Zo zie je of een ei nog vers is

Zo zie je of een ei nog vers is

Ik heb altijd verse eieren in de koelkast staan, handig als je onverwachts niet veel in huis hebt en bijvoorbeeld een omelet of fritatta wil maken. Als er nog een of twee eieren over zijn leg ik deze los in de koelkast zodat er weer plek is voor een vol doosje. En na een tijdje kom je dan dus overal losse eieren tegen.

Gelukkig is er een handige truc om te zien of een ei nog geschikt is om op te eten, want een datum is natuurlijk alleen op het doosje te vinden en niet op ieder ei. Je vult gewoon een diepe kom, een pan of een groot glas met water en legt hier je ei in. Er kunnen dan drie dingen gebeuren.

Het ei blijft plat liggen

Als het ei netjes op de bodem blijft liggen en ook nog eens plat ligt weet je zeker dat het ei kakelvers is. Je kan deze dus prima bereiden en zonder problemen opeten.

Het ei gaat rechtop staan

Blijft het ei op de bodem maar staat deze rechtop dan is het ei nog vers genoeg om te eten. Zelf gebruik ik deze eieren niet voor gerechten waar het ei nog rauw is maar een gebakken of hard gekookt eitje is geen enkel probleem.

Het ei gaat drijven

Gaat het ei naar boven dan heb je een probleem. Het ei is niet vers meer en niet meer geschikt voor consumptie, de hoogste tijd om weg te doen dus.

De truc met het ei

Het principe van het liggende, rechtop staande of drijvende ei is heel eenvoudig. In ieder ei zit een luchtkamer, dit ontstaat doordat het vocht in het ei langzaam verdampt. Als een ei wordt bebroed zal er een kuikentje in ontstaan dat vlak voordat het ei uitkomt met zijn snaveltje in de luchtkamer begint te ademen. Vlak daarna pikt het kuikentje de schaal open en komt eruit.

Hoe ouder het ei is, hoe meer water er is verdampt en hoe groter deze luchtkamer zal zijn. En hoe meer lucht er in het ei zit hoe beter deze zal drijven. Zo kan je dus heel makkelijk zien hoe vers jouw eitje is, zelfs zonder dat je de datum weet tot wanneer een ei houdbaar is.