Aardappeltjes uit de oven, snijbonen, worteltjes en in blond bier gegaarde gehaktbal
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. krieltjes of kleine aardappels
- 400 gr. snijbonen
- 400 gr. worteltjes
- paprikapoeder
- grof zeezout
- olijfolie
Voor de gehaktballen
- 500 gr. gehakt, half om half
- flesje blond bier, ca. 33 cl.
- 1 sjalotje
- 1 teen knoflook
- 1 ei
- tomatenketchup
- handje peterselie
- paneermeel
- peper en zout
- boter om te bakken
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 200 graden. Snijd de krieltjes doormidden en doe in een mengkom. Doe er een scheutje olijfolie, wat grof zeezout en paprikapoeder naar smaak bij. Schep goed om en verdeel over een ovenschaal. Wil je de aardappeltjes wat zachter van binnen? Kook ze dan vijf minuten voor. Zet de krieltjes apart voor zo.
Maak de gehaktballen
Doe het gehakt in een mengkom. Pel de sjalot en knoflook en hak beiden goed fijn. Doe bij het gehakt. Snijd ook de peterselie fijn en doe erbij. Voeg er nu het ei, een scheut tomatenketchup, wat paneermeel en peper en zout toe. Kneed goed door elkaar en voeg net zoveel paneermeel toe tot je een stevige bal kan draaien.
Rol er nu vier flinke gehaktballen van. Zet een hapjespan op het vuur en verhit, smelt een klontje boter. Schroei de gehaktballen aan alle kanten dicht. Doe dit door ze door de pan te laten rollen of draai ze om met twee lepels. Voeg hierna voorzichtig het blond bier toe en breng aan de kook. Draai het vuur lager en braad ze in een half uur gaar. Zet een deksel op de pan en draai regelmatig om.
Indien nodig moet je aan het eind wat extra vocht toevoegen. Ze mogen niet droog komen te staan maar hoeven ook niet meer onder de vloeistof te staan. De bedoeling is dat je een wat dikkige en stroperige zoete biersaus over houdt.
Bereid de rest
Als de gehaktballen vijf minuten opstaan doe je de aardappeltjes in de oven. Bak deze ongeveer 25 minuten en schep halverwege even om. Breng in een kookpan een laagje water aan de kook. Snijd de snijbonen in ruitjes. Boen de bospeen goed schoon en verwijder de dradige onderkant en het loof. Vervolgens snijd je de bospeen in plakjes. Kook de snijbonen en bospeen in twaalf minuten gaar. Laat uitlekken en kort droog stomen.
Verdeel de aardappeltjes uit de oven over de borden. Schep hier de snijbonen en worteltjes bij. Leg op ieder bord een gehaktbal en doe er wat van de biersaus over.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 753 kcal.
- Vetten 33 gr.
- Waarvan verzadigd 9 gr.
- Koolhydraten 53 gr.
- Waarvan suikers 9 gr.
- Vezels 12 gr.
- Eiwitten 46 gr.
- Zout 1.9 gr.
- Natrium 760 mg.