Bietjes uit de oven met honing en tijm
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 8 bietjes*
- 4 varkensschnitzels (of ander vlees naar smaak)
- vloeibare honing
- verse tijm
- grof zeezout
- 800 gr. aardappels, iets kruimig
- 8 tenen knoflook
- olijfolie
- peper
- paprikapoeder
* Ik koos voor een mix van niet al te grote gele bietjes, rode bietjes en chioggia bietjes.
Bereidingswijze
Verwarm je oven vast voor op 200 graden. Zet ook vast een bakplaat klaar en een ingevette ovenschaal. Zorg dat je acht stukjes aluminiumfolie klaar hebt liggen om de bietjes zo in te verpakken.
Voor bietjes uit de oven hoef je de bieten niet te schillen. Boen gewoon de schil goed schoon, eventueel onder de kraan. Snijd de boven- en onderkant eraf zodat er geen loof en wortels meer aanzitten. Kerf de bovenkant in met een scherp mes en leg ieder bietje op een vel aluminiumfolie.
Ris wat tijm van een paar takjes en verdeel over de bietjes, strooi er ook wat grof zeezout overheen. Sprenkel er tot slot wat vloeibare honing over en vouw de velletjes aluminiumfolie dicht. Verdeel de ingepakte bietjes over een bakplaat en schuif deze onderin je oven, laat de bieten 60 minuten garen.
Boen ondertussen de aardappelen schoon en snijd deze in blokjes, ongeveer ter grootte van een dobbelsteen. Doe de aardappelblokjes in de ingevette ovenschaal en sprenkel hier ruim olijfolie over. Doe er wat paprikapoeder, peper en grof zeezout over en hussel door elkaar. Pel de teentjes knoflook en snijd in tweeën, verdeel tussen de aardappelen. Ris er nog wat verse tijm over en zet de ovenschaal na 30 minuten bij de bieten, laat nog 30 minuten meebakken.
Bereid aan het einde van de oventijd je vlees. Als je varkensschnitzels hebt smelt je een klont boter in een koekenpan of hapjespan en bak je ze aan beide zijden bruin. Zet het vuur daarna wat lager en bak ze in zes minuten verder gaar, keer halverwege.
Haal de bietjes en aardappeltjes uit de oven, verwijder het aluminiumfolie en snijd de bieten in dikke plakken. Serveer de bietjes uit de oven met de aardappeltjes en het vlees.