Andijvie- en preistamppot met kaas en speklapjes
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappels, kruimig
- 400 gr. andijvie
- 2 preien
- 4 speklapjes*
- 150 gr. jonge kaas
- klontje roomboter
- boter om te bakken
- scheutje melk
- peper en zout
* Koop gemarineerde speklapjes of doe dit zelf. Bijvoorbeeld met een scheutje ketjap of sojasaus, peper en zout en een klein beetje sambal.
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Breng in een grote soeppan of stamppotpan een flinke laag water aan de kook. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Snijd in de tussentijd de steel van de prei in de lengte in vieren en daarna in kleine stukjes. Kook de prei de laatste vijf minuten mee met de aardappels. Tussendoor zet je een grote koekenpan of hapjespan op het vuur. Smelt een klontje boter en bak de speklapjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Maak de stamppot
Als de aardappels gaar zijn giet je deze af en laat je ze kort droog stomen. Doe er een klontje roomboter, een scheutje melk en flink wat peper en zout bij. Stamp met een aardappelstamper tot een smeuïge puree. Roer of stamp hier vervolgens de rauwe andijvie door. Rasp wat jonge kaas of gebruik klein gesneden blokjes en roer door de stamppot zodat de kaas smelt.
Roer er op het laatst wat bakvet door en schep de stamppot op de borden. Serveer met de gebakken speklapjes.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 704 kcal.
- Vetten 42 gr.
- Waarvan verzadigd 19 gr.
- Koolhydraten 42 gr.
- Waarvan suikers 6 gr.
- Vezels 8 gr.
- Eiwitten 32 gr.
- Zout 1.1 gr.
- Natrium 440 mg.