
Bietenstamppotje met een lekker gekruide gehaktbal
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 600 gr. geraspte bietjes
- 1 kg. kruimige aardappels
- 2 uien
- klontje roomboter
- scheutje melk
- peper en zout
Gehaktballen
- 500 gr. rundergehakt
- 2 sjalotjes
- 125 gr. paneermeel
- 3 el. fijngesneden basilicum
- 2 el. fijngesneden rozemarijn
- 2 el. fijngesneden salie
- 1 tl. nootmuskaat
- 1 teentje knoflook
- 1 ei
- peper en zout
- ca. 100 gr. boter om te braden
- eventueel 1/2 tl. sambal
Bereidingswijze
Verwarm vast een flinke braadpan of koekenpan met deksel waar de gehaktballen in gebraden worden, zet ook vast een flinke pan ruim kokend water op voor de aardappels.
Schil de aardappels en snijd deze in gelijke stukken, kook de aardappels in 20 minuten gaar. Verwarm de geraspte bietjes in een ander pannetje en hou deze op laag vuur op temperatuur. Snipper ook de uien en verwarm deze mee met de bietjes of fruit ze even in een koekenpannetje voor je ze bij de bietjes doet. De eerste methode is sneller, de tweede net wat lekkerder.
Stamp na 20 minuten de gekookte en afgegoten aardappelen samen met een klontje boter en een scheutje melk tot een smeuïge puree en kruid met wat versgemalen peper en zout. Doe de helft van de bietjes erbij en stamp nogmaals goed door elkaar, doe er tenslotte de andere helft bij en nogmaals doorstampen tot je een mooie knalrode stamppot krijgt.
De gehaktballen
Snij (als je dat nog niet had gedaan) de verse basilicum, rozemarijn en salie zo fijn mogelijk en pel en snipper de sjalotjes. Pel de teen knoflook en snijd ook deze in kleine stukjes.
Maak een dikke plak van het gehakt en maak in het midden een kuiltje, hier breek je het ei boven en daarna strooi je het paneermeel over het gehakt. Doe er ook de vers gesneden kruiden, de nootmuskaat en flink wat peper en zout overheen. Voor wat extra pit kan je nog een halve theelepel sambal toevoegen. Kneed vier grote (of zes kleine) ballen van het gehakt zodat er geen 'scheurtjes' aan de buitenkant zitten.
Verwarm flink wat boter in de braadpan en leg zodra de boter bruin is geworden de gehaktballen erin, bedruip ze een paar minuten met een juslepel. Dit doe je door steeds de gesmolten boter uit de pan te scheppen en deze over de gehaktballen te gieten, draai de gehaktballen tussendoor af en toe om.
Bak de ballen gelijkmatig aan alle kanten tot de buitenkant bruin is en doe dan een scheutje water bij de boter, zet de deksel op de pan en laat de gehaktballen zo'n 25 minuten braden op een laag vuurtje. Draai af en toe de gehaktballen en kijk of er nog genoeg vocht in de pan zit, anders nu en dan wat water toevoegen. Aan het einde is het water goed ingekookt en hou je een lekkere jus over.
Recepten in je mail







