Andijviestamppot en gehaktballetjes met oude kaas

Andijviestamppot en gehaktballetjes met oude kaas

Laatst maakte ik een lekkere variant op mijn andijviestamppot. Het werd deze andijviestampot met gehaktballetjes met oude kaas. De kaas verwerkte ik hierbij zowel in de stamppot als in het gehakt. Een erg lekkere combinatie die je echt eens moet proberen.

Zelf koos ik voor 300 gram gehakt voor vier personen. Je hebt dan zo’n vier gehaktballetjes per persoon. We proberen zo wat minder vlees te eten. Heb je liever wat meer dan neem je gewoon 500 gram gehakt. De balletjes hield ik lekker eenvoudig maar je kan er altijd nog wat extra aan toevoegen.

Het recept voor deze andijviestamppot met gehaktballetjes met kaas vind je hieronder. En heb je liever een andere stamppot? Kijk dan eens bij de andere stamppot recepten op Kookidee. Keuze genoeg!

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • 800 gr. andijvie, gesneden
  • 300 gr. rundergehakt
  • 200 gr. oude kaas, geraspt
  • 1 ei
  • scheutje melk
  • paneermeel
  • 1 el. tomatenketchup
  • peper en zout
  • Italiaanse kruiden
  • klontje roomboter + boter om in te bakken

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet een ruime pan met een flinke laag water op het vuur. Breng aan de kook om zo de aardappels te koken. Verhit ook vast een hapjespan op laag vuur voor de gehaktballetjes, het liefst een met deksel. Zet ook een tweede flinke hapjespan klaar om zo de andijvie in te stoven. Gebruik hiervoor eventueel een gewone pan met een wat dikkere bodem.

Aardappelpuree

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en laat even droogstomen. Stamp of knijp tot een puree met een klontje roomboter en een scheutje melk. Roer door met een beetje peper en laat staan voor zo.

Gehaktballetjes

Doe het gehakt samen de tomatenketchup en een ei in een mengkom. Kruid naar smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden. Voeg de helft van de geraspte kaas toe en twee eetlepels paneermeel. Kneed het gehakt tot het niet meer vochtig aanvoelt. Blijft het te dun dan kan je wat extra paneermeel toevoegen. Draai nu balletjes van het gehakt, iets groter dan een flinke bitterbal.

Smelt een klont boter in de hapjespan, schroei de gehaktballetjes aan alle kanten dicht. Voeg nu een scheutje water toe en zet een deksel op de pan. Bak de gehaktballetjes in ongeveer 10 minuten gaar. Keer af en toe om en voeg wat extra water toe indien nodig. Voor wat meer smaak kan je in plaats van water ook een scheutje runderbouillon of donker bier gebruiken.

Andijvie

Smelt ook een klontje boter in de tweede pan. Doe hier een deel van de andijvie in en schep om op middelhoog vuur. Als de andijvie wat begint te slinken voeg je het volgende deel toe. Herhaal tot alle andijvie wat glazig is. Roer de gestoofde andijvie nu samen met de rest van de geraspte kaas door de aardappelpuree. Zet op laag vuur en schep regelmatig om, zo kan de kaas nog wat smelten.

Schep de andijviestamppot op de borden en verdeel hier de gehaktballetjes met kaas over. Doe nog een beetje water, bouillon of bier in de hapjespan. Zet het vuur hoog en schraap de bakresten van de bodem. Kook in tot je een iets dikkere jus over houdt. Schep de jus over de gehaktballetjes en stamppot.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Andijviestamppot en gehaktballetjes met oude kaas'
Afbeelding bij 'Andijviestamppot en gehaktballetjes met oude kaas'
Afbeelding bij 'Andijviestamppot en gehaktballetjes met oude kaas'
Afbeelding bij 'Andijviestamppot en gehaktballetjes met oude kaas'
Afbeelding bij 'Andijviestamppot en gehaktballetjes met oude kaas'
Afbeelding bij 'Andijviestamppot en gehaktballetjes met oude kaas'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 677 kcal.
  • Vetten 37 gr.
  • Waarvan verzadigd 20 gr.
  • Koolhydraten 44 gr.
  • Waarvan suikers 5 gr.
  • Vezels 7 gr.
  • Eiwitten 36 gr.
  • Zout 2.6 gr.
  • Natrium 1040 mg.