Andijviestamppot met zoete aardappel, gehaktballetjes en Hüttenkäse

Andijviestamppot met zoete aardappel, gehaktballetjes en Hüttenkäse

Ik maakte laatst deze andijviestamppot met zoete aardappel, gehaktballetjes en Hüttenkäse. De zomerse stamppot heeft een verrassend frisse smaak en is ook nog eens makkelijk te maken. In iets meer dan een half uurtje is alles klaar en kan je aan tafel. En dankzij de Hüttenkäse over de stamppot is iedere hap een klein feestje. Hüttenkäse is een soort kaas die wel wat weg heeft van kwark. De kaas is bijna vloeibaar en wat korrelig en lekker fris van smaak. En wat je overhoudt na dit recept smeer je lekker op een boterham of een stukje knäckebröd. Bijvoorbeeld met wat plakjes tomaat en komkommer, heerlijk!

Het recept van deze andijviestamppot met zoete aardappel, gehaktballetjes en Hüttenkäse komt uit het kookboek Heerlijke zomer. Een erg leuk kookboek van Natalia Rakhorst vol gezonde recepten. Hier lees je mijn review van Gezonde zomer en hier kan je het boek bestellen. In Heerlijke zomer vind je nog veel meer lekkere recepten maar je kan ook eens een kijkje nemen bij Project gezond.

In het boek is dit recept voor twee personen. Ik heb het alleen aangepast zodat het nu voor vier personen is. Ook heb ik het opgeschreven in mijn eigen stijl. Verder is alles precies zoals het in het boek staat. Lees snel verder voor het lekkere recept of kijk hier voor nog meer stamppot recepten.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 700 gr. zoete aardappel
  • 1 ui
  • 300 gr. gehakt, half-om-half
  • 4 tl. gehaktkruiden
  • 40 gr. paneermeel
  • 40 gr. boter
  • 60 ml. melk
  • 1 tl. kerriepoeder
  • 500 gr. andijvie
  • 60 gr. bosui
  • 100 gr. Hüttenkäse

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet een flinke kookpan op het vuur en breng hier een ruime laag water in aan de kook. Schil intussen de zoete aardappelen en snijd deze in stukken. Kook ze in 15 tot 20 minuten gaar en giet af, laat ze daarna nog even uitdampen. Verwarm ook een hapjespan op laag vuur.

Maak de gehaktballetjes

In de tussentijd pel je de ui en snipper je deze, hier kan je eventueel een uienkam voor gebruiken. Doe het gehakt samen met de ui, de gehaktkruiden en het paneermeel in een mengkom. Kruid naar smaak met peper en zout en draai hier 12 stevige gehaktballetjes van. Smelt de helft van de boter in de hapjespan en bak de gehaktballetjes op hoog vuur rondom aan. Zet het vuur wat lager en laat de gehaktballetjes verder garen met een deksel op de pan. Draai ze af en toe om.

Stampen

Stamp de zoete aardappel samen met de resterende boter en de melk tot een smeuïge puree. Eventueel kan je de melk eerst even verwarmen zonder deze te laten koken. Breng de puree op smaak met het peper, zout en kerriepoeder. Roer er vervolgens op laag vuur beetje bij beetje de rauwe andijvie door tot deze goed is gemengd. Snijd tussendoor ook de bosui in dunne ringetjes.

Serveer de andijviestamppot

Verdeel de andijviestamppot met zoete aardappel over de borden. Verdeel er de Hüttenkäse over en strooi daar wat van de ringetjes bosui op. Kruid met wat peper en serveer met de gehaktballetjes.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Andijviestamppot met zoete aardappel, gehaktballetjes en Hüttenkäse'
Afbeelding bij 'Andijviestamppot met zoete aardappel, gehaktballetjes en Hüttenkäse'
Afbeelding bij 'Andijviestamppot met zoete aardappel, gehaktballetjes en Hüttenkäse'
Afbeelding bij 'Andijviestamppot met zoete aardappel, gehaktballetjes en Hüttenkäse'
Afbeelding bij 'Andijviestamppot met zoete aardappel, gehaktballetjes en Hüttenkäse'
Afbeelding bij 'Andijviestamppot met zoete aardappel, gehaktballetjes en Hüttenkäse'
Afbeelding bij 'Andijviestamppot met zoete aardappel, gehaktballetjes en Hüttenkäse'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 545 kcal.
  • Vetten 21 gr.
  • Waarvan verzadigd 12 gr.
  • Koolhydraten 56 gr.
  • Waarvan suikers 13 gr.
  • Vezels 10 gr.
  • Eiwitten 25 gr.
  • Zout 1.3 gr.
  • Natrium 520 mg.