Andijvie ovenschotel met gehakt en kaas
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappels, kruimig
- 500 gr. andijvie, gesneden
- 300 gr. rundergehakt
- 150 gr. belegen kaas, geraspt
- 125 gr. crème fraiche
- 2 uien
- 2 eieren
- olijfolie
- peper en zout
- boter om in te vetten
Bereidingswijze
Verwarm je oven vast voor op 180 graden en vet een ovenschaal van ongeveer 30 bij 20 cm in met wat boter. Schil de aardappels en snijd deze in gelijke stukken, kook de aardappelen 20 minuten en giet af. Laat kort droogstomen en stamp met de crème fraiche en wat peper en zout tot een romige aardappelpuree.
Als de aardappels opstaan verwarm je vast een flinke hapjespan op laag vuur. Pel de uien en snijd deze in vieren, snijd vervolgens in plakjes. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan en bak de uien hier een paar minuten in aan. Voeg het gehakt toe en kruid met peper en zout, bak het gehakt goed bruin en doe er dan beetje bij beetje de gesneden andijvie bij. Telkens als de andijvie is geslonken doe je er weer wat nieuwe andijvie bij tot je alle andijvie hebt gebruikt.
Roer er nu de aardappelpuree doorheen tot alles goed is gemengd. Doe er eenderde deel van de geraspte kaas bij en roer nogmaals goed door elkaar. Breek nu twee eieren boven de hapjespan en roer ook deze door het mengsel heen, kruid tijdens het roeren nog met wat extra peper en zout. Als je een mooi smeuïg mengsel hebt schep je dit in de ingevette ovenschaal. Strijk glad en verdeel hier de rest van de geraspte kaas overheen.
Zet de ovenschaal in het midden van je oven en bak de andijvieschotel met gehakt en kaas nog zo'n 20 minuten. Als de kaas goed is gesmolten en een beetje goudbruin begint te kleuren is je andijvie ovenschotel klaar. Het geheel blijft een beetje smeuïg maar dat is de bedoeling, verwacht dus geen knapperige schotel.