Bánh mi: stokbroodje met gehaktballetjes en zoetzure wortel
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 400 gr. rundergehakt
- 3 sjalotjes
- 2 stengels citroengras
- 2 teentjes knoflook
- 1 el. vissaus
- 45 gr. bruine basterdsuiker
- arachideolie
- 4 kleine baguettes
- mayonaise
- 4 snackkomkommers
- verse koriander
- verse munt
- peper
- sriracha (optioneel)
Voor de zoetzure wortels
- 4 bospenen
- 1 el. vissaus
- 2 el. rijstazijn
- 1 limoen
- 1 el. fijne kristalsuiker
Bereidingswijze
Het lekkerst is het als je de gemarineerde zoetzure wortels eerder maakt en een tijdje in de koelkast laat staan. De smaak komt zo nog beter tot zijn recht.
Schraap de wortels schoon en verwijder de onder- of bovenkant. Snijd de wortels in julienne, oftewel in zo dun mogelijke reepjes. Dit kan met een scherp mes maar gaat nog sneller met een keukenmachine (rasp, 2 of 4 mm) of mandoline.
Doe de wortelreepjes in een mengkom en doe hier de vissaus en rijstazijn bij. Snijd een limoen doormidden en knijp deze uit boven de mengkom, pas op dat er geen pitten invallen. Schep de kristalsuiker erbij en roer alles goed door elkaar. Laat staan voor zo of bewaar in de koelkast als je dit eerder voorbereid.
De gehaktballetjes
Verwijder de onderkant van het citroengras en verwijder het buitenste blad. Hak het lichtere bolle deel goed fijn met een koksmes en doe in een vijzelf of je keukenmachine. Pel de teentjes knoflook, snij fijn en doe bij het citroengras. Pel de sjalortjes en snijd in ringetjes, doe bij de knoflook en het citroengras.
Giet er een klein scheutje arachideolie bij en maal fijn in je keukenmachine of vijzel. Je houdt een grove pasta over die je in een mengkom doet. Doe hier het rundergehakt bij, de vissaus, een eetlepel bruine basterdsuiker en flink wat peper toe. Meng alles goed door elkaar en kneed hier 24 gehaktballetjes van. Druk de balletjes een beetje plat en smeer in met een beetje arachideolie.
Verwarm vast een grillpan op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Doe de resterende basterdsuiker samen met een eetlepel water in een steelpannetje en roer op laag vuur tot de suiker volledig is gesmolten.
Bak de gehaktballetjes in een paar minuten rondom bruin op de grillpan en smeer er daarna met een kwastje de karamelsaus op. Bak ze nog een paar minuten tot ze donkerbruin en knapperig zijn en smeer nogmaals in met wat karamelsaus. Laat staan voor zo.
Bánh mi
Snijd de stokbroodjes doormidden en in de lengte open, snijd de broodjes net niet doormidden. Smeer de onderzijde in met mayonaise en leg op ieder gehalveerd broodje drie balletjes. Snijd met een kaasschaaf lange repen van de komkommers en verdeel over de gehaktballetjes. Doe er naar smaak wat blaadjes verse munt en koriander over en verdeel tenslotte wat van de gemarineerde wortel over de broodjes.
Als je van pittig houdt kan je er nog wat sriracha over doen. Dit is een lekker pittige chilisaus die je bij de toko of een goed uitgeruste supermarkt kan krijgen.