Over Kookidee

Ik ben Rik en Kookidee is mijn persoonlijke website. Je vindt hier makkelijke en lekkere recepten die iedereen kan maken. Ik gebruik daarvoor zoveel mogelijk gangbare ingrediënten. Meestal gewoon te koop in de supermarkt. Je hoeft dus niet allerlei speciale winkeltjes en toko’s af om mijn recepten te maken. Ook kook ik zonder pakjes en zakjes. Gewoon met verse ingrediënten, en kruiden of specerijen die je vaak al in huis hebt. Niet alleen omdat dit vaak gezonder is maar ook veel lekkerder.

Mijn vrouw en ik met onze lieve zoon Jens

Er zijn natuurlijk heel veel andere receptensites op internet te vinden. Toch denk ik dat Kookidee zich op een aantal manieren onderscheidt. En aan de hoeveelheid bezoekers te zien vinden anderen dat ook. Dagelijks vinden namelijk meer dan 15.000 mensen inspiratie op mijn site. En dat aantal groeit nog steeds. Waarom dat zo is?

Hieronder licht ik dat allemaal iets meer toe. En hier lees je wat meer over mij.

Recepten voor iedereen

De meeste recepten op Kookidee zijn snel te maken. Je hebt deze meestal in een half uurtje op tafel staan. Natuurlijk zijn er ook recepten waar je langer mee bezig bent. Al bestaat deze extra tijd vaak uit wachten. Bijvoorbeeld op een saus die lekker lang moet pruttelen. Of op vlees dat je een tijdje moet laten marineren. De meeste tijd zit hem in het snijden van de ingrediënten als groenten en vlees.

Avondeten en meer

Je vindt op Kookidee vooral veel recepten voor het avondeten. Niet te moeilijk maar wel wat anders dan de ‘standaard’ groenten, vlees en aardappels. Al is daar natuurlijk niets mis mee, zelf maak ik dat ook nog regelmatig. Maar je kan op Kookidee ook terecht voor lekkere lunchrecepten, heerlijke soepen, leuke bakrecepten en nog veel meer. Kijk hier maar eens voor alle makkelijke recepten op mijn site.

Makkelijk te maken

Ik hou vooral van recepten die ‘goed te doen’ zijn. De beschrijving bij ieder recept laat je precies zien hoe je iets bereidt. Volgens mij moet iedereen deze dan ook makkelijk zelf kunnen maken. Ik gebruik geen gekke ingrediënten of bijzondere apparaten. Ook als je weinig tot geen ervaring in de keuken hebt moeten deze recepten lukken. Dat krijg ik ook vaak van bezoekers te horen. Een lekkere quiche, zelfgemaakte pizza of plaattaart zet je bijvoorbeeld zo op tafel.

Standaard keukengerei

Voor mijn recepten gebruik ik keukengerei dat je vaak standaard in je keuken hebt. Voor sommige recepten gebruik ik een keukenmachine, blender of staafmixer. Wat ik precies bij mijn recepten gebruik vind je terug bij ieder recept. Wel is het handig om te investeren in een paar goede keukenmessen en goede pannen. Want met een scherp mes ben je toch echt sneller klaar met de voorbereiding.

Als ik toch iets bijzonders gebruik bij een recept leg ik dat uit. Ook geef ik je tips als je bepaald keukengerei mist of een apparaat niet in huis hebt. Er zijn namelijk meerdere wegen die naar Rome leiden. En lijkt een bepaald accessoire of apparaat je wel wat? Dan vind je bij ieder recept handige links waar deze te koop zijn.

Gangbare ingrediënten

Zelf vind ik het ook fijn als ik niet allerlei winkels af hoef voor ingrediënten. Dat is leuk als je iets bijzonders maakt en de tijd hebt. Maar voor doordeweekse maaltijden zit je daar niet op te wachten. Daarom kies ik voor gangbare ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kan vinden. Deze hebben tegenwoordig zo’n uitgebreid assortiment dat je niet vaak mis grijpt.

Kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen die ik gebruik zijn ook meestal erg gangbaar. Waarschijnlijk heb je het grootste deel al standaard in huis. En anders is het een mooie gelegenheid om te kopen. Ik gebruik ze namelijk regelmatig en als je mijn recepten vaker maakt komen deze wel op. Bovendien zijn deze kruiden en specerijen vaak lang houdbaar.

Verse ingrediënten

Verder gebruik ik vooral verse ingrediënten en snijd ik deze het liefst zelf. Heb ik voor een bepaald recept wat minder nodig? Dan gebruik ik het de volgende dag voor iets anders. En soms koop ik ook gewoon een zakje voorgesneden groenten. Daar is niets mis mee. Wel let ik er op om ‘in het seizoen’ te koken. Al zijn veel soorten groente tegenwoordig het hele jaar door te koop. Bij Milieu centraal kan je makkelijk zien of een product duurzaam is.

Vlees en vis

Vlees en vis koop in de supermarkt, bij de slager of bij de viswinkel. Dat hangt een beetje af wat voor soort recept ik maak. De slager en viswinkel bezoek ik vooral als ik een bijzonder stukje vlees of vis nodig heb. Al is het meeste ook gewoon in de supermarkt te koop.

Nieuwsbrief

Iedere week verstuur ik ook een nieuwsbrief. Hierin vind je de nieuwste en populaire recepten maar ook leuke tips. Zo hoef je nooit meer een recept te missen. Natuurlijk kan iedereen zich hier gratis voor inschrijven. Meestal wordt deze op donderdag verstuurd. In vakanties soms iets minder vaak maar ik doe mijn best om deze iedere keer weer te versturen.

Social media

Behalve via mijn nieuwsbrief kan je mijn recepten ook volgen via social media. Zo vind je Kookidee op Facebook maar ook op Pinterest, Instagram en Twitter. Mijn nieuwe recepten deel ik daar zodra ze op mijn site komen te staan. En in het weekend en tussendoor deel ik via Facebook ook oudere recepten.

Persoonlijk

Ik ben dus Rik. Trotse vader van Jens en getrouwd met Patricia. Ik woon al mijn hele leven in het leukste stukje van Utrecht. In de wijk Wittevrouwen, om de hoek bij Roberto Gelato. Ik ben een liefhebber van lekker eten en koken. Ook heb ik een liefde voor fotografie en een achtergrond in webdesign. Tel die drie dingen bij elkaar op en je hebt de ideale combinatie voor Kookidee.

Zoals gezegd woon ik al mijn hele leven in Utrecht. Maar daarnaast ben ik ook dol op Zeeland. Een heerlijke provincie waar wij vaak te vinden zijn. Genieten van strand, zee en het mooie landschap. En natuurlijk van de Zeeuwse bolus. De lokale lekkernij die op ieder eiland te vinden is.

Naast Kookidee heb ik nog een website over vakantieparken in Nederland. Daarnaast lanceerde ik 2008 ook een zoekmachine voor boeken.

Rik

Toen ik bovenaan een nieuwe foto van mijn vrouw, zoon en mijzelf zette was onze zoon het daar niet mee eens. Deze foto moest en zou op de site blijven staan. Bij deze lieve Jens ;-)