Babi pangang met roergebakken groenten en mie
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. hamlappen
- 800 gr. sperziebonen
- 200 gr. shiitake
- 6 bosuitjes
- 250 gr. mie
- wokolie of arachideolie
Voor de marinade:
- 3 teentjes knoflook
- 2 cm. gember, geraspt
- 3 el. arachideolie
- 3 el. ketjap manis
- 2 el. sojasaus
- 1/2 tl. donkere basterdsuiker
- 1/2 tl. vijfkruidenpoeder
- snufje grof zeezout
Voor de saus:
- 4 el. donkere basterdsuiker
- 2 el. rijstazijn
- 2 el. zoete witte wijn
- 2 el. gembersiroop
- 2 el. water
- 1 cm. gember, geraspt
- 4 el. tomatenketchup
- 2 el. tomatenpuree
- 1 el. maizena
- 1 tl. sambal
- 1 steranijs
Bereidingswijze
Het vlees moet minimaal vier uur marineren, bereid dit dus aan het einde van de ochtend of het begin van de middag.
Dep de hamlappen droog met een keukenpapiertje, maak met een scherp mes inkepingen aan beide kanten. Leg de hamlappen naast elkaar in een flinke ovenschaal, zorg dat ze elkaar niet overlappen.
Maak de marinade door in een mengkom de arachideolie, ketjap manis en de sojasaus te mengen. Voeg de donkere basterdsuiker, het vijfkruidenpoeder en wat zeezout toe. Rasp ongeveer twee centimeter van een gemberwortel en voeg drie gepelde en fijngehakte knoflookteentjes toe. Roer alles goed door elkaar.
Giet de marinade over de hamlappen en draai de hamlappen een paar keer om. Zo kan de marinade goed intrekken aan beide kanten. Dek de ovenschaal af met vershoudfolie en zet deze minimaal vier uur in de koelkast. Zo trekt de smaak van je marinade helemaal in je vlees.
Haal vlak voor het bereiden de hamlappen uit de marinade en snijd met een scherp vleesmes in dunne plakken. Verwarm je oven vast voor op 75 graden, hier houd je de babi pangang zo warm in als je de rest gaat maken.
Verhit een wokpan op laag vuur zodat deze door en door warm wordt. Roerbak de reepjes hamlappen een paar minuten op hoog vuur in wat wokolie of arachideolie. Bij mij waren ze binnen vijf minuten precies goed. Schep het gewokte vlees uit je pan en verdeel over een ovenschaal. Laat de wok staan voor zo, doe het vuur even uit.
Maak de sperziebonen vast schoon, snijd in stukjes en kook circa acht minuten. Giet af, spoel onder koud water en bewaar in koud water voor zo.
Zet een steelpannetje op het vuur en doe hier alle ingrediënten voor de saus in. De gember rasp je er boven en de steranijs doe je in zijn geheel in de pan. Breng aan de kook en roer continu door, zodra het begint te schuimen zet je het vuur iets lager.
Blijf in het pannetje roeren tot de saus wat dikker wordt en zet het vuur dan uit, vis de steranijs eruit. Verdeel de saus met een lepel over het vlees zodat al het vlees bedekt is. Zet de ovenschaal in de oven om je babi pangang warm te houden. Bereid de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en hou warm voor zo.
Laat de voorgekookte sperziebonen uitlekken, snijd de shiitake in plakjes en de bosui in ringetjes. Veeg de wat afgekoelde wokpan even schoon met een keukenpapiertje en zet het vuur weer aan. Verhit een scheutje wokolie of arachideolie en roerbak alle groenten zo'n vijf minuten op hoog vuur.
Verdeel de mie over de borden, schep er de roergebakken groenten naast en verdeel de babi pangang over de borden. Schep wat van de saus over de mie en je zelfgemaakte babi pangang is klaar om opgegeten te worden.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 613 kcal.
- Vetten 17 gr.
- Waarvan verzadigd 3 gr.
- Koolhydraten 54 gr.
- Waarvan suikers 23 gr.
- Vezels 10 gr.
- Eiwitten 54 gr.
- Zout 2.6 gr.
- Natrium 1040 mg.