Andijviestamppot met pastinaak, hamlapjes en gebakken uien

Andijviestamppot met pastinaak, hamlapjes en gebakken uien

Laatst stond deze andijviestamppot met pastinaak, hamlapjes en gebakken uien op tafel. Een lekkere stamppot die net weer eens wat anders is. Dit komt door de wat anijsachtige smaak van de pastinaak. Maar ook door de gebakken uien die deze stamppot die heerlijke smaak geven. Kortom, een stamppot die je gewoon eens een keertje moet proberen.

De pastinaak kookte ik na het schillen gewoon mee met de aardappel. En de uien en de hamlappen bakte ik samen in een grote hapjespan. Ik bracht deze op smaak met wat ketjap en sojasaus. Hierdoor kregen deze een wat zoetige smaak. Erg lekker over de hamlapjes en door de stamppot

Lijkt deze lekkere andijviestamppot met pastinaak je ook wel iets? Dan vind je hieronder het lekkere recept. En als je liever iets anders maakt vind je hier nog veel meer snelle stamppot recepten.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • 500 gr. andijvie, gesneden
  • 400 gr. pastinaak
  • klontje roomboter
  • scheutje melk, lauw
  • 4 hamlappen
  • 2 uien
  • teentje knoflook
  • sojasaus
  • ketjap manis
  • peper en zout
  • boter om te bakken

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Breng in een grote stamppotpan een flinke laag water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Schil de pastinaken met een dunschiller en verwijder beide uiteindes. Snijd de pastinaak in plakken en vervolgens in blokjes. Doe de aardappelen en pastinaak in de pan en kook in 20 minuten gaar. Giet af en laat kort droogstomen, voeg daarna een klontje roomboter en een scheutje melk toe. Stamp vervolgens met een aardappelstamper tot een grove puree en breng op smaak met wat peper en zout.

Bak de hamlapjes en uien

Pel in de tussentijd de uien en de knoflook. Hak de knoflook goed fijn met een koksmes en snijd de uien in stukjes. Kruid de hamlapjes aan beide kanten met flink wat peper en zout. Verhit ca. 50 gr. boter in een grote hapjespan of in een braadpan. Voeg de gesneden ui en knoflook toe en leg er de hamlapjes bij. Bak de hamlapjes op hoge temperatuur aan beide kanten kort aan en zet het vuur lager. Bak de hamlappen in zo'n 12 tot 15 minuten gaar en draai regelmatig om.

Doe halverwege een flinke scheut sojasaus en/of ketjap manis over de hamlappen. Draai om en doe ook over de andere zijde. Schep alles goed door elkaar zodat het ook in de ui kan trekken.

Maak de stamppot af

Nadat je de aardappels en pastinaak hebt gestampt voeg je beetje bij beetje de andijvie toe. Zelf kies ik altijd voorgesneden andijvie, maar je kan ook zelf een krop fijn snijden. Stamp de andijvie door de aardappels en pastinaak tot alles goed is gemengd. Laat kort staan op laag vuur zodat de andijvie warm wordt. Verdeel de andijviestamppot met pastinaak over de borden en leg er een hamlapje op. Schep de jus met de gebakken uien erover en je kan aan tafel.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Andijviestamppot met pastinaak, hamlapjes en gebakken uien'
Afbeelding bij 'Andijviestamppot met pastinaak, hamlapjes en gebakken uien'
Afbeelding bij 'Andijviestamppot met pastinaak, hamlapjes en gebakken uien'
Afbeelding bij 'Andijviestamppot met pastinaak, hamlapjes en gebakken uien'
Afbeelding bij 'Andijviestamppot met pastinaak, hamlapjes en gebakken uien'
Afbeelding bij 'Andijviestamppot met pastinaak, hamlapjes en gebakken uien'
Afbeelding bij 'Andijviestamppot met pastinaak, hamlapjes en gebakken uien'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 550 kcal.
  • Vetten 16 gr.
  • Waarvan verzadigd 4 gr.
  • Koolhydraten 62 gr.
  • Waarvan suikers 20 gr.
  • Vezels 12 gr.
  • Eiwitten 31 gr.
  • Zout 3.2 gr.
  • Natrium 1280 mg.