Bietenstamppot met gebakken spekjes en gekarameliseerde ui en walnoot met zeezout
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappelen, kruimig
- 800 gr. geraspte bietjes
- 200 gr. spekreepjes
- 100 gr. walnoten
- 2 uien
- donkere basterdsuiker
- roomboter
- scheutje melk
- peper en zout
- grof zeezout
Bereidingswijze
Ik gebruikte voor deze stamppot voorgekookte en geraspte bietjes. Natuurlijk kan je deze stamppot ook met verse bieten bereiden. Na het koken laat je deze afkoelen en snijd je deze in kleine blokjes of rasp je deze fijn.
Breng in een flinke pan een ruime laag water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en giet af, laat kort droogstomen. Voeg een klein klontje roomboter en een scheutje melk toe en stamp vervolgens tot een mooie puree. Kruid met wat peper en stamp er daarna de geraspte bietjes doorheen.
Als de aardappels op het vuur staan pel je de uien en snijd je deze in dunne plakjes. Zet een ruime koekenpan op het vuur en verhit deze. Doe er een klontje roomboter in en laat smelten, doe er dan de uienringen bij en strooi hier de bruine basterdsuiker over. Doe dit een beetje op gevoel, er moet een dun laagje over de uien liggen.
Bak de uienringen tot de uien mooi bruin worden en de suiker is gesmolten. Hak tussendoor de walnoot grof en voeg aan het einde toe aan de koekenpan. Bak de walnoot nog kort mee met de ui zodat er ook wat gesmolten roomboter en suiker op zit. Strooi er tenslotte naar smaak grof zeezout over en roer nogmaals door elkaar.
Bak tegelijk met de uien ook de spekreepjes in een apart pannetje. Wacht tot de spekreepjes mooi bruin zijn en roer ze dan met bakvet en al door de bietenstamppot. Als de uien mooi gekarameliseerd zijn schep je de bietenstamppot met de spekreepjes op de borden. Schep hier de gekarameliseerde uien en walnoot met zeezout over.