Bietenstamppot met wortel, appel en gebakken spekjes
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappels, kruimig
- 500 gr. gekookte bietjes
- 250 gr. bospeen
- 200 gr. spekreepjes
- 2 zoetzure appels, bv. Jazz
- 1 ui
- scheutje melk
- klontje roomboter
- peper en zout
- olijfolie
Bereidingswijze
Zet vast een flinke stamppotpan op het vuur met een ruime laag water, breng aan de kook.
Schil de aardappels en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappels in 20 minuten gaar in de stamppotpan. Boen de bospeen schoon en verwijder het loof en de onderkant. Snijd de bospeen in kleine stukken en doe na vijf minuten bij de aardappels.
Snijd de gekookte rode bieten in plakken en daarna in blokjes. Kook de bietjes de laatste vijf minuten mee met de aardappelen en bospeen. Verhit intussen een koekenpan op laag vuur en pel de ui. Snipper de ui en bak in wat olijfolie glazig in de koekenpan. Voeg de spekreepjes toe en bak deze mee tot ze goudbruin zijn.
Snijd intussen beide appels met schil en al in vier parten. Verwijder het klokhuis en snijd de partjes appels vervolgens in kleine stukjes, zet even apart voor zo.
Giet de aardappels af en stamp het geheel met een scheutje melk en een klontje boter fijn. Kruid naar smaak met flink wat peper en wat zout. Roer er vervolgens de spekreepjes, gebakken ui en stukjes appel doorheen. Je bietenstamppot met wortel, appel en gebakken spekjes is klaar.