Bietenstamppot met spekjes, gebakken champignons en bieslook
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappels, kruimig
- 500 gr. gekookte bietjes
- 500 gr. champignons
- 200 gr. spekreepjes
- 2 uien
- verse bieslook
- peper en zout
- scheutje melk
- klontje roomboter
- boter om in te bakken
Bereidingswijze
Zet vast een flinke pan op het vuur met een ruime laag water en breng aan de kook. Verwarm ook vast een hapjespan voor op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Schil de aardappels en snijd deze in gelijke stukken, kook de aardappels in 20 minuten gaar. Giet ze af en laat kort droogstomen, stamp of knijp tot een puree en roer er een scheutje melk en een klontje roomboter door. Breng op smaak met wat peper en zout.
Terwijl de aardappels staan te koken pel je de uien en snijd je deze in kwarten, snijd vervolgens in stukjes. Smelt een klein klontje boter in de hapjespan en bak de uien hier bruin in. Voeg de spekreepjes toe en bak deze kort mee. Snijd intussen de gekookte bietjes in blokjes en voeg toe aan de hapjespan. Bak de blokjes rode biet mee met de spekjes en de ui en kruid met wat versgemalen peper. Borstel tussendoor de champignons schoon en snijd deze in plakjes, hou apart voor zo.
Schep de gebakken bietjes, spekjes en ui bij de aardappelpuree zodra de spekreepjes mooi bruin en krokant zijn. Roer alles voorzichtig door de aardappelpuree tot alles goed gemengd is. Veeg de hapjespan schoon met wat keukenpapier en smelt er opnieuw een klontje boter in. Bak de plakjes champignons mooi bruin op tot ze goed beginnen te slinken, kruid met ruim peper en een beetje zout. Neem een handje bieslook en snijd deze alvast fijn met een scherp koksmes.
Schep de rode bietenstamppot met de spekreepjes op de borden en verdeel hier wat van de gebakken champignons overheen. Bestrooi met wat van de fijngehakte bieslook en kruid eventueel met nog een klein beetje extra peper. Serveer de bietenstamppot met spekjes, gebakken champignons en bieslook.