Andijvie- en preistamppot met kaas en speklapjes

Andijvie- en preistamppot met kaas en speklapjes

Deze andijvie- en preistamppot met kaas en speklapjes maakte ik laatst. Het is een hele makkelijke en snelle stamppot en dus ideaal voor doordeweeks. De prei kook je kort mee met de aardappels, de andijvie stamp je er rauw doorheen. Tussendoor hoef je alleen nog even de speklapjes te bakken en je bent klaar.

Zelf vind ik het altijd lekker er wat jonge kaas doorheen te roeren. Deze rasp ik van een oud stukje dat in de koelkast ligt of ik snijd er wat kleine blokjes af. Je kan ook een oude en belegen kaas gebruiken of de kaas helemaal weglaten. De speklapjes kocht ik deze keer gemarineerd en al. Maar dit kan je ook zelf doen met wat ketjap of sojasaus, een klein beetje sambal en peper en zout.

Hieronder vind je het makkelijke en snelle recept voor deze andijvie- en preistamppot. Maak je liever een andere stamppot dan vind je hier nog veel meer makkelijke stamppot recepten.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • 400 gr. andijvie
  • 2 preien
  • 4 speklapjes*
  • 150 gr. jonge kaas
  • klontje roomboter
  • boter om te bakken
  • scheutje melk
  • peper en zout

* Koop gemarineerde speklapjes of doe dit zelf. Bijvoorbeeld met een scheutje ketjap of sojasaus, peper en zout en een klein beetje sambal.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Breng in een grote soeppan of stamppotpan een flinke laag water aan de kook. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Snijd in de tussentijd de steel van de prei in de lengte in vieren en daarna in kleine stukjes. Kook de prei de laatste vijf minuten mee met de aardappels. Tussendoor zet je een grote koekenpan of hapjespan op het vuur. Smelt een klontje boter en bak de speklapjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Maak de stamppot

Als de aardappels gaar zijn giet je deze af en laat je ze kort droog stomen. Doe er een klontje roomboter, een scheutje melk en flink wat peper en zout bij. Stamp met een aardappelstamper tot een smeuïge puree. Roer of stamp hier vervolgens de rauwe andijvie door. Rasp wat jonge kaas of gebruik klein gesneden blokjes en roer door de stamppot zodat de kaas smelt.

Roer er op het laatst wat bakvet door en schep de stamppot op de borden. Serveer met de gebakken speklapjes.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Andijvie- en preistamppot met kaas en speklapjes'
Afbeelding bij 'Andijvie- en preistamppot met kaas en speklapjes'
Afbeelding bij 'Andijvie- en preistamppot met kaas en speklapjes'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 704 kcal.
  • Vetten 42 gr.
  • Waarvan verzadigd 19 gr.
  • Koolhydraten 42 gr.
  • Waarvan suikers 6 gr.
  • Vezels 8 gr.
  • Eiwitten 32 gr.
  • Zout 1.1 gr.
  • Natrium 440 mg.