Basmati rijst met gemarineerde kippendij en roerbakgroente

Basmati rijst met gemarineerde kippendij en roerbakgroente

De wok is echt onmisbaar in mijn keuken. Soms staat die wekenlang in de lade maar andere keren wordt hij regelmatig gebruikt. Ook de laatste tijd maak ik weer vaak Oosterse maaltijden, lekker snel klaar en vol van smaak. Bijvoorbeeld deze basmati rijst met gemarineerde kippendij en roerbakgroente.

Ik heb de kippendijen eerst in stukjes gesneden en in een heerlijke marinade gelegd. Gewoon gekeken wat er in mijn keukenkast stond en daar lekker mee staan mengen. Het resultaat was een wel heel smakelijk maaltje dat je zo op tafel hebt staan. Je kan ook ander vlees gebruiken maar vooral kippendij is heerlijk mals en smelt bijna in je mond. Het recept vind je hieronder.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • ca. 250 gr. kippendij
  • 350 gr. basmati rijst*
  • 1 paksoi
  • 1 prei
  • 1 gele paprika
  • 125 gr. kastanjechampignons
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 sjalotjes
  • vijfkruidenpoeder
  • peper
  • 4 el. arachideolie + wat extra om te roerbakken
  • 1 el. gembersiroop
  • 1 tl. trassie
  • 1 el. ketjap manis
  • 1 tl. sambal
  • handje verse koriander (optioneel)

* Of ieder ander soort rijst naar keuze natuurlijk.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Pak een schaal en maak hierin een marinade van de arachideolie, trassi, ketjap manis, gembersiroop en de sambal. Roer alles goed door elkaar en voeg een snufje vijfkruidenpoeder en wat versgemalen peper toe. Snij de kippendij in blokjes en meng dit met de marinade in de schaal, laat een kwartiertje staan om in te laten trekken.

Zet vast een wok op laag vuur en laat deze goed warm worden. Bereid de rijst zoals aangegeven op de verpakking, basmati rijst kook je 25 minuten in ruim water en laat je na het afgieten nog 5 minuten droogstomen.

Snij de paksoi in reepjes en vergeet ook het bladgroen niet te snijden. Pel en snipper de sjalotjes en snij de prei in ringetjes. Pel en plet de teentjes knoflook en snij goed fijn. Verwijder de zaadlijsten en zaadjes van de paprika en snij in reepjes. De champignbons snij je tenslotte in plakjes.

Verhit een scheutje arachideolie in de hete wok en doe de blokjes kippendij mét de marinade in de wok. Bak heel kort aan en voeg direct de fijn gesneden sjalotjes en knoflook toe, roerbak een paar minuten tot het vlees dicht begint te schroeien.

Voeg de fijn gesneden groente toe, kruid met wat versgemalen peper en roerbak nog 5 minuten op middelhoog vuur. Doe er de laatste minuut nog een snufje vijfkruidenpoeder bij en roer goed door elkaar, als de marinade een beetje is ingedikt is het mengsel klaar. Voor een extra smaakje kan je er nog een handje fijngehakte koriander over strooien.

Serveer de rijst op de borden en schep het roerbakmengsel eroverheen of ernaast. Eventueel doe je nog een klein scheutje ketjap manis over de rijst maar eigenlijk heeft het gerecht dit niet nodig. Eet smakelijk.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Basmati rijst met gemarineerde kippendij en roerbakgroente'
Afbeelding bij 'Basmati rijst met gemarineerde kippendij en roerbakgroente'
Afbeelding bij 'Basmati rijst met gemarineerde kippendij en roerbakgroente'
Afbeelding bij 'Basmati rijst met gemarineerde kippendij en roerbakgroente'