
Bietenstamppot met ui, spekreepjes en brie
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 kg. aardappelen, kruimig
- 600 gr. rode bieten, gekookt
- 2 uien
- 200 gr. spekreepjes
- 200 gr. brie
- scheutje melk
- klontje roomboter
- olijfolie
- peper en zout
Bereidingswijze
Breng in een flinke pan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Zet ook een hapjespan op laag vuur en zorg dat deze goed heet wordt. Schil de aardappels en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappels in 20 minuten gaar en giet af. Laat even droogstomen en stamp daarna tot een puree met de melk en boter. Kruid naar smaak met wat peper en zout. Let op dat je niet teveel zout gebruikt, de spekreepjes hebben namelijk ook een zoute smaak.
Als de aardappels opstaan pel je de uien, snijd ze fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan en bak de ui hier glazig in. Voeg daarna de spekreepjes toe en bak mee tot ze krokant zijn. Snijd intussen de gekookte rode bietjes in blokjes en voeg toe aan de hapjespan. Bak de blokjes rode biet nog even mee.
Maak de stamppot
Doe nu de rode bietjes, spekreepjes en gebakken ui bij de aardappels. Stamp grof door elkaar en roer daarna goed om zodat alles gemengd is. Het is het lekkerst als de bietjes niet helemaal fijn worden gestampt. Snijd de brie in kleine blokjes en voeg de helft toe aan de bietenstamppot. Roer op middelhoog vuur om tot de brie goed is gesmolten.
Schep de bietenstamppot met ui, spekreepjes en brie op de borden. Verdeel de overgebleven stukjes brie over de borden. Tip: wil je wat meer bite? Pureer de aardappels dan met een pureeknijper en roer de bietjes, spekjes en ui er doorheen.
Recepten in je mail




Voedingswaarden per persoon
- Energie 691 kcal.
- Vetten 37 gr.
- Waarvan verzadigd 18 gr.
- Koolhydraten 53 gr.
- Waarvan suikers 10 gr.
- Vezels 9 gr.
- Eiwitten 30 gr.
- Zout 3.88 gr.
- Natrium 1552 mg.