Andijviestamppot met witlof, ham en kaas
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappels
- 400 gr. andijvie, gesneden
- 2 stronkjes witlof
- 200 gr. hamreepjes
- 150 gr. jonge kaas
- scheutje melk, lauw
- klontje roomboter
- peper en zout
Bereidingswijze
Breng in een grote pan een flinke laag water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappels in 20 minuten gaar en giet af. Voeg een klontje roomboter en een scheutje warme melk toe. Kruid met peper en zout en stamp de aardappelen met een aardappelstamper.
Stoof de witlof
Als de aardappels koken snijd je de witlof in reepjes. Verwijder eerst de kern uit de onderkant van de witlof. Hierna haal je het buitenste blad eraf en halveer je de witlof in de lengte. Vervolgens snijd je deze in reepjes. Smelt een klontje roomboter in een hapjespan en stoof de witlof hier een paar minuten in. Voeg de reepjes ham toe en roer erdoor. Zet het vuur laag en houd warm voor zo.
Maak de stamppot
Stamp of roer nu de rauwe andijvie door de aardappels. Doe dit beetje bij beetje en laat de andijvie steeds wat slinken. Als alle andijvie in de stamppot is verwerkt roer je er de witlof en reepjes ham door. Snijd hierna de kaas in kleine blokjes en roer ook deze door de witlof. Verwarm alles nog een paar minuten op laag vuur en roer af en toe door. Hoe langer je het verwarmd, hoe minder knapperig de andijvie wordt. Doe dit dus naar eigen smaak.
Als alle kaas is gesmolten is je andijviestamppot met witlof, ham en kaas klaar.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 505 kcal.
- Vetten 25 gr.
- Waarvan verzadigd 15 gr.
- Koolhydraten 42 gr.
- Waarvan suikers 5 gr.
- Vezels 6 gr.
- Eiwitten 23 gr.
- Zout 2.5 gr.
- Natrium 1000 mg.