Bami goreng met hamblokjes en een gebakken eitje

Bami goreng met hamblokjes en een gebakken eitje

Deze bami goreng met hamblokjes en een gebakken eitje maakte ik laatst. Het was altijd mijn favoriete afhaalgerecht bij de Chinees. En hoewel ik het al vaker maakte kreeg ik nooit die authentieke smaak. Tot ik laatst wat podcasts zat te luisteren van Mangiare!.

Daarin werd verteld dat er in de Nederlandse Chinese restaurants gebruik werd gemaakt van poeder voor kipbouillon. Nu had ik alleen blokjes en wist ik verder ook niet hoe en wat. In plaats van het blokje te vermalen en mee te wokken kookte ik de mie in bouillon. Het resultaat was een heerlijke bami goreng die ik veel vaker zal maken. Natuurlijk met blokjes ham én een gebakken eitje. Net als vroeger.

Wist je trouwens dat in het fotoboek Chin. Ind. Spec. Rest. alle Chinese restaurants van Nederland te vinden zijn? Zelf vind ik dit een superleuk fotoboek. Krijg je al zin in bami goreng? Dan vind je het makkelijke recept hieronder, je hebt het binnen een half uur op tafel staan. Hier vind je nog meer lekkere wokrecepten.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 250 gr. mie noedels
  • 1/2 blokje kipbouillon
  • 450 gr. bamigroenten*
  • 250 gr. champignons
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 125 gr. hamblokjes
  • 4 eieren
  • 1 tl. trassie
  • 1 tl. gemalen gemberwortel
  • 1 tl. ketoembar
  • 1 tl. vijfkruidenpoeder
  • scheut sojasaus
  • scheut ketjap manis
  • peper en zout
  • wokolie

* Lekker snel klaar? Koop een gesneden pakket. Anders snijd je zelf wat bospeen, prei en spitskool en doe je er een rode peper en taugé bij.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Bereid de mie noedels als eerste. Zo kunnen ze goed uitlekken. Kook ze volgens de aanwijzingen in een ruime pan komend water. Voeg hier tijdens het koken het halve tabletje kippenbouillon aan toe. Stort hierna in een vergiet en spoel af met koud water. Laat vervolgens uitlekken tot je ze gaat roerbakken. Verwarm intussen een wokpan op laag vuur zodat deze goed heet wordt.

Snijden en wokken

Gebruik je verse groenten? Snijd alles dan eerst fijn. Met een scherp koksmes of santokumes heb je dat zo gedaan.  Zelf koos ik deze keer voor een kant en klaar pakket bami groenten. Hier zit alles al in waardoor je lekker snel klaar bent. Pel de ui en snijd deze in stukjes. Plet de teen knoflook, pel deze en hak goed fijn. Borstel de champignons schoon en snijd in plakjes.

Doe een scheutje wokolie in de wok en verhit deze. Voeg nu de champignons, ui en knoflook toe en roerbak kort op hoog vuur. Doe er vervolgens de trassie en alle kruiden bij. Voeg ook wat peper en zout toe en schep alles op hoog vuur om. Vervolgens doe je er ook de bami groenten bij. Roerbak een paar minuten op hoog vuur en voeg naar smaak de sojasaus en ketjap manis toe. Roer er de hamblokjes door en voeg de uitgelekte mie toe. Roerbak deze nog een paar minuten mee.

Serveer met een eitje

Bak intussen in een koekenpan de eitjes. Ik deed er twee per keer in de pan. Kies zelf of je ze met zachte of meegebakken dooier wil. Bij die laatste versie is het lekker om het ei aan het eind kort om te draaien. Serveer de bami goreng met het gebakken eitje. Strooi er eventueel nog wat gebakken uitjes over en breng verder op smaak met sambal en wat ketjap manis.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Bami goreng met hamblokjes en een gebakken eitje'
Afbeelding bij 'Bami goreng met hamblokjes en een gebakken eitje'
Afbeelding bij 'Bami goreng met hamblokjes en een gebakken eitje'
Afbeelding bij 'Bami goreng met hamblokjes en een gebakken eitje'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 475 kcal.
  • Vetten 89 gr.
  • Waarvan verzadigd 3 gr.
  • Koolhydraten 58 gr.
  • Waarvan suikers 14 gr.
  • Vezels 7 gr.
  • Eiwitten 25 gr.
  • Zout 4.2 gr.
  • Natrium 1680 mg.