Andijviestamppot met witlof, ham en kaas

Andijviestamppot met witlof, ham en kaas

Deze andijviestamppot met witlof, ham en kaas is makkelijk en lekker. Een leuke variant op de populaire andijviestamppot die al op Kookidee is te vinden. De witlof stoof je kort in wat roomboter terwijl de aardappels staan te koken. Nadat je de andijvie door de stamppot hebt gestampt roer je er de witlof en ham doorheen. Hierna voeg je de kaas toe en laat je deze nog even smelten.

De andijviestamppot kan je nog even op laag vuur laten staan. Hoe langer je deze opwarmt hoe zachter de andijvie wordt. Zelf deed ik dit niet al te lang, zo bleef de andijvie lekker knapperig. Het resultaat was een heerlijke en verrassende stamppot die het proberen waard is. Het makkelijke recept vind je hieronder. En hier vind je nog meer lekkere stamppot recepten en andere recepten met andijvie.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. aardappels
  • 400 gr. andijvie, gesneden
  • 2 stronkjes witlof
  • 200 gr. hamreepjes
  • 150 gr. jonge kaas
  • scheutje melk, lauw
  • klontje roomboter
  • peper en zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Breng in een grote pan een flinke laag water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappels in 20 minuten gaar en giet af. Voeg een klontje roomboter en een scheutje warme melk toe. Kruid met peper en zout en stamp de aardappelen met een aardappelstamper.

Stoof de witlof

Als de aardappels koken snijd je de witlof in reepjes. Verwijder eerst de kern uit de onderkant van de witlof. Hierna haal je het buitenste blad eraf en halveer je de witlof in de lengte. Vervolgens snijd je deze in reepjes. Smelt een klontje roomboter in een hapjespan en stoof de witlof hier een paar minuten in. Voeg de reepjes ham toe en roer erdoor. Zet het vuur laag en houd warm voor zo.

Maak de stamppot

Stamp of roer nu de rauwe andijvie door de aardappels. Doe dit beetje bij beetje en laat de andijvie steeds wat slinken. Als alle andijvie in de stamppot is verwerkt roer je er de witlof en reepjes ham door. Snijd hierna de kaas in kleine blokjes en roer ook deze door de witlof. Verwarm alles nog een paar minuten op laag vuur en roer af en toe door. Hoe langer je het verwarmd, hoe minder knapperig de andijvie wordt. Doe dit dus naar eigen smaak.

Als alle kaas is gesmolten is je andijviestamppot met witlof, ham en kaas klaar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Andijviestamppot met witlof, ham en kaas'
Afbeelding bij 'Andijviestamppot met witlof, ham en kaas'
Afbeelding bij 'Andijviestamppot met witlof, ham en kaas'
Afbeelding bij 'Andijviestamppot met witlof, ham en kaas'
Afbeelding bij 'Andijviestamppot met witlof, ham en kaas'
Afbeelding bij 'Andijviestamppot met witlof, ham en kaas'
Afbeelding bij 'Andijviestamppot met witlof, ham en kaas'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 505 kcal.
  • Vetten 25 gr.
  • Waarvan verzadigd 15 gr.
  • Koolhydraten 42 gr.
  • Waarvan suikers 5 gr.
  • Vezels 6 gr.
  • Eiwitten 23 gr.
  • Zout 2.5 gr.
  • Natrium 1000 mg.