glazen snijplanken die gebruikt kunnen worden in de keuken. Het allerbest is om een houten plank te gebruiken, dit materiaal is het zachtst voor je keukenmes en brengt de minste schade toe.

Zelf gebruik ik zowel houten als plastic snijplanken, na gebruik daarvan was ik wel meteen mijn keukenmessen goed af. Een glazen snijplank zou ik je niet adviseren omdat dit materiaal echt te hard is voor je keukenmes.

‘Schuif’ met de achterkant

Als je klaar bent met snijden ben je al snel geneigd de gesneden ingrediënten met je mes opzij of in de pan te schuiven. Als je dit met de scherpe kant van je mes doet zal je mes al sneller minder scherp worden. Draai je mes gewoon even om zodat je de dikkere achterkant van het lemmet gebruikt. Dit schuift net zo makkelijk maar is stukken beter voor je mes!

Als je deze tips in acht houdt en tussendoor je messen scherpt en slijpt zullen deze veel langer meegaan. Heb je ook nog een goede tip dan hoor ik dat graag van je!

Zo blijven je keukenmessen langer goed