Bloemkool en broccoli ovenschotel met walnoten en mozzarella
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 400 gr. aardappels
- 1 broccoli*
- 1 bloemkool*
- 1 prei
- 250 ml. slagroom
- 4 eieren
- 1 bol buffelmozzarella
- 100 gr. geraspte kaas, jong belegen
- 50 gr. walnoten
- 50 gr. amandelschaafsel
- 1 el. Italiaanse kruiden
- peper en zout
- paneermeel
- boter om in te vetten
* Tip: ik gebruik in dit recept alleen de roosjes. De overgebleven stronken broccoli en bloemkool kan je in stukken snijden en 20 minuten koken in een halve liter groentebouillon. Pureer het geheel, kruid met peper en zout en je hebt een lekker soepje voor tussendoor.
Bereidingswijze
Verwarm je oven vast voor op 180 graden en zet een flinke ovenschaal klaar. Vet de ovenschaal van tevoren helemaal in met wat boter. Zet een pan op het water met een laag water en breng aan de kook.
Schillen en snijden
Schil de aardappelen en snijd deze in plakjes. Kook de aardappelen ongeveer tien minuten. Giet de aardappelen af en laat ze goed droogstomen van het vuur af. Eventueel kan je dit in een vergiet doen, laat de aardappels staan voor zo.
Terwijl de aardappels koken snijd je de bloemkool en de broccoli in kleine roosjes. Snijd deze zo klein mogelijk zodat ze goed gaar worden in de oven. De stelen gebruik ik voor dit recept niet, deze kan je bijvoorbeeld gebruiken voor een soep (zie de tip onder de ingrediënten).
Snijd de onderkant van de prei en halveer de prei in de lengte. Snijd vervolgens in halve ringen. Hak de walnoten in stukjes met een scherp koksmes, maak ze niet te klein zodat je nog een lekkere 'bite' overhoudt in je ovenschotel. Klop in een mengkom de vier eieren, de slagroom, de Italiaanse kruiden en wat peper en zout tot een mooi mengsel.
Maak de ovenschotel
Leg de drooggestoomde aardappelschijfjes in de ovenschaal en bestrooi met paneermeel, peper en zout. Verdeel de roosjes broccoli en bloemkool en de fijngesneden prei erover. Giet het eiermengsel over de groenten, probeer het zo gelijk mogelijk te verdelen over de ovenschotel.
Laat de mozzarella uitlekken en knijp het vocht er een beetje uit. Pluk de mozzarella in kleine stukken en verdeel over de ovenschotel. Verdeel nu de fijngehakte stukjes walnoot en het amandelschaafsel over de schotel. Strooi er tenslotte nog de geraspte kaas over en zet de ovenschotel 45 minuten in het midden van je voorverwarmde oven.
Is de kaas goudbruin en zijn de groenten lekker zacht en gaar? Dan is de bloemkool en broccoli ovenschotel met walnoten en mozzarella klaar om opgediend te worden.