Andijvie- en paksoistamppot met shiitakes, speklapjes en teriyaki

Andijvie- en paksoistamppot met shiitakes, speklapjes en teriyaki

Deze andijvie- en paksoistamppot met shiitakes, speklapjes en teriyaki moet je echt eens proberen. Het Oosterse tintje geeft deze stamppot namelijk een heerlijke smaak. En daarnaast heb je deze stamppot ook nog eens zo op tafel staan. Dit maakt het een ideaal maaltje voor een doordeweekse dag. Zo kan je ook als je wat minder tijd hebt iets lekkers op tafel zetten.

Je bent met deze andijvie- en paksoistamppot niet lang bezig. Terwijl je de aardappels in een grote pan kookt snijd je de paksoi. Deze kook je nog kort mee waarna je alles afgiet. Met een klontje boter en wat melk stamp je dit tot een stamppot waar je tot slot de andijvie doorheen stampt. In de tussentijd bak je de speklapjes en shiitakes met de teriyaki waarna je aan tafel kan.

Krijg je ook al zin in deze lekkere andijvie- en paksoistamppot met een oosters tintje? Dan vind je het makkelijke en lekkere recept hieronder. En hier vind je nog veel meer lekkere recepten met andijvie of paksoi. En kijk ook zeker eens bij mijn andere stamppot recepten, er staat vast iets voor je bij!

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • 400 gr. andijvie
  • 1 paksoi
  • 200 gr. shiitakes
  • 4 speklapjes
  • ca. 100 gr. teriyaki
  • sojasaus
  • wokolie
  • boter om te bakken
  • peper en zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Zelf koos ik deze keer voor makkelijk en koos ik voor een zakje geschilde en voorgegaarde aardappelen. Deze hoef je minder lang te koken waardoor de andijvie- en paksoistamppot nog sneller klaar is. Zet een grote pan op het vuur en breng hierin een flinke laag water aan de kook. Gebruik hiervoor het liefst een soeppan of een stamppotpan, de rauwe andijvie neemt namelijk nogal wat ruimte in. Kook de aardappels in 20 minuten gaar en giet daarna af.

Snijd de paksoi

Als de aardappels staan te koken snijd je als eerste de paksoi. Met een koksmes snijd je eerst de onderkant van de paksoi. Neem een handje van de stengels en spoel onder de kraan. Snijd deze vervolgens tot aan het bladgroen in stukjes en doe in een vergiet. Zo kunnen ze nog even uitlekken. Het bladgroen bewaar je voor zo, gooi dus niet weg. Als de aardappels nog vier minuten moeten koken doe je er de gesneden paksoi bij. Deze kook je nog vier minuten mee.

Bak de speklapjes en shiitakes

Zet ook een flinke hapjespan op laag vuur en laat deze goed heet worden. Snijd een klein stukje van de steel van de shiitakes, deze is meestal wat hard. Indien nodig borstel je de shiitakes eerst even schoon. Met een koksmes snijd je de shiitakes in reepjes. Verhit een scheut wokolie of arachideolie in de hapjespan en smelt er wat boter bij. Doe de shiitakes erin en kruid met versgemalen peper. Schep kort om en doe er dan de speklapjes bij.

Schep er nu de teriyaki over en draai de speklapjes om. Bak de speklapjes in zo'n tien minuten gaar en draai ze tussendoor af en toe om. Giet er na vijf minuten nog een flinke scheut sojasaus over en beweeg de speklapjes door de pan. Schep ook regelmatig de shiitakes om zodat ze niet aanbakken.

Stamp de andijvie- en paksoistamppot

Als je de aardappels en paksoi hebt afgegoten doe je er een klontje boter bij en een scheutje melk bij. Stamp met een aardappelstamper tot een stamppot en roer er dan de andijvie door. Rol het bladgroen van de paksoi op en snijd in reepjes, roer door de stamppot. Kruid met wat peper en zout en laat op laag vuur staan tot de andijvie goed warm is. Verdeel de andijvie- en paksoistamppot over de borden en leg op ieder bord een speklapje. Verdeel er tot slot de shiitakes met teriyaki over.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Andijvie- en paksoistamppot met shiitakes, speklapjes en teriyaki'
Afbeelding bij 'Andijvie- en paksoistamppot met shiitakes, speklapjes en teriyaki'
Afbeelding bij 'Andijvie- en paksoistamppot met shiitakes, speklapjes en teriyaki'
Afbeelding bij 'Andijvie- en paksoistamppot met shiitakes, speklapjes en teriyaki'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 659 kcal.
  • Vetten 37 gr.
  • Waarvan verzadigd 12 gr.
  • Koolhydraten 50 gr.
  • Waarvan suikers 10 gr.
  • Vezels 7 gr.
  • Eiwitten 24 gr.
  • Zout 1.6 gr.
  • Natrium 640 mg.