Bietenflapjes: rode bietjes met gebakken ui en brie in bladerdeeg
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 8 plakjes bladerdeeg
- 400 gr. gekookte rode biet, geraspt
- stukje brie
- 1 flinke ui
- 1 ei
- boter
Voor de aardappeltjes:
- 800 gr. aardappels, kruimig
- grof zeezout
- olijfolie
Bereidingswijze
Verwarm je oven vast voor op 200 graden en zet een flinke ovenschaal en een bakplaat met bakpapier klaar. Zet ook een pan op het vuur met een ruime laag water en breng aan de kook. Boen de aardappels schoon en snijd doormidden, kook de aardappels zo'n tien minuten voor. Giet af en laat kort droogstomen. Doe de aardappels in de ovenschaal en stamp deze plat met een aardappelstamper. Sprenkel er ruim olijfolie over en bestrooi met grof zeezout, laat staan voor zo.
Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien. Verwarm een koekenpan op laag vuur en pel de ui, snijd in ringen en smelt wat boter in de koekenpan. Bak de uienringen bruin en bewaar voor zo. Rek de plakjes bladerdeeg een beetje uit en leg er vier op de bakplaat, prik er met een vork gaatjes in.
Beleg de vier plakken bladerdeeg met de gebakken uienringen, verdeel hier de geraspte bietjes over en bedek met wat plakjes brie. Leg de vier andere plakjes bladerdeeg over de plakjes met de rode biet en brie. Druk de zijkanten aan met een vochtige vork zodat de bietenflapjes goed dicht zitten. Klop het ei los in een kommetje en smeer uit over de vier bietenflapjes.
Schuif de ovenschaal met de geplette aardappelen en de bakplaat met bierenflapjes in de voorverwarmde oven. Bak de aardappelen en groenteflapjes in zo'n 25 minuten goudbruin. Bak aan het einde van de oventijd eventueel nog een stukje vlees zoals een lekkere karbonade. Serveer de aardappels uit de oven met de bietenflapjes.