Beef teriyaki met roergebakken groene asperges, sugarsnaps en rijstnoedels
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 300 gr. biefstuk
- 225 gr. rijstnoedels
- 100 gr. groene aspergetips
- 200 gr. kleine champignons
- 200 gr. sugarsnaps
- 1 rode paprika
- 6 lenteuitjes
- 1 rode ui
- 1 cm. verse gember
- 2 tenen knoflook
- 3 el. sesamolie
- 3 el. sojasaus
- 2 el. bruine basterdsuiker
- 1 tl. sesamzaad + wat extra
- vijfkruidenpoeder
- peper en zout
- wokolie
Bereidingswijze
Zet je wok vast op laag vuur zodat de bodem door en door heet kan worden. Zet ook vast een flinke pan met ruim water op om de rijstnoedels zo in te bereiden.
Dep de biefstuk droog en snijd met een vleesmes in flinterdunne plakjes. Pak een mengkom en doe hier de sojasaus, sesamolie en bruine basterdsuiker in. Snijd de schil van een stukje gember (ongeveer één centimeter) en rasp fijn boven de mengkom. Pel twee teentjes knoflook en pers boven de mengkom. Voeg de sesamzaadjes toe en roer alles door elkaar.
Doe nu de biefstuk in de mengkom er schep alles goed om zodat het vlees bedekt is met de marinade. Pel de rode ui, snijd in vieren en vervolgens in plakjes. Voeg toe aan de mengkom. Snijd de helft van de lenteuitjes in dunne ringetjes en voeg ook toe. Roer nogmaals door elkaar en laat 15 minuten staan.
Verwijder intussen de bovenkant van de rode paprika en haal de zaadlijsten en zaadjes eruit. Snijd in acht parten en vervolgens in reepjes. Snijd de resterende lenteuitjes in dikke ringen en zet apart voor zo. Verwijder de uiteinden van de sugarsnaps en verwijder eventuele draden. Borstel de champignons schoon.
Bereid de rijstnoedels zoals aangegeven op de verpakking. Giet ze daarna af in een vergiet en spoel na met koud water. Laat de rijstnoedels uitlekken en laat staan voor zo.
Verhit intussen een scheutje wokolie in de wok en voeg de groene asperges en sugarsnaps toe. Kruid met flink wat vijfkruidenpoeder, zelf deed ik drie flinke 'snufjes' tussen mijn vingers. Roerbak twee minuten op hoog vuur en voeg dan de champignons, rode paprika en lenteuitjes toe, voeg wat versgemalen peper en zout toe. Roerbak een minuut mee en voeg dan de gemarineerde biefstukreepjes, lenteuitjes en rode ui mét de marinade toe. Roerbak nog twee minuten en roer er aan het einde de uitgelekte rijstnoedels doorheen.
Laat de noedels nog een minuutje opwarmen in de wok. Serveer de rijstnoedels daarna met de biefstukreepjes en roergebakken groenten. Strooi er nog wat sesamzaad overheen en serveer eventueel met een bakje kroepoek.