Andijvie-witlofstamppot met mascarpone en gebakken spekjes
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 kg. kruimige aardappels
- 400 gr. andijvie
- 4 stronkjes witlof
- 200 gr. spekreepjes
- 100 gr. mascarpone*
- scheutje melk
- peper en zout
* Heb je geen mascarpone? Maak deze lekkere stamppot dan met 125 gr. slagroom of crème fraiche.
Bereidingswijze
Zet vast een flinke stamppotpan op het vuur en breng een laagje water aan de kook.
Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en spoel even af onder de kraan. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar in de stamppotpan. Verwijder intussen de slechte bladen van de witlof, snijd met een scherp mesje de bittere kern eruit en halveer de witlof in de lengte. Snijd er met een koksmes dunne reepjes van en zet apart voor zo.
Gebruik je een krop andijvie snijd deze dan in fijne reepjes en spoel af onder de kraan. Laat uitlekken in een vergiet. Zet een koekenpan op het vuur en bak de spekreepjes lekker krokant. Je hoeft geen olie of boter te gebruiken, de spekjes bak je in het eigen vet. Zet het vuur onder de spekjes uit en laat staan voor zo.
Giet de aardappelen af en voeg een scheutje melk toe, stamp goed fijn en roer er vervolgens de mascarpone door. Breng op smaak met wat peper en zout en voeg beetje bij beetje de rauwe andijvie en witlof toe. Roer alles goed door elkaar en roer er op het einde de gebakken spekreepjes door.
Verwarm de stamppot nog een paar minuten op laag vuur zodat de andijvie en witlof goed warm worden. Roer af en toe even door om aankoeken te voorkomen en serveer de andijvie-witlofstamppot als deze de goede temperatuur heeft.