Boerenkool  pastinaak stamppot met kabeljauw en mosterd

Boerenkool pastinaak stamppot met kabeljauw en mosterd

Deze boerenkool pastinaak stamppot met kabeljauw en mosterd is echt heerlijk. Het is weer eens een wat andere variant op de gewone boerenkoolstamppot. In plaats van rookworst bakte ik er deze keer een lekker kabeljauwhaasje bij. Gewoon met wat peterselie en geserveerd met een beetje mosterd.

Voor dit recept heb je wel een flinke pan nodig. Je kookt namelijk alles in één keer. De aardappels en pastinaak gaan in een laag water in de pan. Hier bovenop leg je alle boerenkool. Terwijl dit staat te koken heb je alle tijd om de kabeljauw te bereiden. Gewoon in een koekenpan bakken in wat roomboter. Meer heeft deze heerlijke stamppot dus niet nodig.

Het makkelijke en lekkere recept vind je hieronder. Ik kan je deze boerenkool- en pastinaakstamppot zeker aanraden. En maak je toch liever iets anders? Kijk dan hier voor nog veel meer lekkere stamppot recepten.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 400 gr. aardappelen
  • 400 gr. pastinaak
  • 600 gr. boerenkool, gesneden
  • 2 kabeljauwhaasjes
  • scheutje azijn
  • scheutje warme melk
  • klontje roomboter + wat extra
  • peper en zout
  • peterselie, gedroogd en/of vers
  • mosterd

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Hierna schil je de pastinaak en verwijder je de boven- en onderkant. Dit gaat heel makkelijk met een dunschiller. Snijd de pastinaak vervolgens in stukjes. Zet een grote stamppot- of soeppan op het vuur. Breng hierin een flinke laag water aan de kook. De pastinaak en aardappels moeten net onder komen te staan.

Voeg nu de aardappels en pastinaak toe. Als het water kookt leg je de gesneden boerenkool bovenop. Zet een deksel op de pan en kook alles 20 minuten. Giet hierna af en laat even staan. Verwarm een klein laagje melk in een steelpannetje en voeg toe aan de stamppotpan. Doe er een klontje roomboter en een scheutje azijn bij. Kruid met wat peper en zout en stamp met een aardappelstamper tot een stamppot.

Maak de kabeljauw

Als de aardappels, pastinaak en boerenkool nog 10 minuten moeten zet je een koekenpan op laag vuur. Zorg dat de bodem goed heet wordt en dep intussen de kabeljauw droog. Kruid met peper, zout en peterselie. Smelt een klontje roomboter in de koekenpan en leg hier de kabeljauw in. Bak deze een minuut op hoog vuur en draai het vuur daarna lager. Bak de kabeljauw nog een paar minuten en schuif af en toe door de pan.

Na drie minuten draai je de kabeljauwhaasjes voorzichtig om. Hierna bak je ze nog een minuutje of vier tot ze gaar zijn. Zet het vuur uit en bewaar de kabeljauwhaasjes nog even in de pan.

Schep de stamppot op de borden en snijd de kabeljauwhaasjes doormidden. Leg op ieder bord een stukje kabeljauw en strooi er nog wat fijngehakte peterselie over. Voeg naar smaak mosterd toe en je boerenkool- en pastinaakstamppot is klaar.

Tips

Hou je van mosterd? Stamp dan een paar theelepels door de stamppot. Eventueel kan je in plaats van twee ook vier kabeljauwhaasjes bakken. Wist je trouwens dat deze stamppot na invriezen nog veel lekkerder is? Maak dus een dubbele hoeveelheid en geniet er later nog eens extra van.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Boerenkool  pastinaak stamppot met kabeljauw en mosterd'
Afbeelding bij 'Boerenkool  pastinaak stamppot met kabeljauw en mosterd'
Afbeelding bij 'Boerenkool  pastinaak stamppot met kabeljauw en mosterd'
Afbeelding bij 'Boerenkool  pastinaak stamppot met kabeljauw en mosterd'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 400 kcal.
  • Vetten 13 gr.
  • Waarvan verzadigd 7 gr.
  • Koolhydraten 36 gr.
  • Waarvan suikers 6 gr.
  • Vezels 10 gr.
  • Eiwitten 27 gr.
  • Zout 0.65 gr.
  • Natrium 260 mg.