Zo maak je een schuimige saus

Zo maak je een schuimige saus

Als ik uit eten ben of zelf uitgebreid aan het koken ben kan ik echt volop genieten van een mooi opgemaakt bord. In de wat exclusievere kookboeken staat vaak vermeld hoe je stap voor stap een bord op moet maken, en de gerechten zien er dan echt schitterend uit. Een genot voor het oog én voor je mond.

Hip?

Ik weet niet of het nog steeds ‘hip’ is in culiland maar ik vind het zelf altijd nog iets toevoegen bij een etentje. Mooi om te zien en toch vaak een wat apartere smaakbeleving door de structuur van een opgeschuimde saus. Met een garde of staafmixer kan je zo’n sausje zelf heel makkelijk opschuimen, en bijna elke dunne saus is hier voor geschikt.

Diepe pan

Om zelf een saus schuimig te maken zorg je er voor dat deze in een diep pannetje zit. Vlak voor het opdienen klop je de saus heel snel op met een garde of je zet voorzichtig de staafmixer erin. Als je zorgt dat je mixer een beetje aan de oppervlakte van de saus blijft zie je al heel snel die mooie kleine bubbeltjes ontstaan. Zelf gebruik ik altijd de staafmixer omdat het dan vaak wat mooier wordt.

Vlak voor het opdienen

Het is wel belangrijk dat je dit echt vlak voor het opdienen doet omdat het redelijk snel weer in elkaar zakt. Dus vlak voor je de borden opmaakt (niet op maakt) zet je even je garde of staafmixer in je pannetje saus en opschuimen maar. Doe wel voorzichtig zodat je geen hete spatten over je heen krijgt, oefening baart kunst. Keukenschort om dus.

Met een eetlepel kan je het daarna mooi doseren op je bord. En zeg nou zelf, ziet het er niet schitterend uit als je een niet al te vol bord hebt dat voorzien is van zo’n mooie schuimige saus?

Zo maak je een schuimige saus