Bloemkool en broccolistamppot met beenham en honing-mosterdsaus
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 beenham, ca. 600 gr.
- 800 gr. aardappels, kruimig
- 100 gr. jonge kaas
- 1 middelgrote bloemkool
- 1 broccoli
- 50 gr. roomboter + klontje extra
- 50 ml. kookroom
- peper en zout
Voor de honing-mosterdsaus:
- 150 ml. kookroom
- 4 el. vloeibare honing
- 3 el. mosterd
- 50 gr. roomboter
- snufje gedroogde dille
- peper en zout
- maïzena
Bereidingswijze
Het garen van de beenham duurt het langst, begin hier dus ruim op tijd mee. Een beenham van ongeveer 600 gram moet tussen de 50 en 60 minuten in de oven. Ga gemiddeld uit van zo'n 10 minuten oventijd per 100 gram beenham.
Verwarm je oven voor op 175 graden. Verhit een hapjespan op laag vuur zodat deze goed heet wordt. Wrijf de beenham aan alle kanten in met wat peper en smelt 50 gr. roomboter in de pan. Bak de beenham aan alle kanten kort aan tot deze dichtgeschroeid is, denk eraan dat je ook beide korte kanten kort aanbakt.
Leg de beenham nu in een ovenschaal of braadslee en schep er het bakvet over. Zet de beenham ongeveer 50 minuten in de voorverwarmde oven. Draai de beenham tijdens de bereiding af en toe om en schep er dan steeds wat bakvet uit de ovenschaal over.
Schil intussen de aardappels en breng vast in een flinke stamppotpan een ruime laag water aan de kook. Snijd de aardappels in gelijke stukken en kook deze 20 minuten. Snijd intussen de roosjes van de bloemkool en de broccoli. Kook de roosjes van de bloemkool de laatste 10 minuten mee, de broccoliroosjes de laatste vijf minuten. De stronken gebruik je niet, deze kan je later gebruiken voor bijvoorbeeld een bouillon of groentesoep.
Giet de stamppotpan na 20 minuten af en laat alles kort droogstomen, doe dit van het vuur af met de deksel van de pan. Doe er nu een klontje roomboter en 50 ml. kookroom bij en stamp tot een mooie stamppot. Kruid ruim met peper en zout tot de stamppot de gewenste smaak heeft. Snijd de kaas in kleine blokjes en roer door de stamppot tot de kaas gesmolten is.
Als de stamppot staat te koken kan je vast de honing-mosterdsaus maken. Smelt in een steelpannetje de roomboter en doe hier de kookroom, honing en mosterd bij. Roer alles goed door elkaar en kruid met wat peper, zout en een snufje gedroogde dille. Meng in een apart bakje een klein beetje maïzena met een scheutje koud water. Giet dit beetje bij beetje in de steelpan tot de saus de gewenste dikte heeft.
Haal de beenham uit de oven en laat een paar minuten rusten. Snijd de beenham in plakjes. Schep de bloemkool- en broccolistamppot op de borden en leg er wat plakjes beenham op. Schep de honing-mosterdsaus over de plakjes beenham en druppel eventueel wat bakvet over de stamppot.